Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Co to jest?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Misia123
Użytkownik
Świnki morskie: Misia <3
Kontaktowanie:

Co to jest?

Postautor: Misia123 » 18 kwietnia 2017, 16:12

Czy ktoś mi morze pomóc?! Wyjęłam swoją świnkę na kocyk i siedziała sobie w takim domku czasami wychodziła coś zjeść. Gdy podniosłam domek zobaczyłam taki białe plamy i coś mokrego do okoła jakby woda . Nie wiem czy ona zwymiotowala czy coś ale ciągle je normalnie. Chciałam wstawić zdjęcie ale coś nie idzie :(

Awatar użytkownika

Cavcia
Użytkownik
Świnki morskie: Niro
Kontaktowanie:

Re: Co to jest?

Postautor: Cavcia » 18 kwietnia 2017, 16:30

Na razie obserwuj, czy to minie, czy bedzie tak cały czas ;)

Awatar użytkownika
malwisiek0901
Użytkownik
Świnki morskie: Tosia (Peruwianka), Nela (Rozetka)
Kontaktowanie:

Postautor: malwisiek0901 » 18 kwietnia 2017, 17:03

Czy świnka ma w klatce może jakąś wapienną kosteczkę do podgryzania lub coś, co zawiera dużo wapnia w składzie ?
Moja miała podobnie. Okazało się, że gdy brat kupił wapienną kosteczkę świnka usuwała nadmiar wapnia z organizmu i siusiała na biało. Przy okazji kontrolnej wizyty u weterynarza, powiedział, żeby takiej wapiennej kostki się pozbyć, bo może powodować kamicę nerkową. Na szczęście samiczki radzą sobie w ten sposób, że to wysikują, gorzej z samczykami. Kosteczki się pozbyliśmy i białe siuśki się skończyły.
Jeśli nie masz takiej kosteczki dla swojej świnki, to nie wiem jaka jest przyczyna. Ale weterynarz mówił "biała wydzielina to oznaka nadmiaru wapnia". Więc obserwuj lub wyeliminuj wapń, jeśli występuje. ;)

Misia123
Użytkownik
Świnki morskie: Misia <3
Kontaktowanie:

Postautor: Misia123 » 18 kwietnia 2017, 21:17

Dziękuję bardzo! Świnka była "adoptowana" od znajomych i miała w klatce kostkę wapniową ale wyjęłam ją od razu po przyjeździe. Pewnie niedługo jej minie ;)

Wróć do „Choroby i problemy”