Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka się drapie

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Piszczące sny
Użytkownik
Świnki morskie: Funia i Fredy
Kontaktowanie:

Świnka się drapie

Postautor: Piszczące sny » 30 stycznia 2017, 22:02

Byłam u weta ale lekarstwa mają dopiero przyjść jak złagodzić drapanie :confused:

Na górze świnki na dole liście a my sie kochamy jak trzy aniołki :tooth: :rotfl:

Awatar użytkownika

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Re: Świnka się drapie

Postautor: Dona » 30 stycznia 2017, 22:08

A co weterynarz powiedział? Jaka diagnoza?

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 30 stycznia 2017, 22:13

Piszczące sny - a która to świnka? Jaką przepisał maść?

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 31 stycznia 2017, 8:04

No wlasnie, ja juz sie pogubilam z tymi twoimi swiniami- jedna miala wzdecia, czy wszystko z nia teraz dobrze? przeszlo jej? bo nic dalej nie wspominalas jak sie sytuacja rozwinela.
A teraz druga sie drapie? czy moze to ta sama, bo przeciez pamietam, ze ponoc dostala cos na pasozyty wtedy kiedy wzdecia miala- czyli to bedzie ciagle ta sama swinka?
Napisz cos wiecej, podaj wiecej szczegolow- od kiedy sie drapie, jakie byly podejrzenia weterynarza, nazwe leku jesli pamietasz albo przynajmniej czy to byly krople, masc czy kapiele? wspominalas o "lupiezu"- co by sugerowalo grzybice, ale grzybica to choroba skory, a nie pasozyty- ty z kolei o takowych wspominalas, musisz lepiej wytlumaczyc co tej swince dolega.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Piszczące sny
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Piszczące sny » 31 stycznia 2017, 20:52

Świnka się drapie od trzech tygodni byłam u weta i to są pasożyty wewnętrzne. To ta sama świnka co miała wzdęcia ale już jej przeszło. Leki o nazwie ivomec ale będom dopiero za tydzień bo z Polski zamówione.

Na górze świnki na dole liście a my sie kochamy jak trzy aniołki :tooth: :rotfl:

Awatar użytkownika
Piszczące sny
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Piszczące sny » 31 stycznia 2017, 20:53

Świnek nie ma ran ale strasznie wydrapaną sierść :(

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 31 stycznia 2017, 21:05

@Piszczace sny- po pierwsze korzystaj z funkcji EDYTUJ, rozumie ze chwilowo zabraklo nam moderatora na Forum, ale to nie powod by je zasmiecac pojedynczymy postami jeden pod drugim- to nie jest chat.

Podejrzewam, ze chodzilo o swierzb albo wszoly jesli chodzi o pasozyty zewnetrzne, poniewaz ten lek zawiera ogolnie stosowana Iwermektyne- nie rozumie jednak jaki by mial wplyw na pasozyty wewnetrzne, poniewaz w tym celu Ivomec jest stosowany do leczenia bydla, owiec i swin.

Dokup Nizoral, napewno znajdziesz skoro nawet u mnie we Wloszech jest- wykap wtedy swiniaka wedlug instrukcji, tzn co 4-5 dni nie dluzej niz 3-4 tyg, spieniony szampon sie zostawia przez pare min na prosku aby zadzialal, okrywa recznikiem po czym splukuje, tylko omijaj calkowicie glowe, tzn uszy, oczy , nosek itd W ten sposob przyniesiesz jej ulge i przestanie sie drapac, oczywiscie stosujac rowniez zapisany lek.
Poza tym mozesz dokupic samodzielnie Clotrimazolum dopoki lek nie nadejdzie i juz ja codziennie smarowac w te wydrapane miejsca.

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 31 stycznia 2017, 21:42

Ja jeszcze tylko dodam - nie wiem czy u Ciebie ciepło czy nie - że świnka przy/po kąpieli musi mieć ciepło. Niektórzy suszą również suszarką, (befana?) ale ja nigdy tego nie robiłam, więc nie wiem. W każdym razie musi być w pokoju w którym przebywa świnka na czas kąpieli ok. 25*C (tak bafana - mój mistrzu? :D)

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 31 stycznia 2017, 21:53

Wariatka xD Ja chyba przestane na Forum wchodzic ze dwa miesiace to same sie wyrobicie na mistrzow :lol:
Tak, tak - dobrze piszesz :lol:

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 31 stycznia 2017, 21:59

No co - trzeba się uczyć od najlepszych :P Dobra, dobra, nie będę Ci już tak słodzić, bo zaraz się tu popsujesz xD

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca