Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Powiększone węzły chłonne pod szyją

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
świnkoowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Powiększone węzły chłonne pod szyją

Postautor: świnkoowa » 13 lutego 2013, 20:40

Wróciłam dzisiaj z moim prosiaczkiem od weterynarza, ponieważ mój świniak nie jadł. Okazało się, że ma powiększone węzły chłonne pod szyją i to one utrudniają mu jedzenie. Pani weterynarz podejrzewa nadczynność lub niedoczynność tarczycy. Jutro jadę odebrać wyniki krwi i się okaże. Czy problemy z tarczycą są jedyną przyczyną powiększenia się węzłów chłonnych? Przeczytałam też gdzieś, że otyłym świnkom często powiększają się węzły chłonne, a mój świniaczek to szczupłością nie grzeszy...

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: Powiększone węzły chłonne pod szyją

Postautor: Asia909 » 14 lutego 2013, 11:06

Powiększone węzły chłonne to nie jest diagnoza. To jest znak, ze coś się dzieje. Przyczyny ich powiększenia mogą być różne np. stan zapalny, przeziębienia itp. Weterynarz pobrał śwince krew, musicie teraz czekać na wyniki i wtedy będziecie wiedzieć czy to jest wina tarczycy czy nie. To prawda, że problemy z tarczycą wiążą się z otyłością (nie w wszystkich przypadkach). Musisz dopytać się szczegółowo weterynarza. Na internecie bardzo mało pisze o problemach tarczycowych świnek morskich.
Zobacz sobie tutaj http://swinkimorskie.eu/forum/viewtopic.php?f=11&t=4111

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

świnkoowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: świnkoowa » 18 lutego 2013, 14:54

Pani weterynarz przeanalizowała wyniki krwi i okazało się, że moja świnka ma niestety początki niedoczynności tarczycy :( Problemy z tarczycą nie wpływają na długość życia, prawda? Bo bardzo się martwię :(

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 18 lutego 2013, 16:39

Dobrze, że wykryłaś to wcześniej. Im wcześniej tym lepiej ponieważ zawsze chorobę lepiej się leczy (powstrzymuje) w początkowym stadium. Weterynarz będzie już wiedział co dalej robić. :) U świnek morskich z niedoczynnością tarczycy jest podobnie jak u ludzi. Jeżeli masz pytania to dopytaj się weterynarza, on odpowie Ci na 100%. Trzymam kciuki.

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Wróć do „Choroby i problemy”