Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Skubiąca Świnka

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
lheliasz
Użytkownik
Kontaktowanie:

Skubiąca Świnka

Postautor: lheliasz » 15 września 2012, 21:44

Witam od jakiegoś czasu(Kilka Dni) mój świnek gdy się z nim bawię on mnie gryzie to wcale nie boli ale chciałbym mu jakoś wytłumaczyć że tak nie może tak robić,czy intnieje coś takiego jak "Kary"? Myślę że może tak chce zdzierać zęby, ale wydaje mi się że nie ponieważ często gryzie np. rurkę od poidełka, kraty i specjalne drewienka.
Co mogę zrobić żeby przestała?

Funia nigdy cie nie zapomnę

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Skubiąca Świnka

Postautor: kin28 » 15 września 2012, 21:56

Mój Maniek miał taki nawyk skubana palca, pręty też uwielbiał. Potem wyrósł z tego. Myślę, że nie wolno świnki za to "karać", gryzie, bo to gryzoń. Po prostu zabieraj rękę i tyle. Takie moje zdanie ;)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

lheliasz
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: lheliasz » 15 września 2012, 22:01

thx ale żeby była jasność nie chodziło mi o jakieś surowe kary tylko o takie oduczenie ;)

Funia nigdy cie nie zapomnę

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 15 września 2012, 22:31

Mój Kajtek tak mnie skubie, kiedy chce iść do klatki się załatwić. Nigdy nie zesikał się na kolanach, tylko właśnie, tak skubie ząbkiem, gdy chce iść do klatki.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 15 września 2012, 22:52

Lucek mnie gryzie bez pardonu... Najczęściej wtedy jak on chce gdzieś iść, a ja go zatrzymuję, albo jak mu nie pozwalam skakać z łóżka. Możliwe, że podszczypuje cię albo dlatego, że go złościsz (np. dziabiesz, tam gdzie ma łaskotki), albo smakuje mu sól z twoich dłoni - możesz kupić słoną lizawkę, nie są zbyt popularne, ale są osoby, które je mają i sobie chwalą.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 16 września 2012, 10:40

U mnie Tośka gryzie poidełko, a Coffie drewniany domek...I co im zrobisz? ;) Też czasem dostaję od Tośki z zęba ;)

Awatar użytkownika
Tajaa
Użytkownik
Świnki morskie: Lusiek i Niko :)
Kontaktowanie:

Postautor: Tajaa » 16 września 2012, 11:51

Mój Lusiek jak był mały też wszystkich podgryzał - wyrósł z tego, teraz pałeczkę przejął Niko - zupełna dzicz. Nawet jak biega po pokoju to potrafi do mnie podbiec i dziabnąć mnie w stopę ;)

Kiki i Rika
Użytkownik
Świnki morskie: Kiki
Kontaktowanie:

Postautor: Kiki i Rika » 18 września 2012, 20:17

lheliasz pisze:Witam od jakiegoś czasu(Kilka Dni) mój świnek gdy się z nim bawię on mnie gryzie to wcale nie boli ale chciałbym mu jakoś wytłumaczyć że tak nie może tak robić,czy intnieje coś takiego jak "Kary"? Myślę że może tak chce zdzierać zęby, ale wydaje mi się że nie ponieważ często gryzie np. rurkę od poidełka, kraty i specjalne drewienka.
Co mogę zrobić żeby przestała?

Moja świnka robi czasem (rzadko) tak samo :shock: Ale robi tak gdy ją głaszczę po brzuchu , więc jak tak robi to delikatnie głaszczę ją po plecach i jest ok (-powoli się oducza ;) )

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca