Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Śwince wypadają włosy

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Amqise
Użytkownik
Świnki morskie: Iga <3
Kontaktowanie:

Śwince wypadają włosy

Postautor: Amqise » 6 lipca 2016, 11:03

Witajcie!
Od jakiegoś czasu mojej czteroletniej śwince wypadają włosy. Czy ona linieje, czy to jakaś choroba?
Pozdrawiam! :)

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Śwince wypadają włosy

Postautor: befana30 » 6 lipca 2016, 12:37

Sprawdz kolor zebow czy sa biale, jesli nie to ma braki wit c- kup Cebion czy Juvit i podawaj przez tydz w odpowiedniej dawce, poza tym pomysl nad dieta prosiaczka by codziennie zapewnic jej wit c w menu.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Amqise
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Amqise » 6 lipca 2016, 14:05

Świnka ma bielutkie zęby, mam także taką witaminę C dla świnek morskich i czasami podaję ją zwierzęciu. Wydaje mi się, że to nie to.

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 6 lipca 2016, 15:36

Wypadanie siersci ma rowniez zwiazek ze starzeniem sie organizmu, jak rowniez odpowiednia dieta bogata w rozne inne skladniki,np brak wit B5 i biotyny, ktore sie znajduja np w melonach, bananie, brakulach, pomaranczach,marchewce, szpinaku, pomidorach, migdalach, nasionach i orzechach, choc trzy ostatnie pozycje z olbrzymim umiarem; jak rowniez przez brak kwasu foliowego, ktory wystepuje w zielonym, lisciastym pokarmie, dlatego przyczyn nalezy sie w pierwszej kolejnosci doszukiwac w diecie swiniaka.

Amqise
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Amqise » 6 lipca 2016, 16:07

Hmmm... Zapewne ze starości, ponieważ moja świnka dostaje pomarańcze, marchewki pomidory czy banany. Oprócz tego również dostaje 'zielony, liściasty pokarm'. Dodam, że świnka jest z zoologa (jak ją kupowałam to nie znałam się na zwierzętach), więc może ta informacja coś zmieni?

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 6 lipca 2016, 17:27

To zalezy- tzn od kiedy ja masz? czy kupowalas gdy juz miala te swoje 4 latka lub niewiele mniej? wtedy faktycznie jesli swinka przez tyle lat byla nieodpowiednio zywiona to braki daja o sobie znac.

Amqise
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Amqise » 7 lipca 2016, 9:00

Kupowałam ją, gdy miała roczek. Nie była chora. Zawsze starałam się, aby miała odpowiednią dietę. Podawałam jej dużo warzyw i owoców, nawet teraz świnka zajada kawałek jabłka. Może jest chora jakąś chorobę dziedziczną i tym podobne, nie znam się na chorobach. Chociaż w zoologicznym siedziała w klatce z wieloma innymi świnkami, pewnie mnożyły się bez przerwy.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca