Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Zabawki,rolka po papierze

Rozmowy na temat wyposażenia klatki oraz innych akcesoriów.
Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Re: Zabawki

Postautor: Sandi » 4 stycznia 2011, 17:20

Moja świnka ma szelki i smycz, ponieważ nie mam ogródka i czasem chcę wyjść w lato z Nadią na dwór, na świeżą trawkę żeby sobie pobiegała, a boję się że mi ucieknie. Ma bardzo wygodne szelki, kosztowały dużo, są miękkie i komfortowe.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 4 stycznia 2011, 19:55

Sandi - to naprawdę trudne do rozwiązania.

Jednak nawet w takiej sytuacji jestem przeciwko prowadzania świnek na szelkach/smyczach. Świnka to nie pies - trzeba to przyznać. Ma za kruchy kręgosłup na szelki.

Przecież alternatywą jest wzięcie góry od klatki i postawienie na trawie, a w niej świnka.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 4 stycznia 2011, 20:33

Sandi chyba mieszka w mieście więc może być jej trudno targać klatkę do najbliższego parku... Trudna sprawa, i tak źle i tak niedobrze.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Endo
Użytkownik
Świnki morskie: Endo,King
Kontaktowanie:

Postautor: Endo » 5 stycznia 2011, 19:20

Tak wkłada tam sie jedzenie

Świnki są jak małe dzieci trzeba dla nich dużo miłości i opieki.
Mój Endo i King są najszczęśliwszymi świnkami na świecie ;P

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 7 stycznia 2011, 14:08

Tak, mieszkam w mieście, i trudno by mi było taszczyć moją wielką górę od klatki i do tego jeszcze transporter z Nadią w środku. Nie muszę się martwić, że Nadia ma za kruchy kręgosłup itd, bo na prawdę staram się jak mogę, żeby miała komfortowe warunki i swobodę. Biega sobie ile chce, jest po prostu pod moim czujnym okiem, zawsze jak będzie przebiegał jakiś pies czy coś, to nie muszę ganiać Nadii, tylko po prostu podchodzę i biorę na ręce. Uwierzcie mi, gdy ktoś mieszka w mieście takie rozwiązanie jest po prostu konieczne. Mogłabym równie dobrze nie wychodzić z Nadią, ale chcę, żeby sobie czasem poszalała na trawie. Puszczam ją też na balkon.

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 7 stycznia 2011, 17:19

Ja też mieszkam w mieście, Emil tak nie odchodzi jak go na trawę puszczam. Tylko je i je. Próbowałam go kiedyś zapiąć w smycz, ale się nie dało, dlatego nauczyłam go siedzieć w miarę spokojnie w jednym miejscu. :) Zresztą chyba, nawet na pewno, Sandi nie ciągnie Nadii, tak jak robią to niektórzy właściciele innych zwierząt. :)

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 7 stycznia 2011, 19:49

Oczywiście, że jej nie ciągnę, ponieważ smycz ma być tylko elementem bezpieczeństwa.
Nie dość, że Nadia może mi uciec, to jeszcze dzieci. Są wszędzie, biegają za mną i chcą koniecznie pogłaskać świnkę, podczas gdy je ona trawkę. Smycz jest przy dzieciach konieczna, bo dzieci często krzyczą, co mogłoby wystraszyć Nadię. Mogłoby skończyć się ucieczką.

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 7 stycznia 2011, 21:15

Nie martw się ja też nie mogę tych dzieci, przylatują zobaczyć co to, a ich rodzice mówią: zobacz jaki milutki chomiczek, pogłaskaj go. :/ :przestraszony: Nie wiem co mi się wtedy dzieje, zwłaszcza gdy zaczynają prosiaka ugniatać. Też myślę Sandi, że dobrze robisz używając smyczy. :)

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 7 stycznia 2011, 22:48

Becia pisze:Nie martw się ja też nie mogę tych dzieci, przylatują zobaczyć co to, a ich rodzice mówią: zobacz jaki milutki chomiczek, pogłaskaj go. :/ :przestraszony: Nie wiem co mi się wtedy dzieje, zwłaszcza gdy zaczynają prosiaka ugniatać.

Zabić. I rodziców i bachory.
Biedna świnka, chciałaby sobie pobiegać i coś zjeść a ciągnie się za nią stado namolnych pacanów. :zly:

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 7 stycznia 2011, 22:50

Tak jak ostatnio mój wujek za wszelką cenę chciał wziąć moją świnkę na ręce...ja tłumaczę, że ona jeszcze za wcześnie, że jeszcze nie, on powiedział OK. I się patrzył, kiedy wyjdzie z domku. Jak ona wychyliła się, to on ją czmych! na ręce...

Na szczęście go ugryzła i już więcej jej nie będzie brał :D

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Akcesoria”