Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Swierzb czy grzybica

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Kowal996
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świerzb u drugiej świnki ?

Postautor: Kowal996 » 22 czerwca 2012, 17:22

Mam pytanie, ostatnio byłem u weterynarza na obcinaniu pazurków i okazała się że jedna świnka ma świerzb ;< weterynarz dał jej zastrzyk i dał mi witaminy , ale czy druga świnka może mieć świerzb?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Aperea
Hodowca
Świnki morskie: Hodowla Rasowych Świnek Morskich - APEREA
Kontaktowanie:

Re: Świerzb u drugiej świnki ?

Postautor: Aperea » 22 czerwca 2012, 18:37

Jeżeli były razem to tak. Nawet jeżeli nie były, a podłapały gdzieś z sianka to również...

Awatar użytkownika
Cavialina
Hodowca
Świnki morskie: Macho, Winona, Amadea, Amid the falling snow
Kontaktowanie:

Re: Świerzb u drugiej świnki ?

Postautor: Cavialina » 1 lipca 2012, 15:26

Świerzbem świnka może zarazić się tylko i wyłącznie od drugiej świnki. Świerzbowiec nie jest w stanie przeżyć poza ciałem żywiciela na tyle długo by zarazić drugie zwierzę przez np. siano. Jeśli jedna świnka miała kontakt z drugą choćby na wybiegu, na pewno go ma i trzeba je leczyć jednocześnie.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kasia I Borysek
Użytkownik
Świnki morskie: Borys
Kontaktowanie:

Swierzb czy grzybica

Postautor: Kasia I Borysek » 5 lipca 2012, 10:43

Moja świnka cały czas dosłownie na okrągło się drapie i ma takie strupy , że aż mi się słabo robi i nie da się dotknąć jeszcze kilka miesięcy temu to nawet chciał żeby go pogłaskać a teraz ucieka.Byłam u weterynarza ale on powiedział że to uczulenie na wiury napewno nie bo nawet nie spojrzał na nią nie pobrał zasorbiny czy jakoś tak i ja chce iść do innego weterynarza bo zrobili u nas na osiedlu gabinet weterynaryjny i nie wiem ile mnie będzie kosztować to całe leczenie.. :(

Kasia i Borys

Konto usunięte

Re: Swierzb czy grzybica

Postautor: Konto usunięte » 5 lipca 2012, 12:24

Na pewno nie bedzoe drogo.idz,bo swinka sie meczy,pomijaj juz fakt,ze ty ty tez sie mozesz zaraziec.Swierzb z zaawansowanym stadium jest bolesny dla swinki,bywa smiertelny i trudny do leczenia,im szybciej tym lepiej,TANIEJ i latwiej go wyleczysz,siwerzbowce to takie mikroskopijne robaczki drazace tudele pod skora,wierz mi to strasznie swedzi...

Awatar użytkownika
Laraine
Użytkownik
Świnki morskie: Nadia, Neska, Zuza

Postautor: Laraine » 5 lipca 2012, 13:46

Kasia, nie ważne ile leczenie będzie kosztować. Biorąc zwierzaka trzeba się liczyć z tym, że może on zachorować. Gdybyś ty się tak drapała, gdyby ciebie tak swędziało, to poszłabyś do lekarza bez względu na koszty leczenia, prawda? Nie można odmówić żywej, czującej istocie pomocy gdy ta cierpi, tylko ze względu na kasę. Jeśli masz problem z pieniędzmi to zawsze możesz u weta poprosić o fakturę (masz wtedy czas 14 dni na uregulowanie zależności), w tym czasie coś sprzedać, zrobić bazarek. Ale do weta iść musisz.

Wolontariuszka Stowarzyszenia Pomocy Świnkom Morskim
Nie kupuj. Adoptuj!

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 5 lipca 2012, 14:54

Może odświeżysz jakiś swój stary temat i się dopiszesz, zamiast zakładać po raz setny taki sam (viewtopic.php?f=8&t=4564, viewtopic.php?f=8&t=5079&p=79987#p79987, viewtopic.php?f=8&t=5142&p=81282#p81282, viewtopic.php?f=81&t=5237&p=83995#p83995). Pisanie nowych tematów o tym samym śwince nie pomoże. Trzeba wybrać się do weterynarza i porządnie ją wyleczyć. Biedna ta Twoja świnka. Problem trwa już od długiego czasu (pierwszy raz o strupach pisałaś, o zgrozo, w styczniu, a mamy lipiec!!!), a Ty nic z tym nie robisz... Może napisz skąd jesteś, to postaramy się podać Ci namiary na dobrego weterynarza w Twojej okolicy. Jeśli chcesz zorientować się o takie ogólne koszty leczenia, to zadzwoń do weta, nakreśl problem i zapytaj o koszty wizyty (tak "mniej więcej", żeby Ci nakreślił ile i żebyś mogła się przygotować finansowo).

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 lipca 2012, 15:47

I cholibka, jak nie zaczniesz leczyć prosiaka, który notabene ma na imię, jak ja, to załatwimy sprawę inaczej.
Odmawianie porządnego leczenia, już może podlegać, pod paragrafy...

Awatar użytkownika
Aperea
Hodowca
Świnki morskie: Hodowla Rasowych Świnek Morskich - APEREA
Kontaktowanie:

Postautor: Aperea » 5 lipca 2012, 15:49

Ludzie kupując zwierzaka zakładajcie, że to żywe stworzenie, a więc również zdarza mu się chorować! Jak nie stać Cię na leczenie kup sobie pluszaka i wsadź go do klatki!

PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Czy to świerzb?

Postautor: PompoN » 7 lipca 2012, 18:12

Dziś przyjechałem od babci, rodzice w tym czasie opiekowali się świnką (dawali jej jeść i pić). Kiedy przyjechałem przyjrzałem się śwince i zobaczyłem coś takiego na jej uchu:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Śwince zdarza się, że głośno piszczy, ale wydaje mi się, że robiła już tak przed wyjazdem. Po za tym, normalnie je i pije, bryka po klatce, a gdy ktoś podejdzie chowa się do domku, ale to wina tego, że jeszcze nie jest oswojona.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca