Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problem z oczkiem

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Agutek
Użytkownik
Świnki morskie: Karmel, Pikuś
Kontaktowanie:

Problem z oczkiem

Postautor: Agutek » 1 grudnia 2016, 0:03

Cześć,

to mój pierwszy post na tym forum, nie miał on tak wyglądać, ale cóż... potrzebuję Waszej porady. Od ubiegłej soboty jestem posiadaczką 4 miesięcznej skinny, samczyka. Pikuś trafił do nas z domu w którym było dwuletnie dziecko które prawdopodobnie bardzo go męczyło. Biedak jest bardzo przestraszony i nerwowy. Przedwczoraj zauważyłam, że jedno jego oko jest prawie całkiem białe. Dopiero dzisiaj udało mi się dotrzeć do weta i pani doktor stwierdziła, że jest to wrzód rogówki :( , Mój skinek nie widzi i prawdopodobnie nie będzie widział :( . Dostaliśmy receptę na krople z cyklosporyną oraz żel na regenerację rogówki (chodzi o "zatrzymanie" zmian zapalnych). Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tym schorzeniem? Jaka może być przyczyna i jakie są rokowania? Czy uda się uratować oko ? I czy faktycznie nie ma szans na powrót widzenia? Czy nie można tutaj podać antybiotyku? Zastanawiam się nad ewentualną konsultacją u drugiego weta...

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Problem z oczkiem

Postautor: Renika » 1 grudnia 2016, 1:12

Konsultacja z innym weterynarzem to dobry pomysł, wybierz specjalistę od świnek morskich ze swojej miejscowości:
https://forum.cavia.pl/viewforum.php?f=20
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... m.php?f=31

Awatar użytkownika
KasiaKK
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KasiaKK » 1 grudnia 2016, 12:21

Ja miałam podobny przypadek u 2 malutkich świnek i po kropelkach z gentamycyną i żelem do nawilżania oczek po ok. tygodniu nie było śladu po zbieleniu. Prosiaczki widzą.

Najlepszy dedykowany świnkom morskim sklep internetowy.
Szybka wysyłka.
Rewelacyjne Ceny.
Rzetelny opis produktów.
Kompleksowe doradztwo.
Zapraszamy na zakupy: http://www.sklep.swinkamorska.com.pl
Obrazek

Agutek
Użytkownik
Świnki morskie: Karmel, Pikuś
Kontaktowanie:

Postautor: Agutek » 1 grudnia 2016, 22:19

Dzięki za pomoc :-). Dzisiaj po konsultacji w jednej z polecanych przychodni (naprawdę jestem pod przeogromnym wrażeniem fachowego podejścia pani doktor) mój świnek otrzymał kropelki z gentamycyną, kropelki przeciwbólowe i żel na regenerację rogówki. Za tydzień kontrola. Uszkodzenie jest bardzo rozległe, więc nie wiadomo czy się uda, ale jest nadzieja :-)Trzymajcie kciuki, żeby było wszystko dobrze....