Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Powinnam przemyć śwince zaropiałe oczka?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Levatic
Użytkownik
Kontaktowanie:

Powinnam przemyć śwince zaropiałe oczka?

Postautor: Levatic » 7 lutego 2014, 14:00

Moja świnka Lucy dwa tygodnie temu była u weterynarza, dostała leki i wyzdrowiała, a miała wtedy też zaropiałe oczka, które po tygodniu stosowaniu leku świnka sobie przetarła. Wczoraj wieczorem zauważyłam, że znowu oczka jej zaropiały.
Trzyma je trochę przymknięte, ale nie wygląda to jakoś poważnie.. Weterynarz powiedział, że oczka mamy przecierać ciepłą zagotowaną wodą, ale wtedy zostawiłam to śwince. A teraz? jechać do weterynarza, czy mogę jej przemyć? U mnie jest ciężko z dojazdem. Moja mama jest przekonana, że zawsze to jest nic poważnego, a sama nie mam jak dojechać do miasta.
Ale pewnie bym coś wymyśliła. Te oczka nie wyglądają tak strasznie, świnka ma tylko troszkę ropy w kącikach, ale ja panikuję jak zawsze. Je, pije, kupkę robi normalnie. + to że kiedy oddycha słychać tak jakby świst.. Nie wiem jak to określić, a ona właśnie miała problemy z oddychaniem..

Mam jeszcze jedno pytanie, bo nigdy nie miałam tak głośnej świnki jak Lucy. Ciągle głośno piszczy, w szczególności jak ktoś wchodzi po schodach do pokoju, jak otwiera drzwi od domu, czy jak wychodzę z pokoju.. Albo czasem po prostu w klatce piszczy. Jak się podejdzie to się uspokaja, albo da jakiegoś smakołyka. To normalne zachowanie?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Powinnam przemyć śwince zaropiałe oczka?

Postautor: Sensibles » 7 lutego 2014, 18:21

Oczka jak najbardziej przemywaj ciepłą, przegotowaną wodą, na pewno to nie zaszkodzi śwince. Popatrz, czy ma nienaturalnie czerwone spojówki - jeśli tak, posmaruj Atecortinem (antybiotyk, spytaj mamy czy macie, może wam zostało po jakichś waszych, ludzkich infekcjach oczu lub uszu; wtedy wkrapiaj tak troszeczkę do oczka każdego, nawet jak tylko jedno jest zaropiałe - albo na palec sobie wyciśnij taką kuleczkę tego leku o średnicy ok. 2-3 mm i wsmaruj w oczko, później jeszcze raz i w drugie) lub Świetlikiem (do kupienia w aptece za mniej niż 10 zł). Jednak teraz, jeśli nie masz żadnego z tych leków, przemyj ciepłą, przegotowaną wodą i wytrzyj do sucha, żeby się trocin nie naczepiało. Może być tak, że oczka ropieją od trocin. Może ma uczulenie, niektóre świnki reagują ropieniem oczu na trociny i pył z nich.

Kwiczenie - myślę, że tak, po prostu domaga się uwagi albo smakołyków.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Levatic
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Levatic » 7 lutego 2014, 21:20

Ale ja właśnie nie mam trocin, tylko mate. Ale mam rozłożone trochę sianka w jednej części klatki, czy możliwe, że się skaleczyła w oko i to od tego?

Awatar użytkownika
Cavialina
Hodowca
Świnki morskie: Macho, Winona, Amadea, Amid the falling snow
Kontaktowanie:

Postautor: Cavialina » 8 lutego 2014, 1:32

Przyjrzyj się oczom czy widzisz na nich kropkę, punkt ? Czy są jakby "pobielone" w którymś miejscu ? Mogła uszkodzić sobie rogówkę oka przez ukłucie sianem. Jeśli tak, sam antybiotyk może nie wystarczyć, chociaż przynosi ulgę i pomaga. Uszkodzenie rogówki to dość drogi i pracochłonny problem. Istnieją preparaty, które odbudowują uszkodzone tkanki, Solcoseryl i Corneregel, zapytaj weterynarza, chociażby przez telefon.

A kwiczenie, które opisałaś to normalny odgłos :) świnka najczęściej domaga się czegoś do jedzenia.

Obrazek

Levatic
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Levatic » 8 lutego 2014, 12:56

Rzeczywiście ma biały punkcik. Postaram się zadzwonić do weterynarza jak najszybciej.

tatas
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: tatas » 2 lipca 2017, 16:23

A w razie czego ile razy na dobę świetlikiem zakroplić ? :confused:

Darom
Użytkownik
Świnki morskie: [*] Tosiu Super Ktosiu, [*] Dyzio, [*] Tosiu Mały Tosiu, [*] Toffi
Kontaktowanie:

Postautor: Darom » 3 lipca 2017, 0:08

myślę, że ze dwa razy - rano i wieczorem :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca