Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problemy z tylnymi nóżkami

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Even
Użytkownik
Świnki morskie: Mikusia
Kontaktowanie:

Problemy z tylnymi nóżkami

Postautor: Even » 3 marca 2017, 19:59

Moja świnka od pewnego czasu mniej się rusza. Przy kąpieli (czasami muszę ją umyć, bo do jej długich włosów, przycinanych regularnie, wszystko się przykleja) zauważyłam, że jej tylne łapki są inaczej niż powinny, mianowicie prawa jest tak jakby wykręcona za mocno na zewnątrz. Nie wiem, kiedy i jak to zrobiła. Z lewą łapką jest wszystko w porządku. Mikunia nie piszczy, kiedy chodzi i "odpycha się" prawą łapką przy chodzeniu. Wypuszczam ją raz na jakiś czas z klatki (nie mogę codziennie ze względu na kotkę, która lubi się droczyć z Mikunią i boję się, że zrobi jej krzywdę, gdy będę zajęta odrabianiem lekcji). Mikunia ma już ponad 5 lat. Bardzo się o nią martwię, bo jest dla mnie bardzo ważna. Może wiecie, co jej się stało?
O dziwo nie piszczy jak chodzi. Nie wiem, czy ją to boli. Normalnie wszystko czuje, gdy dotknie się jej łapki. Moglibyście mi doradzić, co mam zrobić?

Awatar użytkownika

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Re: Problemy z tylnymi nóżkami

Postautor: Caviova » 3 marca 2017, 20:32

1.Może sobie zwichnęła/złamała. Ale przy chodzeniu raczej by ją to bolało i by popiskiwała (chociaż nie można wykluczyć tej opcji). Nie spadła Ci gdzieś? Kotka jej nic nie zrobiła?
2. Może to szkorbut? Dbasz o to, aby w diecie było duuużo witaminy C, gdyz świnki jej nie syntezują?
Niżej przydatny link, przeczytaj, może to to.
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... Itemid=111
3. Wizyta u weta bedzie KONIECZNA.
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... &Itemid=92

Even
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Even » 3 marca 2017, 20:45

Nie upadła. Kotka ciąga ją tylko za włosy trochę i uszy próbuje podgryzać. Mikunia dostaje witaminę C z wodą (10 kropli na butelkę). Staram się namówić na wizytę u weterynarza rodziców. Tata jest do tego sceptycznie nastawiony i musiałybyśmy z mamą kombinować, żeby się nie dowiedział.

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 3 marca 2017, 20:51

PO 1, NAJWAŻNIEJSZE - NIGDY NIE DAJEMY WITAMINY C DO WODY! PO 2 GODZINACH NIE MA ŚLADU PO WITAMINIE.
A co z warzywami/owocami/zieleniną? Jakie dostaje? Przy prawidłowej diecie nie jest potrzebna witamina C sztuczna, ale podejrzewam, że Twoja świnka ma poważne braki.
Po 2 - NIE POZWALAJ SIĘ "BAWIĆ" KOTCE ZE ŚWINKĄ! Zwłaszcza, że ciągnie ją za włosy, i próbuje podgryzać! Dla prosiaka jest to ogromny stres i ból.
3. Weterynarz podejrzewam będzie konieczny, więc kombinuj i to szybko.

Even
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Even » 3 marca 2017, 20:57

Dostaje sałatę, ogórki, marchewkę i jabłka. Wszystko staram się dawać świeże i zawsze myję. Latem mam warzywa i świeżą trawę z działki, a zimą kupuję w sklepie.

Kotka na początku się bała Mikuni, a teraz się przyjaźnią.
Ostatnio zmieniony 3 marca 2017, 21:07 przez Even, łącznie zmieniany 1 raz.

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 3 marca 2017, 21:05

Z sałatą uważaj, zwłaszcza w zimie. Podawaj tylko z ogródka. A co z resztą? Tylko tyle? To STANOWCZO ZA MA - ŁO!
Niżej linki, z których radzę Ci skorzystaj, bo masz poważne braki, i bierz się za tego prośka.
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... Itemid=110
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... Itemid=139
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... Itemid=141
Ponadto przejrzyj dział ŻYWIENIE na tym forum. Świnka powinna dostać przynajmniej kilka warzyw i zieleniny dziennie. Owoce raczej jako przysmak, chociaż też mają ważne witaminy (1-2 dziennie -różne- powinny wystarczyć).
No i oczywiście dieta różnorodna, czyli nie codziennie to samo.

Co do kota - nie powinien mieć do świnki w ogóle dostępu. Niech przygląda się z daleka. Zwłaszcza, że robi krzywdę śwince(!).
Ps. Każde warzywa/owoce/zielenine wprowadzamy stopniowo!
Ps. 2 - Warto również urozmaicić karmę w suszone zioła (jak i świeże).
Jeszcze tak zapytam, jaką karmę podajsz? :confused:
Ostatnio zmieniony 3 marca 2017, 21:22 przez Caviova, łącznie zmieniany 1 raz.

Even
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Even » 3 marca 2017, 21:15

Mieszankę ze sklepu zoologicznego.

Zieleninę dostaje kilka razy dziennie, w niedużych ilościach. Jak są inne warzywa w domu, to dostaje też, np. selera naciowego, pietruszkę, buraki. Wszystko zależy, co jest w domu. Sadzę jej też zboże w tackach i dostaje kiełki do zjadania

Kotka podejdzie tylko, póki Mikunia się nie ruszy z miejsca. Kiedy tylko świnka się ruszy, kotka wskakuje na łóżko (jest młodsza od świnki i wie "kto rządzi")

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 3 marca 2017, 21:20

Czy ta "mieszanka" zawiera zboża? Podejrzewam, że tak. Radzę przerzucić się na Versele Laga Cavia Nature, lub Versele Laga Cavia Complete. Zboża BARDZO źle działają na swinki, dlatego karmy podajemy bezzbożowe lub takie, które tego zboża zawierają niewiele (bardzo niewiele).
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... Itemid=146
Świeżynki powinna dostawać regularnie i urozmaicone, a nie tylko "to co jest w domu". Rób zakupy osobne dla swinki. ;)
Dobrze, że sadzisz jej to zboże. :D
Kota odizoluj, dobrze Ci radzę.

Ps. I w zasadzie NAJWAŻNIEJSZA SPRAWA - czy świnka ma TOWARZYSZA? :/

Even
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Even » 3 marca 2017, 21:29

Większość w tej mieszance to słonecznik i "chrupki" kolorowe (nie wiem, co to). Zboża jako takiego jest bardzo mało.

Zakupy staramy się robić osobne. Nie zawsze się jednak udaje znaleźć w sklepie świeże warzywa (kilka razy trafiłam na niezbyt świeże warzywa, ale zawsze próbuję ich, zanim podam je Mikuni)

Mikunia miała towarzyszy tylko w sklepie zoologicznym. Odkąd jest u mnie, towarzyszem byłam ja i moje rodzeństwo. Przez dwa lata był też chomik, z którym bardzo się lubili. Od półtora roku mam kotkę, która zagląda do Mikuni przez kratki (ledwo co dosięga do klatki, więc tylko może zobaczyć, co robi Mikunia, bo gdy próbuje wyciągnąć łapkę do góry, traci równowagę i musi zrezygnować). Niestety nie udało mi się namówić rodziców na towarzysza dla niej.

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 3 marca 2017, 21:34

Ta karma nie nadaję się dla swinki. Zwłaszcza jakieś kolorowe "cosie" (podejrzewam, ze sztucznie barwione). Zboze pewnie jest, jak również produkty piekarnicze. Prosze, zmien te karmę!

To źle, że nie ma towarzysza. Przepraszam, że tak to ujmę, ale jeżeli wiesz, że nie dasz rady zapewnić śwince towarzystwa, po prostu jej nie kupuj.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”