Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka "bez życia"

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
polaa
Użytkownik
Kontaktowanie:

świnka "bez życia"

Postautor: polaa » 13 lutego 2015, 20:01

Hej :) nie wiem co zrobić z moją świnką Rachel :( od dwóch dni cały czas leży w jednym miejscu i nie ma siły na nic, nawet na zabawy z drugą moją świnką. Na tą chwile zauważyłam, że jeszcze je i pije (w mniejszych ilościach niż wcześniej). Świnkę tą mam od grudnia, wcześniej miałam inna (JJ). Jestem bardzo zaniepokojona ponieważ JJ miał takie same dolegliwości jak teraz ma Rachel (później już nawet nie jadł i nie pił). Byłam z nim w weterynarza kilkakrotnie, dostawał zastrzyki i nim mu nie pomogło i dlatego umarł. Nie chce aby to samo stało się z Rachel. Co mam zrobić? :sad:

Awatar użytkownika

normalna
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: świnka "bez życia"

Postautor: normalna » 13 lutego 2015, 20:07

Mógł to być jakiś wirus i nowa świnka go podłapała.
Sprawdź, czy z zębami wszystko jest ok, i czy robi kupy.
Czasem świnki potrafią się "zatkać", np. przez kłębki sierści w przewodzie pokarmowym.
Dobrze na to działa parafina, albo sok ze świeżego ananasa (podany strzykawką do pyszczka).
Czy jesteś pewna, że masz dwie samiczki, bo może jest ciężarna i stąd ta osowiałość.
Jeśli jednak nie jesteś pewna co może być przyczyną takiego zachowania- idź ze zwierzakiem do weta, bo tak mały zwierzak szybko się odwadnia i chudnie, gdy nie je.