Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Gruba świnka

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Gruba świnka

Postautor: Fionka » 30 października 2013, 14:43

Moje świnki wydają mi się spasione... nie karmie ich źle tak mi się wydaję... mają stały dostęp do karmy, wody i do siana. Karmę jaką jedzą główną to Cavia Complete, ale dostają też wcześniej co któryś dzień po troszku Cripsy, a teraz jako dodatek 2 karma mają Cavie Nature odour control. Warzywa dostają ok 2 razy dziennie ale po troszeczku, czyli po plasterku ogórka(ok 1cm), i kawałek marchewki( ok 3-4 cm długości), czasem też w ciągu dnia dostanie im się kawałek jabłuszka, buraka czy papryczki, ale są to małe ilości. One mają 2 miski w kojcu, bo każda musi mieć swoją i 2 razy dziennie muszę do nich dosypywać... Oczywiście co dziennie też dostają wit. C. Co dziennie mają wybiegi na mieszkaniu, pomijając, że mają bardzo duży kojec w którym też biegają.

Nawet jak ostatnio byliśmy z nimi na kontroli u weta to jak wziął Igę na ręce to powiedział co ona taka gruba... ja wiem, że Iga ma bardzo puszyste futerko i może się wydawać większa przez nie, ale to tak zabrzmiało jakby ją podejrzewał o ciąże, bo prowadził ciąże Tośki, a to przecież niemożliwe... Tosia po porodzie też strasznie dużo je, ja rozumiem, że nadrabia okres ciąży i karmienia, ale bez przesady... ona obecnie ma ok 7-8 miesięcy, a waży już prawie 1 kg... Wydaje mi się, właśnie, że mają duże kuperki...

Czy jest jakiś sposób diety dla moich panienek?? bo chyba nie dobrze aby były aż tak "duże"... Oczywiście są żywe, Tośka często biega w kojcu, Iga mniej, ale Iga popkorninguje mimo, że ma już prawie rok, lubią wychodzić na mieszkanie, na nim może nie biegają jakoś ale spacerują zwiedzając każdy kont...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Re: Gruba świnka

Postautor: MajaB » 30 października 2013, 16:34

Z tego co piszesz to świnki dostają sporo karmy (zbożowo- warzywno- witaminowej) warzywa i sianko nie tuczą ale wszelkiego rodzaju zboża oraz żywność pochodzenia zbożowego już tak. Ogranicz dostęp do karmy (podawaj raz dziennie), nie podawaj chleba ani bułek (jeśli podajesz) możesz urozmaicić im za to dietę warzywno- owocową tylko pamiętaj żeby nowości wprowadzać pojedynczo i początkowo w mniejszych dawkach. Może też być tak, że świnki po prostu są duże, mają taką budowę i nie koniecznie musi to oznaczać otyłość. Czasami wzdęcia wizualnie powiększają świnkę.

Awatar użytkownika
Nicol2212
Użytkownik
Świnki morskie: Lolek
Kontaktowanie:

Postautor: Nicol2212 » 30 października 2013, 18:54

Hej,

świnka, którą masz na zdjęciu wygląda tak samo jak mój kochany Czaruś!
Odszedł po ponad 6 latach w niedziele:(
Czaruś też był duży... pamiętam jak znajomi do nas przyszli, na widok Czarka zapytali " co to jest??" :D
Także nie karmiłam świnki ponad normę... on taki był :)
Z tego co opisujesz , dietę dobrze prowadzisz tak więc może taka uroda kochanych świnek:)

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 30 października 2013, 19:19

Mam nadzieje, że to taka ich uroda, bo wydaje mi się, że nie karmię ich ponad normę :) W sumie Tofiś synek Tosi też od urodzenia jest bardzo duży i bardzo szybko rośnie, obecnie ma 8 tygodni i już 650 g :) więc może on to ma po swojej mamie :) dlatego Tośka taka duża jest, bo ma to w genach :) a Iga (ta ze zdjęcia) to zawsze była bardzo puchata, więc może sprawia po prostu takie wrażenie tylko :)
A jeśli chodzi o warzywka to one już bardzo dużo różnych warzyw i owoców próbowały, jedne lubią inne nie. Iga np nie lubi za bardzo owoców, jak nie ma nic innego to ostatecznie skubie ze 2 razy i ogólnie ta mała paskuda jest bardzo wybredna w tym temacie. Natomiast Tośka lubi wszystko :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 31 października 2013, 11:46

Tak swoją drogą na moją świnkę też wszyscy reagują "o rany ale duża", Każdy weterynarz u którego się przewinęłyśmy przez te 6 lat reagował podobnie. Chips je dużo owocków i warzyw, za granulat łapie się od czasu do czasu, kiedy jadł zwykłe ziarno też poskubał od czasu do czasu resztę raczej się wyrzucało, za frykasy da się zabić :) ale ograniczam mu je do 5-6 na dzień. Za sianem niestety też nie przepada (nad czym ubolewaliśmy ale jakoś inaczej radzi sobie ze ścieraniem ząbków, chyba że to co je mu wystarcza). Na sianie to najbardziej lubi leżeć hehehe i podskubuje je wtedy od czasu do czasu:) Także chyba musisz pogodzić się z tym, że Twoje świnki miniatureczkami nie są i nie będą ;)
Chpis aktualnie waży ok 1 kg, jak był młodszy ważył 1200g-1300g. Teraz bardziej musimy dbać o jego tuszę bo serduszko już nie wydala :(

Awatar użytkownika
Nicol2212
Użytkownik
Świnki morskie: Lolek
Kontaktowanie:

Postautor: Nicol2212 » 31 października 2013, 12:50

:)
Hej Maja ,
jak się czuje Chips??/
Wraca do zdrowia?

Awatar użytkownika