Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka nie chce jeść

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
mrsblood
Użytkownik
Kontaktowanie:

świnka nie chce jeść

Postautor: mrsblood » 31 stycznia 2013, 12:32

Witam,
Otóż mam 'problem' ze swoją świnką morską Majką, ma 4,5 roku.

We środę zauważyłam, iż po 2 dniach moja świnka morska nadal ma czysto w klace(zero kupek itp.), jak brała cokolwiek żeby zjeść to kilka gryzów i tyle .. więc zabrałam ją do weterynarza, okazało się, że to problem z zębami.. więc Pani weterynarz doprowadziła je do porządku i powiedziała, żeby podawać 'miękkie' rzeczy do jedzenia śwince ..

i tu pojawił się problem, po powrocie od weterynarza ugotowałam jej marchew, pietruszkę aby było takie jak trzeba, ale Majka nie chciała tego jeść.. więc dałam jej troszkę miękkiej bułki(żeby cokolwiek zjadła), wzięła trochę, wypiła trochę wody i tyle.. Myślałam, że to po tej wizycie tak jej się za bardzo nie chce jeść, ale dziś jest tak samo .. zjadła z 3 źdźbła siana, okruszek bułki, maleńki kawałek jabłka i tyle ;(

Nie mam pojęcia jak już zachęcać ją do zjedzenia? nie wiem dlaczego nie je? z zębami powinno być już wszystko dobrze, brzuszek itp. wszystko dobrze, 'zdrowy' jest .. więc o co chodzi? Weterynarz powiedział tylko żeby dawać mu jeść ;/

Musi zjeść coś więcej bo przecież zdechnie(nie lubię tego słowa) :(

Liczę na Waszą pomoc ...

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Aperea
Hodowca
Świnki morskie: Hodowla Rasowych Świnek Morskich - APEREA
Kontaktowanie:

Re: świnka nie chce jeść

Postautor: Aperea » 31 stycznia 2013, 13:13

Po pierwsze śwince NIE WOLNO podawać gotowanego ani świeżego pieczywa, bo ją wykończysz...
Jaką karmę jej podajesz? Dobra do dokarmiania jest np. Cavia Complete po zmieszaniu z woda robi sie taka papka.
Podaj jej cos co lubi (SUROWE!), jeśli zęby powodowały ból może mieć traumę.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 1 lutego 2013, 5:27

A czy zęby trzonowe zostały obejrzane i ewentualnie skorygowane? Czy tylko siekacze? Bo problem może właśnie leżeć w przerośniętych zębach trzonowych, trzeba działać szybko, żeby nie powiedzieć błyskawicznie! Czy Twój weterynarz zna się na gryzoniach? Ma odpowiedni sprzęt?

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 1 lutego 2013, 23:27

Musisz kupić karmę ratunkową, np. Herbi care plus i podawać do pysia pipetką lub strzykawką 4-5 razy dziennie.

martyna
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: martyna » 4 lutego 2013, 12:33

moja świnka tez tak miala weterynarz polecil mi gerberki take dla dzieci tylko owocowe albo z samych warzyw :)