Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

siekacze :((

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
natalcia
Użytkownik
Kontaktowanie:

siekacze :((

Postautor: natalcia » 17 kwietnia 2007, 14:24

dzisiaj przyjarzałam sie gapce bo nie chciała jeść i... ona nie ma dwóch górnych siekaczy.. nie pamiątam keidy ale kiedyś to widiłam jej ząbki całe i zfrowe.. ona nie chce dzisija jeść.. owszem dawałąm jej suchy chleb do ścirania siekaczy ale to chyba nie przezemnie?? Co robić?? Kiedy one jej odrosną?? a tak w ogól to jak mozliwe żeby gryzoniowi wypadły zęby??
POMOCY

natalia

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kaja111
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kaja111 » 17 kwietnia 2007, 14:35

Spokojnie siekacze rosną całe życie, za tydzień powinny odrosnąć
Podawaj vit.C, która wpływa na stan dziąseł i korzeni zębów
Z niedoboru witaminy C bierze się łamliwość i wypadanie zębów, krwawienia dziąseł, a nawet deformacje zgryzu. Ja polecam Juvit ( do nabycia w każdej aptece) Duża świnka- 10kropelek mała- 5
Zalecana jest też vit.d ktora wpływa na kształtowanie się kości i zębów( tylko wskazane przez weta ilości, ponieważ świnka jej nie wydala, jak w przypadku vit.c i można zatruć świnkę!!)
Zaleca się też podawanie mniszka lekarskiego i brokułów
pozdrawiam

Obrazek

Awatar użytkownika
Moncia
Zasłużony
Świnki morskie: Filip
Kontaktowanie:

Postautor: Moncia » 17 kwietnia 2007, 17:41

Musisz ścierać śwince warzywa na tarce.
Zresztą poczytaj ten temat:
problemy-i-choroby-f8/zabki-t23/

Obrazek

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 17 kwietnia 2007, 22:22

Ząbki odrosną, a w tym czasie podawaj jej miękkie jedzenie. Czasem tak bywa, że śwince wypadną ząbki. I tak jak pisze kaja111, podawaj jej witaminy :D

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Świnki morskie: Kasia, Kuba, Nutka, na zawsze w moim sercu ['] (oraz szczur Stefan [*]), obecnie 5 szynszyli: Zuzia, Rózia, Fruzia, Suzie i Lilka
Kontaktowanie:

Postautor: Karolajna » 17 kwietnia 2007, 22:25

można podawać śwince takie kaszki Bobofruta :) szczególnie jabuszkowe (ale nie przesadzaj ze smakami, moja kolezanka tak eksperymentowala i swinka jej zdechla :( )

"Za­rozu­miałością oraz bez­czel­nością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." ~Mark Twain
Moje kochane świnki na zawsze w moim sercu... Dobranoc aniołki.

moherek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: moherek » 18 kwietnia 2007, 11:16

Gapka urodziła prosiaczki kilka dni temu (jak dobrze pamiętam), a u ciężarnych świnek zapotrzebowanie na wit. C wzrasta dwukrotnie - dlatego myślę, że zgubiła zęby przez niedobór wit. C w organiźmie. Musisz podawać jej wit. C do pysia bo jest to niezbędne dla podratowania świnki. Dodatkowo skrapiaj warzywka i owoce niech maluchy też biorą wit. C. Obserwuj gapkę uważnie no i napewno będziesz musiała przyciąć jej za kilka dni dolne siekacze, bo górne nie ścierają dolnych. ząbki szybko rosną, więc za 10 dni powinna mieć już kompletne uzębienie. możesz też podawać jej przez 5-10 dni po ok 2-3 kropli wapna dla dzieci w syropie to napewno wzmocni jej kości i ząbki.

No i tarte warzywa na grubej tarce, albo poktojone w cienkie słupki, paseczki.

Obrazek

natalcia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: natalcia » 20 kwietnia 2007, 14:28

jakie to dziwne kilka dni temu nie miała w ogóle ząbków a teraz już ma i normalnie je wi wsyztsko ;)
tylko nadal szukam właścicieli dla maluszków :( bo nikt ich nie chce <beczy>
a małe zaczłęły jeść kilka dni temu same :D

matis
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: matis » 23 kwietnia 2007, 20:32

Pocieszyliście mnie wszyscy ponieważ mam podobny problem. Moja świnka straciła ząbki w czasie upadku. MOJA WINA, MOJA WINA, MOJA BARDZO WIELKA WINA. :( W czasie spaceru po mieszkaniu, maja świnka wyszła na balkon a mieszkam na pierszym piętrze i nie wiem jak to się stało ale spadła na ziemię. Nigdy nie sądziłam że będzie taka odważna :zdziwko: Na szczęście nic jej sie nie stało, ale straciła ząbki :zalamany: strasznie się martwiłam,co teraz będzie. Teraz już wiem że jaj odrosną. SUPER

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 23 kwietnia 2007, 20:40

Byłaś z nią u weta? pierwsze piętro dla takiej świnki to bardzo dużo, mogło dojść do jakiś wewnętrznych wylewów (choć mam nadzieję, że na prawdę nic jej nie jest). Niech się trzyma i wraca do sił. A ty będziesz miała nauczkę, żeby nie zostawiać otwartego balkonu jak świnka biega :D

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

matis
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: matis » 24 kwietnia 2007, 11:04

Moja świnka ma się już doskonale :) . Bardzo się cieszę, ponieważ powiedziano mi że jest cała i zdrowa a ząbki odrosną. :rotfl: Muszę jej ścierać marchwkę i jabłuszko na tarce. I wsuwa . :D To dobry znak.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”