Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Swince wypadaja zabki

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Ahrianka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Swince wypadaja zabki

Postautor: Ahrianka » 9 lutego 2016, 19:52

Hej witam wszystkich,tydzien temu moja swinka zlamala sobie zeba i w buzce miala tylko 3,5 zebów.Myslalam ze zlamala go sobie o domek itp. jednak dzisiaj wypadl jej caly górny zab.Czy to narmalne i czy mam sie martfic? :|

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Swince wypadaja zabki

Postautor: befana30 » 9 lutego 2016, 21:31

Pierwsze co mi przychodzi na mysl to szkorbut, czyli brak wit c w organizmie- co takiego jej podajesz, by w jej codziennym jadlospisie znalazla sie ta wit? kup krople i przez ok.tygodnia podawaj swiniakowi, mniej wiecej 1 kropla na 200gr masy ciala, czyli zalozmy ze twoj wazy 1kg wiec powinien dostac 5 kropelek, ale jesli ma ubytki to mozesz podwoic dawke podajac przez pare dni, co jednak problemu nie rozwiaze jesli nie nastapia zmiany w zywieniu, tutaj moje pytanie: czy moglabys przykladowo opisac co dostaje w ciagu 1 dnia?
Druga rzecz to za malo wapnia stad problemy z zebami, podpinam link w ktorego dziale znajdziesz wiele warzyw oraz owocow bogatych w wapn:
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... &Itemid=90
I radze ze swinka isc do weterynarza, bo moze to byc objaw jakiejs powaznej choroby, a nie tylko brakow wit.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Ahrianka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ahrianka » 10 lutego 2016, 9:10

Nie sadze by swinka byla chora na jakos chorobe gdyz odzywiam ja dobrze granulatem ziarnami i warzywami.Jednak witaminy C dawno nie podawalam wiec pewnie ma braki.U weteterynarza jakis czas temu bylam i uznal ze swinka jest zdrowa tylko w lewym uszku moze miec swierzb dlatego dala 2 zastrzyki.

Ahrianka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ahrianka » 10 lutego 2016, 9:21

Gdy bylam u weta to powiedzial mi w tedy ze to norma i ze zeby czasami wypadaja a w szczególnosci mlodym swinkom

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 10 lutego 2016, 9:23

Muszę Cię zmartwić, ale wypadanie zębów u świnek nie jest normalne. Miałam kilka świnek w swoim życiu i żadnej nie wypadły zęby. Jakiego koloru miała górne zęby Twoja świnka?

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 10 lutego 2016, 9:31

Pozwole sobie zacytowac wypowiedz p.weterynarz z lecznicy Oaza:
"słabe uzębienie- należy się zastanowić dlaczego. Mogą tu wchodzić w grę niedobory wapnia i witaminy D. Nie radzę samodzielnego wzbogacania diety w witaminę D, ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która kumuluje się w organiźmie, a jej nadmiar jest tak samo groźny jak niedobór.
Możemy mieć też do czynienia z sytuacją, że świnka ma wadę zgryzu, siekacze wyrastają zbyt długie i dlatego się łamią.
Rozważyć też należy choroby dziąseł, niedobory witaminy C, które powodują, że ząbki nie „trzymają” się tak mocno w zębodołach i mogą wypadać. "
a tutaj link:
http://lecznica-oaza.pl/forum/viewtopic ... 1606fc6cd2
Czyli jak sugerowalam albo wit c albo niedobor wapnia lub inne wady, infekcje dziasel itd, czyli swinka wcale nie jest taka zdrowa jak Twoj weterynarz uznal, o ile pogarszajacy sie stan zdrowia nie nastapil po tejze wizycie, stad sugestia by jednak ponownie sie do niego wybrac lub poszukac innego, jesli nadal bedzie twierdzil, ze swiniak jest zdrowy- nawet lamliwe zeby sa objawem niedoboru wit, a co dopiero ich wypadanie.
Sama staram sie zapewniam moim prosiakom codzienna diete bogata w wit c, wiec kropli jeszcze nigdy nie dostaly bo nie bylo takiej potrzeby, ale moje dostaja 3 stale posilki z roznej zieleniny w ciagu dnia + 2 "przekaski" w miedzyczasie skladajace sie z roznych warzyw i owocow, a karma u mnie jest dodatkiem do pochrupywania, gdy maja na to ochote, stad moje pytanie o jadlospis Twojej swinki.

Edit
Totalna bzdura, wypadanie zebow jest alarmujace- moga sie scierac czy lamac, ale nigdy calkowicie wypadac.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Ahrianka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ahrianka » 11 lutego 2016, 13:00

Jadlospis:
Granulat
warzywa i owoce
woda
ciasteczka{dla swinek}
Chce powiedziec ze nie dawno moja swinka miala wypadek uderzyla sie buzia o swoj domek i wtedy zaczely wypadac jej zeby.Moze jeszcze brak wit C kupi jej wit C i pojde do innego weta.Dzieki kiedy uratuje to zycie mojemu swiniaczkowi bede wam bardzo wdzieczna

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 17 lutego 2016, 22:02

Jakie ciasteczka? Większość tych ciasteczek to syf, którego nie powinno się podawać świnkom.

A weta wybierz z listy polecanych:
viewforum.php?f=20
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... m.php?f=31

Ahrianka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ahrianka » 18 lutego 2016, 18:40

Swince odrosly zabki gdy przestalam dawac jej ciastka :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca