Postautor: swinki4 » 29 grudnia 2024, 17:40
Świnki uwielbiają wszelkiego rodzaju tunele. Jeżeli chodzi o ich rozmiar, to trzeba dostosować do ilości miejsca w klatce. Świnki lubią też rzeczy, które mogą gryzc, np. tunel wiklinowy, piłeczki wiklinowe, pieńki z drewna (można do nich dodatkowo wlozyc trochę siana i świnki maja frajdę). Hamaku nigdy nie miałam, ale mam zamiar zrobić moim swinkom. Widziałam filmiki, na których świnki albo wchodzą na hamak, albo śpią pod nim. Można też samemu zrobić zabawki. Do kawałka papierowej rolki wkładasz siano. Niby znowu siano, ale świnki uwielbiają różnorodność i każdy nowy sposób podania siana jest dla nich frajda.
Jeżeli chodzi o wielkość klatki, to powiem na podstawie mojego doświadczenia. Jak moje świnki były malutkie (miały 4 miesiące), to taka klatka była wystarczająca. Ale jak podrosły, to uznałam, że mają zdecydowanie za mało miejsca i zaczelam poszerzać klatkę.
Jeszcze co mogę doradzić, to fajnie by było, gdyby w klatce świnki miały o jedną kryjówkę więcej niż jest świnek. Chodzi o to, żeby świnki zawsze miały wybór, gdzie chcą leżeć.