Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dziwna śmierć...

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
ssuicidal666
Użytkownik
Kontaktowanie:

Dziwna śmierć...

Postautor: ssuicidal666 » 5 stycznia 2014, 18:14

W sylwestra 2013 odeszła moja prawie 4 letnia świnka. Nie mam pojęcia co mogłobyć tego przyczyną, gdyż jedzenie, troty woda były takie jak zwykle. Fakt, w zeszłym roku dwukrotnie przechodziła świerzba skóry i miała paskudny ropień na grzbiecie. Rano w sylwestra wszystko było w porządku, lecz gdy wróciłam do domu koło godziny 12-13 świnka zaczęła się dziwnie zachowywać tzn: nie biegała po klatce, nie wydawała dźwięków, tylko siedziała w kącie klatki i tak jakby się "dusiła", wyglądało to jak konwulsje, lecz miała problemy z oddychaniem. Od razu poszłam z nią do weterynarza, ale lecznica była zamknięta. Wróciłam do domu wsadziłam ją do klatki, jej zachowanie jednak pogorszyło się.. Czołgała się, kręciła na boki, miotała i strasznie szła do mnie, odebrałam to jako pożegnanie. Wsadziłam ją z powrotem do klatki wcześniej próbując podać jej wodę do picia, ale bez skutku. Przeczołgała się jeszcze w róg klatki, ułożyła na boku i tak po prostu odeszła..

Nie wiem czy ktoś miał podobny przypadek, ale mam nadzieję, że ktoś naprowadzi mnie na to co mogłobyć przyczyną jej śmierci..

Awatar użytkownika

KasiaG903
Użytkownik
Świnki morskie: Funia (1998- 2006) Pani Puszysta (2006- 2011) Tajfun (2011- 2014):(
Kontaktowanie:

Re: Dziwna śmierć...

Postautor: KasiaG903 » 5 stycznia 2014, 18:45

Zauważyłaś u świnki wcześniej coś dziwnego w zachowaniu?(może jeszcze jakieś inne objawy w dniu odejścia?)Miałam podobnie z moją drugą świnką, z dnia na dzień jej się pogorszyło, tak nagle. Z tym że wieczorem w dzień przed śmiercią Pysia już zaczynała być osowiała, i mało jadła. Następnego dnia miała już biegunkę, nie ruszała się z miejsca, potem doszedł niedowład tylnych kończyn i na końcu problemy z oddychaniem i ostatecznie tak samo odeszła jak Twoja świneczka. Podejrzewałam u niej porażenie (czytałam że jest wywołane wirusem),bo to wyglądało tak jakby kolejne narządy odmawiały posłuszeństwa... Współczuje Ci, Mój Tajfun odszedł dwa dni temu:(

ssuicidal666
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Dziwna śmierć...

Postautor: ssuicidal666 » 5 stycznia 2014, 20:14

:c
moja na 1,5 miesiąca do 2 przed śmiercią, zachowywała się tak jak staruszka tzn. sikała i robiła kupę pod siebie i musiałam ją często myć, a wcześniej takie coś nie miało miejsca.. nie wiem, jeszcze nauczyciela w szkole dopytam, bo uczę się w technikum weterynaryjnym, to on napewno będzie coś wiedział.. jak na razie jestem w trakcie poznawania wszystkich zwierząt, a do gryzoni itp nie doszliśmy jeszcze :c:c