Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Drapanie

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
lemonochan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Drapanie

Postautor: lemonochan » 18 sierpnia 2016, 12:02

Witam świnka się drapie, i gryzie nogę :shock: oO, byłam kiedyś u weterynarza i niczego nie stwierdził, na wypadek posmarował czymś świnki na karku. Świnka tak ma od miesięcy do tego linieje bardziej niż ta druga o.o ale ogólnie nie ma ubytków w sierści jedyne co to ma bardziej różową skórę nie wiem czy to przez to że to świnka koloru biało-brązowego? Szukać innego weta? Czy po prostu świnka lubi się podrapać? (brak strupków czy też ranek). Stosowałam różne podłoża...
Kiedyś jak ją kąpałam to wyskoczył taki robaczek czarny na kran :shock: :shock: w sumie nie wiem czy to nie pająk był... em i czy to na pewno od świnki, podobno nie mają one takich "pcheł" było to przed smarowaniem świnki lekiem u weta. Świnka jak się drapała tak się drapie,a druga nie :shock: :shock:

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Drapanie

Postautor: befana30 » 18 sierpnia 2016, 14:09

Kup Nizoral i wykap swiniaka wedlug instrukcji- pomoze na te nadmierne drapanie sie. Czy luszczy mu sie naskorek? mowisz, ze zadnych ranek ani zadrapan nie ma, ale nieraz poczatkujaca grzybice mozna poznac po zluszczajacej sie skorze. Poza tym wit c, osobiscie sugeruje tak komponowac diete by codziennie wit c w postaci naturalnej sie w niej znajdowala. Dla tego proska co sie duzo drapie i traci wiecej siersci aplikowalabym przez pare dni wit c w kroplach, poza tym pokarm zielony i lisciasty, ktory jest bogaty w kwas foliowy odpowiadajacy za wlosy/ siersc oraz taki ktory zawiera biotyne (arbuzy, banany, melony, grejpfruty, brzoskwinie, winogron, kalafior, buraki, pomidory, szpinak, marchew oraz slonecznik- wiadomo, ze rzeczy rozdymajace czy tuczace, bogate w cukier z umiarkowaniem). Jednym slowem odpowiednia dieta- co Twoim podajesz w ciagu dnia?
Co do "robaczka", pchly to raczej nie beda, gdyby to byly wszoly to mialyby bialy kolor takze calkiem mozliwe, ze cos sie przypaletalo z sianem, trocinami itd.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

lemonochan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Drapanie

Postautor: lemonochan » 8 września 2016, 19:27

"arbuzy, banany, melony, grejpfruty, brzoskwinie, winogron, kalafior, buraki, pomidory, szpinak, marchew oraz slonecznik" Ja mam wybredne świnki, z tego jedzą tylko buraki, marchew i kalafior :/ Ok wykąpie. Łuszczenie nie zaułważyłam tylko tak jak mówiłam ma czerwoną skórę pewnie od tego drapania

Edit: 06.09.2016
Wykąpałam świnkę w nizoralu i nic się nie zmieniło ;/ jakieś pomysły? Tak gryzie dziwnie nogę z tyłu o.O
Może jakaś nie tego ta świnka. Czasem stoi i się gibie

Edit: ostatnio wyczesałam świniaka i na grzebyku były takie białe płatki czy to te robaki "chodzący łupież?" Świnka jest biała więc na nie nie bardzo widać

Ostatnio przesunięty w górę 8 września 2016, 19:27 przez: lemonochan.

Wróć do „Choroby i problemy”