Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

7 letnia Fifi starość czy choroba?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Fifinka
Użytkownik
Kontaktowanie:

7 letnia Fifi starość czy choroba?

Postautor: Fifinka » 25 października 2015, 10:21

Witam,
niepokoję się o naszego maluszka. Fifi ma 7 lat. Od wczoraj zachowuje się dziwnie... trzęsie się, jest osowiała i widocznie osłabła. Ma kłopot z chodzeniem. Dziś przewróciła się na boczek i nie potrafiła się sama podnieść - walczyła by wstać, ale dopiero moja pomoc pozwoliła się jej podnieść :( apetyt ma dobry, ale z obawy, że może do jedzenia nie dotrzeć, podstawiam jej pod nosek ogórka, jabłuszko i ziarenka - zjada je chętnie. Oczka ma przymrużone i ewidentnie schudła. Czy to starość? Choroba? Ostatnie 2 tygodnie miałam bardzo intensywne zawodowo i nie skupiałam na zwierzaku tak bardzo uwagi. Syn zauważył jej dziwne zachowanie wczoraj :( martwimy się bardzo, a dziś weterynarza w pobliżu nie mam żadnego....

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: 7 letnia Fifi starość czy choroba?

Postautor: Renika » 25 października 2015, 23:44

Ja bym skonsultowała w poniedziałek z weterynarzem.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 26 października 2015, 8:53

Ja rowniez radze wizyte u weterynarza- calkiem mozliwe, ze to starosc, a skoro nie mozna dokladnie ustalic od jakiego czasu swince sie stan zdrowotny pogorszyl trudno okreslic co jej moglo zaszkodzic i od kiedy wlasnie.
Podejrzewam, ze w przypadku starosci stan swiniaczka pogarszalby sie stopniowo na przestrzeni paru dluzszych dni czy tygodni- choroba raczej w przeciagu 2-3 dni wiadomo swinki sa delikatne, a twoj juz swoje latka ma.
Powodzenia i zdrowka dla maluszka :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Fifinka
Użytkownik
Kontaktowanie:

:(

Postautor: Fifinka » 26 października 2015, 15:15

Fifi odszedł....
Znalazłam jednak weterynarza w niedzielę. Fifi dostał zastrzyk witaminowy oraz przeciwzapalny i przeciwbólowy. Rokowania nienajlepsze ale jednak nadzieja się tliła bo maluszek jadł... stan jednak z godziny na godzinę się pogarszał, przestał jeść i pić samodzielnie..... rano ok 9.00 Fifi zamknął oczka na zawsze.....
smutek niesamowity :( ..........
prawdopodobnie był to nowotwór....

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 26 października 2015, 15:55

przykro mi... :sad:
ehh te nasze malenstwa- niby pociecha, ze swinka dozyla "sedziwego" wieku, choc niewiele to pomoze, by ukoic bol po stracie zwierzaczka... :(

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 27 października 2015, 0:25

Biedactwo :( , ale z nowotworem ciężko wygrać. Moja Chrupka też nagle odeszła ale miała tylko 1,5 roku...

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca