Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nagłe schudnięcie

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Egoniasta
Użytkownik
Kontaktowanie:

Nagłe schudnięcie

Postautor: Egoniasta » 11 listopada 2013, 11:59

Mam taki problem.Moja świnka ma 4 lata.W ciągu ostatnich czterech dni bardzo schudła(można u niej wyczuć każdą kość).Ma apetyt i normalnie je lecz ma rzadkie odchody.Bardzo lubi jeść ciastka co mogło wywołać u niej cukrzycę i obawiam się że to może być problemem.Dałam jej siano,świeżą trawę,marchewkę,ziarna pszenicy oraz ma dostęp do wody.Wszystko je normalnie.Od wczoraj trochę się polepszyło lecz nadal jest chuda.Czy za kilka dni wróci do prawidłowej wagi ? Co muszę jej podawać a co ograniczyć alby wróciła do normalnej wagi ? Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Re: Nagłe schudnięcie

Postautor: MajaB » 11 listopada 2013, 12:56

Przede wszystkim udać się do weterynarza bo skoro świnka je a chudnie to jest to zupełnie nieprawidłowe. Świnka musi zostać zbadana, potrzebne mogą być także analiza moczu i krwi (skoro podejrzewasz cukrzycę) dlaczego podajesz śwince coś co wiesz, że jej w jakiś sposób może szkodzić? To nie jest odpowiedzialne zachowanie. Udaj się z prosiaczkiem do weterynarza.

Wróć do „Choroby i problemy”