Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Upał i brak apetytu...

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
LilMiss
Użytkownik
Świnki morskie: Stefan, Gustaw, Paryszywek, Piękniś
Kontaktowanie:

Upał i brak apetytu...

Postautor: LilMiss » 12 lipca 2013, 1:11

Tak jak w temacie, chciałam zapytać czy świnka morska je mniejsze ilości pokarmu oraz czy może np przez pare dni nie jeść nic? Otóż jedna z moich 4 prosiaczków nie za bardzo ma apetyt, dodam że mieszkam w Irlandii i jak do tej pory nie było tu takich upałów jak teraz (25-29stopni) świnka mało pije a nawet w ogóle, sianka je bardzo mało, karmą też gardzi nie wspominając o zielenince i owocach. Jestem załamana nie wiem co robić, dodam jeszcze że nic jej nie dolega, zachowuje się normalnie, brzuszek ma normalny, ząbki też. Proszę o szybką odpowiedź... :confused:

Traktuj zwierzęta tak, jak byś chciał aby Ciebie traktowano ...

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Upał i brak apetytu...

Postautor: nugatka » 12 lipca 2013, 7:35

Świnka morska nie może przez parę dni nic nie jeść, bo zatrzymają się jej jelita i umrze w cierpieniach. Byłaś u weterynarza? Oglądał trzonowce? Świnki niezależnie od upałów bardzo dużo jedzą. To nie jest normalne. Jak wyglądają bobki? Niejedzącą świnkę trzeba dokarmiać przez strzykawkę najlepiej karmą ratunkową albo z braku laku zmielonym w młynku do kawy granulatem z karmy + siankiem + płatkami i otrębami owsianymi + ziołami (te z apteki są fajne do mielenia, bo są bardzo drobne, jak pyłek) + odrobiną siemienia lnianego + probiotykiem (co tam jeszcze masz, a świnka lubi, np. można dodać granulowaną lucernę czy kilka prasowanych płatków groszku; probiotyk najlepiej gryzoniowy lub ludzki Lakcid/Trilac) = to wszystko rozrobione z wodą/herbatą z kopru włoskiego na gęstą papkę i podawane do pysia strzykawką bez igły co 2 godziny przez całą dobę (w dzień i w nocy!). Jeśli świnka cokolwiek je sama, to można dokarmiać rzadziej. No i ważne jest ważenie świnki i obserwacja i prawidłowa diagnoza weterynarza, bo bez tego nic nie zrobimy. Takie dokarmianie to rozwiązanie doraźne i utrzymywanie przy życiu. Trzeba wyleczyć przyczynę i to jak najszybciej, bo taki mały organizm choroba atakuje bardzo szybko.

Zuzannas
Użytkownik
Świnki morskie: Baryła
Kontaktowanie:

Postautor: Zuzannas » 12 lipca 2013, 8:05

Podpisuje sie pod poprzedniczka w wielu zrodlach wyczytalam , ze swinka nie moze nie jesc przez kilka dni , gdyz skonczy sie to nieodwracalnymi zmianami w ulkadzie pokarmowym , a nastepnie smiercia.

Awatar użytkownika
LilMiss
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: LilMiss » 12 lipca 2013, 11:52

Dziękuję za odpowiedzi, zęby trzonowe ma normalne, takie jak zawsze. Nie napisałam że nie je nic, napisałam że je bardzo mało, w nocy jakoś warzywa zaczęły znikać, dodam że jest w klatce z drugą świnką, która nigdy nie jadła niewiadomo ile.

Bobki takie jak zawsze.

Dziś z rana przez jakiś czas miałam włączoną kamerę, wieprzyk zaczął jeść marchewke, dodam że to jego przysmak. Siana zjadł dziś sporo sianka i dziubnął trochę ogórka, nie wiem czy mże być coś takiego że świnka ma zmniejszony apetyt? Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. :]

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 12 lipca 2013, 17:46

Zmniejszony apetyt zawsze jest sygnałem, że dzieje się coś złego. Rozumiem, że trzonowce sprawdzał śwince weterynarz specjalnym rozwieraczem albo wziernikiem?

Awatar użytkownika
LilMiss
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: LilMiss » 12 lipca 2013, 19:30

Nie, zęby sprawdzałam jej ja, świnka je już normalnie tak jak przedtem, wnioskuję że zmniejszony apetyt był wynikiem upałów.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 12 lipca 2013, 19:37

Trzonowce nie są widoczne, tzn. samemu nie można ich sprawdzić, bo są umieszczone głęboko w gardle, do ich obejrzenia potrzebny jest specjalny sprzęt.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”