Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Niepokojąco duże jądra świnki. Czy kastracja pomoże?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
kilocoli
Użytkownik
Kontaktowanie:

Niepokojąco duże jądra świnki. Czy kastracja pomoże?

Postautor: kilocoli » 22 stycznia 2012, 17:58

Witam.
Chciałam zapytac się Was o zdanie w związki z powiększonymi jądrami mojego świnka i ewentualnej kastracji.
Mojego Pigiego kupiłam 2 miesiące temu w sklepie zoologicznym, jak dla mnie był okazem zdrowia (ładna, błyszcząca sierśc, duże, świecące oczka i ani śladu strupków itd).
Jakis czas później postanowiłam go delikatnie schlapac woda, ponieważ jest on rozetką i słyszałam, że powinno się przemywac mu okolice tyłka i wtedy zauważyłam, że ma on niepokojąco duże jądra (wielkości takiej małej mandarynki) :( Poczytałam gdzie sie dało na internecie i wszyscy twierdzili, że tam po prostu kumuluje się nasienie, które nie zostaje po prostu wydalone... I dopiero wczoraj jak 3 razy miałam do na kolanach to za każdym razem zauważyłam, jak Pigi idzie i zostaje za nim ślad jakiejś jasnożółtej wydzielini (ale nie moczu), która strasznie śmierdzi (podobny zapach do tego, kiedy dwie świnki próbują kopulowac i wtedy samiec wypuszcza taką wydzielinę) :| Porównując do mojej drugiej świnki, która też jest samcem to niepokoi mnie wielkosc tych jąder... Czy możecie mi powiedziec, czy spotkaliscie się z czymś podobnym? Czy kastracja coś da? :cry:
Jeśli nie potraficie stwierdzic, czy jest to niebezpieczne dla mojego prosiaczka to postaram się dodac zdjęcia tych jego jąderek...

Pozdrawiam i proszę o odpowiedz!

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Niepokojąco duże jądra świnki. Czy kastracja pomoże?

Postautor: kin28 » 22 stycznia 2012, 18:02

kilocoli pisze:I dopiero wczoraj jak 3 razy miałam do na kolanach to za każdym razem zauważyłam, jak Pigi idzie i zostaje za nim ślad jakiejś jasnożółtej wydzielini (ale nie moczu), która strasznie śmierdzi (podobny zapach do tego, kiedy dwie świnki próbują kopulowac i wtedy samiec wypuszcza taką wydzielinę)

W tej sytuacji powiem Ci tyle, że ta wydzielina jest normalna rzecz, bo samce mają gruczoł i z niego się wydziela taka wydzielina. To normalne u samców.
W reszcie Ci niestety nie pomogę, bo mój ma dopiero ~4 miesiące i nie jest jeszcze wyrośnięty.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

kilocoli
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kilocoli » 23 stycznia 2012, 0:32

Co to za forum, że jedna osoba odpowiedziała i do tego ta odpowiedź w ogóle nie jest pomocna?!?!?
Ostatnio zmieniony 23 stycznia 2012, 14:33 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: uspokuj sie

Michalina1007

Postautor: Michalina1007 » 23 stycznia 2012, 9:57

Spokojnie nie musisz się unosić
Właściwie nigdy nie przytrafiło mi się nic takiego dlatego doradzam Ci pójście z prosiaczkiem do weterynarza. On już dokładnie stwierdzi czy trzeba go wykastrować :)

Awatar użytkownika
Prymaza
Użytkownik
Świnki morskie: Rayban vel Rembrant & Manfred vel Fredek
Kontaktowanie:

Postautor: Prymaza » 23 stycznia 2012, 10:38

Ja bym sie nie niepokoila, moj swin jeden tez jest taki dorodny a drugi mniej i jak nie ma nabrzmialych i w stanie zapalnym to niema co sie niepokoić. Puszczenie smrodka to jest normalne, jest to tak zwane znaczenie.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 23 stycznia 2012, 12:35

kilocoli pisze:Co to za forum, że jedna osoba odpowiedziała i do tego ta odpowiedź w ogóle nie jest pomocna?!?!?
Walcie sie!!

Hamuj się, bo za takie odzywki, to raczej nikt Ci rad nie udzieli, a grabisz sobie na ostrzeżenie. Nikt nie siedzi na forum 24h na dobę. Poza tym najpierw poczytaj, a potem zadawaj pytania, bo widzę, że nie masz bladego pojęcia na temat świnek morskich. Taka jest uroda Twojej świnki i już. Nic się z tym nie robi. Nie ma sensu kastrować, bo sam zabieg to duże ryzyko dla życia świnki. Jeden z moich prosiaków też jest dorodniejszy - aż się weterynarze śmiali, ale to nie jest choroba. Zresztą, tak na "chłopski rozum", to każdy jest inny. Jeden mniejszy, drugi większy, jeden ma bardziej odstające uszy, drugi mniej. A co do wydzieliny, to samce w ten sposób znaczą teren. Zapach jest nieprzyjemny, ale szybko ulatuje.

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 23 stycznia 2012, 14:43

Jeżeli aż tak Cię to nie pokoi, to dotknij lub lekko scisnij to wieksze jądro i zobacz jaka będzie reakcja świnki. Jeśli byłoby coś z nim nie tak prosiak od razu da znać- głośno zakwiczy lub cos podobnego.

Obrazek

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 23 stycznia 2012, 17:04

:lol: No nie wiem czy ściskanie "jajeczek" jest przyjemne. Cóż za złota rada. Świnka NA PEWNO zaprotestuje :D. Ale się uśmiałam, haha.

Awatar użytkownika
weila123
Użytkownik
Świnki morskie: Pepe i Duduś.

Postautor: weila123 » 23 stycznia 2012, 17:21

kilocoli pisze:Co to za forum, że jedna osoba odpowiedziała i do tego ta odpowiedź w ogóle nie jest pomocna?!?!?

To forum zmień 8-)
Nie sądzę , żeby to było coś niepokojącego. A kastrowanie z głowy sobie wybij , to bardzo niebezpieczny zabieg.

Stop ACTA !

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 23 stycznia 2012, 18:28

Hmm... Nugatko zaprotestuje na pewno, ale gdy będzie ją to bolało to wyda trochę inny dźwięk od zwykłego nie zadowolenia co już będzie oznaczało, że coś jest nie tak.

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca