Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka nie je suchej karmy

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
hermio
Użytkownik
Świnki morskie: Strzałka vel Pućka vel Pulpet
Kontaktowanie:

świnka nie je suchej karmy

Postautor: hermio » 23 marca 2016, 13:12

Witam wszystkich :D
Szkoda, że pierwszy post zaczynam od opisu problemu...
Otóż od 3-4 dni mój świniak nie chce jeść suchej karmy (do tej pory karmiłam ja Cavia Complete).
Pije normalnie, siano wcina w ilościach przemysłowych, kolbę podjada sobie też bez problemu, je też zieleninę (własnej uprawy), marchew, jabłko oraz lucernę z Vitacraftu.
Jest też wesoła ruchliwa jak zawsze, obgryza klatkę jeśli chce na siebie zwrócić uwagę. Jedyna zmiana jak zaszła w jej zachowaniu to to, że śpi wtulając łepek pod miskę z karmą.
Zastanawiam się czy to początek jakichś problemów z zębami (i gnać do wet) czy tylko znudziła się dotychczasowa karmą.
Dodam, że ma 2 lata i we wrześniu po zjedzeniu rzodkiewki dostała wzdęcia - na szczęście wyleczone po szybkiej interwencji weta.

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: świnka nie je suchej karmy

Postautor: befana30 » 23 marca 2016, 13:43

Ja bym po prostu zmienila karme o 180st na inna i zobaczyla czy jej spasuje :D
W sumie taka taktyke stosuje ze wszystkim- nie tylko swiezym jedzonkiem, ale rowniez karma kupujac na zmiane raz mieszanke z suszkami, warzywkami itd, a nastepnym razem zwykly granulat ze sprasowanych ziol i widze, ze taka dieta przemienna im pasuje :)
Takze obserwuj najpierw czy sie skusi na nowa karme, a potem "gnaj do weta" na kontrole zebow ;)

ps- pewnie juz wyczytalas, ze na wzdecia swiezy koperek lub herbatke i sucha dieta przez pare dni, tez sprawdzone na moich i jak na razie dziala, oczywiscie jesli z miejsca sie zorientuje ze cos jest nie tak :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

enka5152
Użytkownik
Świnki morskie: Misia i Nutka <3
Za Tęczowym Mostem: Dora [*]
Kontaktowanie:

Postautor: enka5152 » 23 marca 2016, 16:35

Zmień karmę. Na pewno się już znudziła stara :D

Misia i Nutka <3
Dora [*] <3

hermio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: hermio » 24 marca 2016, 10:45

Rzeczywiście okazało się, że hrabiance się znudziła karma...UFFFFF :yes: :yes: :yes:
Kupiłam jej wczoraj najzwyklejszą (w sumie nie do końca dobrą bo ziarnistą) karmę dla testu i nastąpił po prostu dziki szał na grzebanie w misce...w życiu nie widziałam żeby tak szybko ruszała szczęką :D :lol: :rotfl: :tooth:

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 24 marca 2016, 10:59

Skad ja to znam :D u mnie to samo, jakby w zyciu jedzenia nie widzialy, a np ta "stara" karma moze lezec dniami i nie rusza, wystarczy ze zmienie i w szal wpadaja przepychajac sie do miski i powarkujac krotko podczas jedzenia :D a tez niby gorsza, bo tylko taki "pellet" ze sprasowanego zielska :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

hermio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: hermio » 24 marca 2016, 13:37

może je od czasu do czasu nachodzi ochota na "plebejskie jadło" :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca