Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problemy z oczkiem

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
posiadaczkaswinek
Użytkownik
Świnki morskie: Mam 2 świnki. Jedna to samiczka nazywa się Crejzolka ale mówię na nią Klops, Klopsik. A druga to samiec. Ma na imię Skunksik ponieważ wygląda jak Skunks
Kontaktowanie:

Problemy z oczkiem

Postautor: posiadaczkaswinek » 28 marca 2012, 12:55

Dzisiaj zauważyłam, że u moja świnka nie zachowuje się tak jak zawsze. Nie gryzie klatki,
nie chce prawie jeść (nie je karmy, ale sałatę tak, bo ją uwielbia). Wyciągnęłam ją z klatki i
patrze a ona ma coś z oczkiem. Jedno jest normalne, ale drugie jest duże, załzawione i ma
ropę w kąciku oka. Dzisiaj jedziemy z nią do weterynarza.
Czytałam, że to możliwe od tego że ząbki są za duże ale też przez przeciąg lub przez jakiś paproch, który wpadł
jej do oczka. Zauważyłam też, że drapie się po oczku i jest smutna. Chce jej pomóc bo się o nią martwię.
Czy ktoś może mi powiedzieć co się z nią dzieje? Proszę o odpowiedzi.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Problemy z oczkiem

Postautor: kin28 » 28 marca 2012, 13:19

posiadaczkaswinek pisze:Dzisiaj zauważyłam, że u moja świnka nie zachowuje się tak jak zawsze. Nie gryzie klatki,
nie chce prawie jeść (nie je karmy, ale sałatę tak, bo ją uwielbia). Wyciągnęłam ją z klatki i
patrze a ona ma coś z oczkiem. Jedno jest normalne, ale drugie jest duże, załzawione i ma
Czytałam, że to możliwe od tego że ząbki są za duże ale też przez przeciąg lub przez jakiś paproch, który wpadł
jej do oczka. Zauważyłam też, że drapie się po oczku i jest smutna. Chce jej pomóc bo się o nią martwię.

1.Nie można dawać dużo sałaty, bo wywołuję wzdęcia.
2.Idź do weta, mój dostał maść i przeszło po 7 dniach. Ukłuł się siankiem.
Tyle co mogę poradzić, najlepiej pozna się dobry wet.
Masz samca i samicę razem w klatce?

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
posiadaczkaswinek
Użytkownik
Świnki morskie: Mam 2 świnki. Jedna to samiczka nazywa się Crejzolka ale mówię na nią Klops, Klopsik. A druga to samiec. Ma na imię Skunksik ponieważ wygląda jak Skunks
Kontaktowanie:

Re: Problemy z oczkiem

Postautor: posiadaczkaswinek » 28 marca 2012, 13:31

kin28 pisze:
posiadaczkaswinek pisze:Dzisiaj zauważyłam, że u moja świnka nie zachowuje się tak jak zawsze. Nie gryzie klatki,

1.Nie można dawać dużo sałaty, bo wywołuję wzdęcia.
2.Idź do weta, mój dostał maść i przeszło po 7 dniach. Ukłuł się siankiem.
Tyle co mogę poradzić, najlepiej pozna się dobry wet.
Masz samca i samicę razem w klatce?

Dzięki. Wiem o sałacie, nie daje jej dużo. Samiczka i samiec są w osobnych klatkach.

Wróć do „Choroby i problemy”