Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

POMÓŻCIE BŁAGAM

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
zuziakkk
Użytkownik
Kontaktowanie:

POMÓŻCIE BŁAGAM

Postautor: zuziakkk » 9 grudnia 2012, 18:02

Cześć, mam ponad 6-letnią świnkę peruwiańską. Prawie rok temu miała ona zapalenie skóry łapek i musiałam długo smarować jej łapki specjalną maścią. Gdzieś około sierpnia tego roku stwierdziłam, że świnka jest już zdrowa i zbyt często nie oglądałam jej łapek. Dodatkowo nie bawiłam się z nią za bardzo. Tydzień temu zauważyłam że ten problem do końca jeszcze nie zniknął, więc nadal jej te łapki smaruję. Ale dzisiaj zauważyłam inną rzecz - świnka jest jakaś taka osłabiona, nie rusza się, tylko leży albo jak już coś to się czołga. Wydaje także dziwne odgłosy, jakby ciężko oddycha. Czy to może być niedowład łapek ?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: POMÓŻCIE BŁAGAM

Postautor: vagina_denata » 9 grudnia 2012, 18:28

Zapalenie łapek może przenosić się "w głąb", że tak to nazwę, więc nie jest wykluczone, że z niewielkiego zakażenia na łapkach zrobiło się zakażenie ogólne, ale przyczyn takiego zachowania jakie opisałaś jest bardzo wiele. Jedyne co możesz zrobić to iść ze świnką do weterynarza.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

zuziakkk
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: POMÓŻCIE BŁAGAM

Postautor: zuziakkk » 9 grudnia 2012, 18:38

Dziękuję za odpowiedź, jutro pójdę z nią do weterynarza, mam nadzieję że świnka szybko wróci do formy .

Wróć do „Choroby i problemy”