Strona 1 z 1
Przeziębiona świnka
: 17 listopada 2016, 11:31
autor: Monika966
Witam Was. Mam problem, ponieważ moja świnka od kilku dni jest przeziębiona. Na początku występował tylko kaszel, ale ostatnio pojawiło się kichanie i ma czasem wydzielinę na nosie. Byłam u weterynarza i dostałam witaminę C w proszku do mieszania z piciem i podawać mam przez strzykawkę prosto do pyszczka i dostałam też probiotyk w proszku, który mam podawać tak samo jak wit. C. Świnka normalnie je i pije. Stan jest wciąż taki, że kaszle i kicha czasami. No i mam pytanie, bo wyście podawali podczas przeziębienia śwince ? Bo ja słyszałam, że ona powinna byla dostac antybiotyk, a go nie dostała.
Re: Przeziębiona świnka
: 17 listopada 2016, 14:33
autor: ita79
hmm.. a po co Ci zapiali probiotyk, jeśli nie ma antybiotyku ? dziwne.
Witaminę C możesz zwiększyć również w podawanym pokarmie, czyli więcej natki pietruszki, papryki (i ogórka z tym oczywiście nie łącz) . Co do samego antybiotyku- czy potrzebny - ja nie wiem niestety.
Re: Przeziębiona świnka
: 18 listopada 2016, 5:58
autor: Konto usunięte
Przy lekkim przeziębieniu nie ma potrzeby dawać antybiotyku, ponieważ jego zadaniem jest niszczenie bakterii, a nie wirusów. Probiotyk wzmacnia odporność. Świnka przede wszystkim potrzebuje teraz ciepłego miejsca. Klatka może stać bliżej grzejnika i dobrze by było gdyby miała do czego się wtulić (norka, kocyk cokolwiek). Dobre jedzenie to również podstawa.
Re: Przeziębiona świnka
: 18 listopada 2016, 22:07
autor: Żaneta_Radom
Trochę nie na temat, ale dopytam.
Dlaczego nie mozna łączyć ogórka z pietruszką i/lub papryka?
Re: Przeziębiona świnka
: 19 listopada 2016, 0:16
autor: madzia0902
Gdyż natka i papryka zawiera dużo witaminy C a ogórek ją neutralizuje, więc mija się to z celem
Re: Przeziębiona świnka
: 19 listopada 2016, 0:24
autor: Karolina.G
Żaneta_Radom pisze:Trochę nie na temat, ale dopytam.
Dlaczego nie mozna łączyć ogórka z pietruszką i/lub papryka?
Ogórek zawiera askorbinaze (oksydaze askorbinianowa), która często występuje w warzywach zawierających witaminę C działając na nią destrukcyjnie, zamienia ja na inne związki potrzebne naszemu organizmowi. Jednakże zawarta w ogórku askorbinaza zneutralizuje witaminę C zawarta w papryce, pietruszce czy innych owocach i warzywach zawierających wit C, co pozbawi swinki tak potrzebnej dla nich tej witaminy. Najlepiej ogórka podawać samego w ciągu dnia w ramach przekąski, a nie w formie sałatki.

Re: Przeziębiona świnka
: 19 listopada 2016, 13:52
autor: Żaneta_Radom
Wiedziałam, że neutralizuje wit. C ale myślałam (i właściwie wszędzie o tym trąbią), że tylko w połączeniu z pomidorem...

jaka własciwie jest prawda???
Tutaj znalazłam takie oto informacje:
http://www.dietawarzywnoowocowa.pl/2011 ... h-czy.htmlErgo:
Warzywa zawierające wit. C zawsze zawierają askorbinozę i w połaczeniu z innymi warzywami zawierającymi wit.c zawsze nastepuje jej neutralizacja

Taki skrót.