Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy to jest groźne ?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
filip1800
Użytkownik
Kontaktowanie:

Czy to jest groźne ?

Postautor: filip1800 » 25 kwietnia 2016, 1:01

Witam mam świnkę morską od około tygodnia i zaobserwowałem u niej brak włosów i strupki na skórze .
Świnka się tam gryzie tak co jakiś czas. mam ja ze sklepu zoologicznego . Czy to powinno zostać skonsultowane z weterynarzem ? Ciężko mi się przyjrzeć temu gdyż jest ona jeszcze nie oswojona i nie daje mi sie 3mac na rękach . aha i z ważnych informacji moze byc to iż świnka nie daje sie głaskać od góry . czasem jak ją drapie po brzuchu albo pod pyszczkiem to nie ucieka i jest spoko a jak próbuje po głowce czy po tłowiu to ucieka jak szalona i tak trzesie cała się jak by chciała zrzucic moja ręke z siebie :) ciężko to wytułmaczyc :) poza tym wszystko jest z nia okej tak mi sie wydaje . załączam zdjęcia :)
Załączniki
13078109_1170555949642503_1618838128_o.jpg
13078330_1170555936309171_104782566_o.jpg

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Ulfhildr
Użytkownik
Świnki morskie: Bonifacy, Lord Biszkopt (XAVIER Bella Cavia), Blue Jean (Sue Wolf&Gang Cavies)
Ruda [*], Chojrak [*], Pepsi [*], Aurora [*], Kokosanka z domu Gadzina [*]
Kontaktowanie:

Re: Czy to jest groźne ?

Postautor: Ulfhildr » 25 kwietnia 2016, 1:14

No nie jest dobrze... Jak na moje oko to grzyb ale mogę się mylić. To bardzo prawdopodobna wersja, skoro masz ją ze sklepu. Dla pewności poszłabym do weterynarza. Zapewne będziesz musiał ją smarować Clotrimazolum/ maścią propolisową, dziewczyny pisały też o kąpielach w Nizoralu. Idź idź, nie zwlekaj, uważaj też na siebie, bo grzybica się roznosi.

Pozdrawiam,
Ulfhildr ;)
Nasza historia: http://forum.cavia.pl/viewtopic.php?p=160587#p160587

Awatar użytkownika
Asisianka
Użytkownik
Świnki morskie: Luljan ur. 03.2015
Lady ur. 06.08.2015
Kontaktowanie:

Re: Czy to jest groźne ?

Postautor: Asisianka » 25 kwietnia 2016, 13:33

Tak na przyszłość - jak zauważysz COKOLWIEK podejrzanego na skórze świnki od razu idź lub dzwoń do weterynarza. Dla dobra świnki. A to wygląda niedobrze, grzybica, włoski wyszły a że swędzi to i strup tam chyba widać na zdjęciu od podrapania....
Co do leczenia to są różne. Moja wetka leczy jakimś płynem a nie clotrimazolum (płyn w strzykawce dostaję) - bardzo skuteczny, po tygodniu mój prosiek już nie miał grzyba a po kolejnych 2-3 tygodniach włoski odrosły.
Ja też Lulka kupiłam już chorego. Teraz niedawno w zimie znów mu się pojawiło, podobno przy osłabieniu świniaczek może znów złapać. Ale szybko wyleczyłam.