Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Moja świnka ma problemy z chodzeniem - pomocy!

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
MonsterSony
Użytkownik
Kontaktowanie:

Moja świnka ma problemy z chodzeniem - pomocy!

Postautor: MonsterSony » 31 stycznia 2012, 21:37

Witam,
Tydzień temu kupiłem świnkę morską - samicę. Jak twierdził sklepowy - powinna ona mieć 12 tygodni. Problem polega na tym, że świnka ma problem z chodzeniem na tylnych łapach, potrafi cały dzień przesiedzieć w jednym miejscu w klatce, a jak ją wypuszczam to ani drgnie. Przez ten brak ruchu załatwia się pod siebie, a gdy już naprawdę chce się przemieścić to się czołga. Zanim ją kupiłem była przetrzymywana w sklepie z dwoma królikami, też samicami. Jak już gdzieś wyczytałem to być może one ją tłukły. To co istnotne - świnka piszczy gdy trochę mocniej jej się dotknie przy dolnej części kręgosłupa; byłem u weterynarza, który stwierdził, że jest trochę wybiedzona, chuda. W związku z jej problemami z chodzeniem podał jej zastrzyki przeciwbólowe i antybiotyk oraz polecił zrobić prześwietlenie tylnych kończyn, ponieważ wg. niego są nienaturalnie wykrzywione - na moje oko jakby je złączyć to ułożyłyby się w literę V. Nie wiem na ile jesteście mi w stanie pomóc, ale liczę że ktoś mógł mieć podobny problem i być może nie jest to nic poważnego. Bardzo proszę o pomoc i opinię w tej sprawie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Moja świnka ma problemy z chodzeniem - pomocy!

Postautor: Konto usunięte » 31 stycznia 2012, 21:44

Poczytaj w necie o niedoborze witaminy c oraz o paralizu,mysle,ze znajdziesz rade,tu na forum tez jest sporo dobrych rad,jesli natomiast swinka ma uszkodzony kregoslup lub nogi jedynie rtg cos wyjasni.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Moja świnka ma problemy z chodzeniem - pomocy!

Postautor: vagina_denata » 31 stycznia 2012, 22:01

Zrób koniecznie RTG, może być połamana, przetrącona. Jeżeli zdjęcie nic nie wykaże, to ma poważny niedobór wit C, który u świnek objawia się paraliżem (możesz jeszcze przed ponowną wizytą zacząć profilaktycznie podawać, więcej informacji w temacie o wit. C). Niestety, jedno i drugie to bardzo poważny problem.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.