Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

nowa świnka kicha

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Kyokochan
Użytkownik
Świnki morskie: [*]Qui-Qui,[*]Tonks,[*]Tessy,[*]Kadi, Timon
Kontaktowanie:

nowa świnka kicha

Postautor: Kyokochan » 11 lutego 2014, 11:26

Timon kichał już 1 dnia i myślałam że to przez wiórki ale teraz 3 dni później słyszę czasem że co jakiś czas kicha. Z noska mu nic nie leci, witaminę C dostaje, kocyk w klatce ma ale mimo to kicha. Nie chciałabym go teraz stresować w taką zimnicę z weterynarzem zwłaszcza że mam go dopiero 4 dzień a musiałabym z nim jechać daleko autem. Ma cały czas owocki cały czas witaminę c w wodzie a teraz wygrzewa się na moim brzuchu. U mnie w domu jest okropnie zimno w nocy mimo grzejącego kaloryfera, dałam mu już kocyk a do niego sianko ale całe zjadł xD nawet cała klatka jest okryta kocem. Co jeszcze mogę zrobić? nie kicha jakoś często bardzo ale wiem że to nie przez rzeczy w klatce bo na moim brzuchu też kicha. Jak długo trwa leczenie takiego kichania? i kiedy powinnam iść do weta

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: nowa świnka kicha

Postautor: Sensibles » 11 lutego 2014, 14:06

W jakich ty warunkach mieszkasz, że masz aż tak zimno w domu w nocy? Nie rozumiem, co nazywasz "okropnie zimno"...15 stopni?

Jak całą klatkę okrywasz kocem to nie dziw się, że ona kicha, bo nie ma cyrkulacji powietrza między klatką a otoczeniem. Może kichać od trocin, zmień podłoże.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
riviera
Użytkownik
Świnki morskie: Tosia i Roxi :)
Kontaktowanie:

Postautor: riviera » 11 lutego 2014, 14:11

Nie dodawaj wit. C do wody bo bardzo szybko traci swoje wartości odżywcze :) najlepiej podawaj śwince prosto do pyszczka strzykawką, bez igły oczywiście. Ja jeszcze robię tak, że skrapiam witaminą C natkę pietruszki i mój prosiak wcina szybciutko :D

Awatar użytkownika
Kyokochan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kyokochan » 11 lutego 2014, 14:14

mieszkam w nieocieplanym wieżowcu na górce, więc tu mega wieje. Nie wiem ile jest w nocy ale podejrzewam że z 15C będzie bo sama pod kołderką marznę :| Timon ma rzadkie futerko jeszcze i jest maleńki, nie wiem czy daje rade się sam ogrzać
Nie kicha od trocin bo już to sprawdzałam, wymieniłam mu podłoże na granulki a dzisiaj siedziała ze mną na łóżku i też kichała. Kocem przykryte ma tylko górę tył i boki klatki, przód ma odsłonięty

Riviera masz rację podam mu na pietruszce bo strzykawką nie chcę go jeszcze straszyć :P bo to boidupka mała

Obrazek

Awatar użytkownika
riviera
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: riviera » 11 lutego 2014, 14:16

świnki czasem po prostu kichają, tak jak człowiek :D mojej Tosi też się zdarzy czasem, że kichnie, ale wiem, że nic jej nie dolega :)

Awatar użytkownika
Kyokochan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kyokochan » 11 lutego 2014, 14:27

Ale tak co przynajmniej godzinę po 3x? i potem łapką się ociera? Bo jak dla mnie to za często, czasem potrafi kichnąć z 5x w ciągu kilku minut

Obrazek

Awatar użytkownika
riviera
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: riviera » 11 lutego 2014, 14:54

a no to faktycznie może jest jakaś tego przyczyna :(

Awatar użytkownika
Kyokochan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kyokochan » 11 lutego 2014, 16:29

poobserwuje powciskam mu wit C z pietruchą i ew będę musiała jechać do weta na badanie za jakiś czas Q_Q ale wolałabym tego uniknąć bo to daleko i jest zimno a myślę że jakakolwiek podróż gdziekolwiek zestresuje go do granic możliwości :confused: i wogóle już nie będzie chciał mnie znać xd

Obrazek

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 11 lutego 2014, 23:26

Jak w nosku pojawi się wydzielina lub jak świnka zacznie charczeć przy oddychaniu trzeba szybko odwiedzić weta.

Awatar użytkownika
Kyokochan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kyokochan » 12 lutego 2014, 9:15

Mam nadzieję że tak się nie stanie :( narazie dalej pokichuje i czasem przy tym skacze, potem lata naokoło klatki pokwikując i nie wiem czy się bawi czy mu coś jest bo to kwikanie chyba nie jest jakieś smutne. Ale jak wącha smakołyki które mu daję to ma czysty nosek i wciąga powietrze przez nos bez problemów.
Czasem też kwika jak robi kupkę i siedzi bez ruchu ale kupki ma ładne robi dużo i normalnie i też nie wiem czy mnie informuję o tym fakcie że robi kupkę czy też go coś boli :/ Tak trudno zrozumieć nowe świnki, których zachowań jeszcze nie znamy

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca