Moja 2-letnia świnka chorowała ostatnio. Miała problem z pasożytami i jakieś kłopoty z brzuszkiem ale już została wyleczona. Niepokoi mnie jej zachowanie, gdyż zmieniła się po chorobie.
1. Kiedyś bardzo lubiła wyciągać się na kolanach, kłaść na boki, teraz już tego w ogóle nie robi. Jednak reaguje na głaskanie dawnym "mruczeniem".
2. W trakcie choroby świnka bardzo mało jadła. Teraz wrócił jej apetyt jednak je dużo wolniej i robi sobie przerwy jakby na przeżuwanie (?). Moja druga świnka je pięć razy szybciej. Zastanawiam się czy nie ma problemow z zębami. Nie są one przerośnięte, jednak zauważyć można że są ukośnie ścięte u góry. Czy to może jej robić takie trudności w jedzeniu?
3. Świnka nie jest już tak osowiałą jak podczas choroby, biega itd. ALE: gdy siedzi przyjmuje skuloną postawę jak wówczas gdy chorowała. Nie kładzie się, nie wyciąga na brzuszku
4. Waga. Podczas choroby bardzo spadła. Jednak mam wrażenie że po chorobie dalej spada. Już sama nie wiem, może ją źle zważyłam. No bo jak może waga spadać skoro widać że je więcej i chętniej.
Proszę o pomoc. Nie wiem czy jest się czym martwić czy sama sobie coś wymyślam. Możliwa jest zmiana zachowania świnki po chorobie? Dlaczego? Weterynarz badał ją dokładnie i stwierdził że jest w bardzo dobrej kondycji.