Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dziwne odgłosy

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Overkiller
Użytkownik
Świnki morskie: Alvin [*]
Prosiek
Kontaktowanie:

Dziwne odgłosy

Postautor: Overkiller » 16 grudnia 2014, 17:39

Dzień dobry wszystkim!
Chciałbym się spytać was o poradę. Od jakiegoś czasu świnka morska zaczęła się dziwnie zachowywać zwłaszcza w nocy. W nocy słychać (poźno, kiedy panuje niemalże całkowita cisza) słychać cichutkie pogruchiwanie i świszczenie. Nie zdarza się to zawsze, ale co jakiś czas. Uznałem, że to wina ściółki, więc kupuję nowe. Teraz nasila się to, niestety prawie co noc słychać to i bardzo się niepokoję. Aby ułatwić rozpoznanie nagrałem jeden z tych odgłosów(link do Onedrive): http://1drv.ms/1GM2dl8

Awatar użytkownika

xyz0zyx
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Dziwne odgłosy

Postautor: xyz0zyx » 16 grudnia 2014, 19:27

Nie będę wiele pisać. Podam Ci bardzo pomocną stronę związaną z odgłosami świnek morskich. Wydaje mi się, że się sprawdzają :)
http://www.swinka.vot.pl/mowa_swinek.html

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 16 grudnia 2014, 22:01

A czy świnka śpi gdy wydaje te dźwięki?

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 16 grudnia 2014, 22:12

Brzmi jak zwykłe żucie. Moja czasem gada jak coś je. Dziwne tylko, że Twoja dopiero od jakiegoś czasu wydaje te odgłosy. Żadnych innych niepokojących objawów nie zauważyłeś? Wygląda zdrowo i wagę ma prawidłową?

Overkiller
Użytkownik
Świnki morskie: Alvin [*]
Prosiek
Kontaktowanie:

Postautor: Overkiller » 17 grudnia 2014, 17:39

Właśnie nie wygląda mi to na żucie, bo od nie dawna to słychać. Jak żuje to słychać chrupanie (ogórka wtedy jadł). Kurcze poszedłbym do veta a chłodno się zrobiło (<2st). Co do wagi wygląda ok, ale ostatnio przyglądam sie mu, jakoś inaczej wygląda i się zachowuje, jakiś taki mniej żywy się stał. Zwykle to niemal się darł, kiedy wchodziłem do domu, a teraz? Siedzi cichutko u siebie. Naprawde zaczynam się martwić.
Renika pisze:A czy świnka śpi gdy wydaje te dźwięki?

Imho nie, ponieważ była wtedy na nogach, jadł ogórka

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 17 grudnia 2014, 23:47

Idź do weta http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... 12e62c6ebf
To mogą być problemy z sercem (zrób RTG) lub ukł. oddechowego. Moja świnka wydawała huczące dżwięki i okazało się, że ma za duże serduszko. Teraz przyjmuje leki i jest ok.

domcia556
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: domcia556 » 20 stycznia 2015, 0:49

Podepnę się pod temat, ponieważ moja świnka wydaje identyczne odgłosy. Zachowuje się zupełnie jak zawsze, kwiczy, prosi się o głaskanie, je z apetytem, wariuje... W nocy jednak słyszałam właśnie takie dźwięki po raz pierwszy i dzisiaj cały dzień świnkę obserwuję z uwagą. Wydaje te odgłosy tylko i wyłącznie kiedy je, jednak nie jest to zwykłe przeżuwanie, tylko właśnie taki odgłos jak świnia w chlewie..... Nigdy wcześniej tak nie robiła... Troszkę to brzmi jakby na zapchany nosek, o ile świnki coś takiego mają, ale nie ma żadnych innych objawów kataru, czy przeziębienia.... Nie wiem, czy jutro ciągnąć ją do weterynarza w taki mróz, bo boje się, że może to przeziębienie i jeszcze gorzej jej się narobi.... Czy sprawa z świnką się wyjaśniła, Overkiller?

domcia556
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: domcia556 » 22 stycznia 2015, 2:39

Przepraszam za post pod postem, ale pomyślałam, że komuś może to się przydać :)
Wczoraj byłam ze świnką u weterynarza, bardzo zdziwiło go 'nagłe' chrumkanie świnki. Po przebadaniu stwierdził, że jedyny problem to za długie dolne, przednie ząbki świniaka. Podciął je i od teraz świnka już nie wydaje tych dziwnych odgłosów, a w dodatku znowu chętnie pije wodę, z czym wcześniej miała problem. Także wszystko dobrze się skończyło :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca