Pozwole sobie zacytowac wypowiedz p.weterynarz z lecznicy Oaza:
"słabe uzębienie- należy się zastanowić dlaczego. Mogą tu wchodzić w grę niedobory wapnia i witaminy D. Nie radzę samodzielnego wzbogacania diety w witaminę D, ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która kumuluje się w organiźmie, a jej nadmiar jest tak samo groźny jak niedobór.
Możemy mieć też do czynienia z sytuacją, że świnka ma wadę zgryzu, siekacze wyrastają zbyt długie i dlatego się łamią.
Rozważyć też należy choroby dziąseł, niedobory witaminy C, które powodują, że ząbki nie „trzymają” się tak mocno w zębodołach i mogą wypadać. "
a tutaj link:
http://lecznica-oaza.pl/forum/viewtopic ... 1606fc6cd2Czyli jak sugerowalam albo wit c albo niedobor wapnia lub inne wady, infekcje dziasel itd, czyli swinka wcale nie jest taka zdrowa jak Twoj weterynarz uznal, o ile pogarszajacy sie stan zdrowia nie nastapil po tejze wizycie, stad sugestia by jednak ponownie sie do niego wybrac lub poszukac innego, jesli nadal bedzie twierdzil, ze swiniak jest zdrowy- nawet lamliwe zeby sa objawem niedoboru wit, a co dopiero ich wypadanie.
Sama staram sie zapewniam moim prosiakom codzienna diete bogata w wit c, wiec kropli jeszcze nigdy nie dostaly bo nie bylo takiej potrzeby, ale moje dostaja 3 stale posilki z roznej zieleniny w ciagu dnia + 2 "przekaski" w miedzyczasie skladajace sie z roznych warzyw i owocow, a karma u mnie jest dodatkiem do pochrupywania, gdy maja na to ochote, stad moje pytanie o jadlospis Twojej swinki.
Edit
Totalna bzdura, wypadanie zebow jest alarmujace- moga sie scierac czy lamac, ale nigdy calkowicie wypadac.