Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Głośny, przeciągły pisk - co oznacza?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
cochonette
Użytkownik
Kontaktowanie:

Głośny, przeciągły pisk - co oznacza?

Postautor: cochonette » 21 stycznia 2014, 17:51

Czesc, dopiero od tygodnia mam w domu dwie świnki i jeszcze nie za bardzo orientuję się co oznaczają ich odgłosy.
Niestety wydaje mi się, że ten, o który chce zapytać nie jest pozytywny.
Większa świnka, Dolly, jest bardziej nieśmiała i płochliwa i miałam wrażenie, że to ona jest ofiarą dokuczania i podskubywania przez świnkę mniejszą, Basię. Niestety, co jakiś czas, zawsze gdy oba prosiaczki siedzą w domku, Basia bardzo głośno i przeciągle kwiczy. Można to nawet nazwać piskiem, dźwięk jest wysoki. Zazwyczaj towarzyszy temu wybieganie Basi z domku (czasem poprzedzanym chwilowym harmidrem wewnątrz). Za chwilę kończy i wraca do środka. W tym czasie siedzi osowiała :( Wydaje mi się też, że zgrzyta zębami. To trwa bardzo krótki czas, może powtórzyć się parę razy. Za jakiś czas dziewczynki wychodzą z domku i jest normalnie. Na ogół Basia jest bardzo ruchliwą, ciekawską świnką; Dolly jest spokojniejsza dlatego nie wydaje mi się, żeby to ona jej dokuczała (spodziewałabym się na odwrót).
Wiecie może o co chodzi? Czy coś ją boli, może jest chora? Taki "atak" zdarza się raczej raz na dzień, później się nie powtarza... Boję się o Basię, nie chce żeby ją bolało :(

EDIT: zaczęłam obserwować świnki, pomyślałam, że to bitwa o miejsce w domku więc go zdjęłam i.. zauważyłam, że Basia piszczy i kwiczy za jak Dolly ją dotyka lub siedzi bardzo blisko. Ale nie zauważyłam, żeby Dolly jej coś robiła, podgryzała czy coś w tym stylu.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Głośny, przeciągły pisk - co oznacza?

Postautor: Sensibles » 22 stycznia 2014, 0:49

Myślę, że w ten sposób świnki walczą o dominację w klatce i ich mini stadku, która nie jest jeszcze ustalona. Piszczenie może oznaczać uległość lub znak, żeby druga świnka się nie zbliżała. Skoro nie dzieje się im krzywda to powinnaś poczekać, aż ustalą to wszystko między sobą. Obejrzyj piszczącą świnkę, czy nie ma żadnych ran ani zadrapań.

Kupiłaś świnki z zoologicznego i były od razu dwie w klatce czy jak? Łączyłaś je jakoś?

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
cochonette
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: cochonette » 22 stycznia 2014, 8:04

Świnki są z zoologicznego, z tej samej klatki, nie były w niej same

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 22 stycznia 2014, 10:20

niestety ale nie wszystkie świnki muszą się lubić i tolerować na wzajem... może się okazać, że ta spokojniejsza była podgryzana i zaczepiana przez inne świnki jeszcze w sklepie, chciały ją zepchnąć na sam dół hierarchii i ona po prostu boi się swojej koleżanki. Spróbuj może na jakiś czas je rozdzielić ale pozwolić im spotykać się na neutralnym gruncie czyli na wybiegu, oceń sytuację może okazać się, że za jakiś czas same wylądują w tej samej klatce i będzie już dobrze.

Awatar użytkownika
cochonette
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: cochonette » 22 stycznia 2014, 20:34

niestety, zaczęłam obserwować świnki i sytuacja wygląda tak, ze Dolly prawie cały czas okupuje domek, gdy Basia tam wbiega np. gdy się przestraszy, Dolly zaraz idzie za nią; potem jest huk, pisk, Basia wybiega przestraszona. Z drugiej strony, Basia lubi chować się/robić sobie tunel pod kawałkiem maty łazienkowej; wtedy często Dolly szuka jej, chce do niej wejsc, ale wystarczy ze ją dotknie i jest płacz. Już nie wiem, która z nich jest "winowajczynią" w tej sytuacji.......

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 23 stycznia 2014, 9:43

Dobrym rozwiązaniem byłoby kupno drugiego domku albo jeśli klaka jest zbyt mała usunięcie go zupełnie. Świnki się przyzwyczają a unikniesz w tej sytuacji sporów i stresów. Jakie wymiary ma mieszkanko twoich świnek?

Awatar użytkownika
cochonette
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: cochonette » 24 stycznia 2014, 19:22

Mam 100 Rabbit z Ferplastu z półką, która służy za domek. Myslałam o usunięciu, ale wtedy jedna chowa się pod matę, a druga nie ma co ze sobą zrobić. Może domek piętrowy?

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 24 stycznia 2014, 19:30

Coś musisz wykombinować żeby miały albo dwa domki albo dwie półeczki :) to będzie najlepsze rozwiązanie...

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca