Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Domek w klatce

Rozmowy na temat wyposażenia klatki oraz innych akcesoriów.
nika73
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Robić świnkom domek w klatce????

Postautor: nika73 » 24 października 2007, 18:29

dokładnie- tak jak napisała Motylek :tak:
U mnie po paru dniach została drewniana półeczka zamieniona na ręcznik powieszony ( przeplatając miedzy kratkami w dół ) na podobnej wysokości i WYSZłO TRZY :P - półka, hamaczek i schronienie ( pod spodem ) W JEDNYM :looka:
Świnki moje to uwielbiają- wskakują na górę i wylegują się na półce-hamaku w ciągu dnia- śpią na tym w nocy- tam kładę im sianko, żeby nie osiusiały ( nie mają paśnika ) a kiedy się czegoś wystraszą chowają sie pod daszkiem :przestraszony:
Ręcznik piorę co parę dni ( jak zmieniam ściółkę czyli 3-4 ) a w tym czasie zakładam drugi :D
Ten "hamak" jest rozwieszony nad ok. 1/3 klatki, więc ich przestrzeń do brykania jest o tyle zwiększona ( spoko i 3 świnki by weszły tam spać ). Łatwe do zrobienia ( ze "starych" ręczników , wiec za darmo ;) POLECAM :super:

Fruzia i Mimi szukają dobrych domków :(
Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: *nicia* » 25 października 2007, 14:41

nika73 pisze:dokładnie- tak jak napisała Motylek :tak:
U mnie po paru dniach została drewniana półeczka zamieniona na ręcznik powieszony ( przeplatając miedzy kratkami w dół ) na podobnej wysokości i WYSZłO TRZY :P - półka, hamaczek i schronienie ( pod spodem ) W JEDNYM :looka:
Świnki moje to uwielbiają- wskakują na górę i wylegują się na półce-hamaku w ciągu dnia- śpią na tym w nocy- tam kładę im sianko, żeby nie osiusiały ( nie mają paśnika ) a kiedy się czegoś wystraszą chowają sie pod daszkiem :przestraszony:
Ręcznik piorę co parę dni ( jak zmieniam ściółkę czyli 3-4 ) a w tym czasie zakładam drugi :D
Ten "hamak" jest rozwieszony nad ok. 1/3 klatki, więc ich przestrzeń do brykania jest o tyle zwiększona ( spoko i 3 świnki by weszły tam spać ). Łatwe do zrobienia ( ze "starych" ręczników , wiec za darmo ;) POLECAM :super:

ja poprosze fote jak mozna :D

ja na razie tzn swinka ma takie cos u mnie
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Migusia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Migusia » 25 października 2007, 16:42

Fajne!!Ja też proszę o foty jak to wygląda :)

Moje kochaniutkie maleństwa :
Obrazek

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: motylek1007 » 25 października 2007, 17:31

u mnie to wyglada tak:

Obrazek

Obrazek

jak widac póleczka jest szeroka wiec moge sobie na niej polezec a pod nia sie chowac

Bibi - spokony i zrównoważony kawaler
Czandor - rozbrykany prowodyl ;)

Obrazek

Elizabeth
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Elizabeth » 25 października 2007, 20:37

Mam dokładnie idnetyczną klatkę jak motylek, mam więc i identyczne pięterko :p Nawet takiej samej szerokości :D
Naprawdę bardzo użyteczna rzecz :P
Chociaż przez wcześniejszy rok miałam domek (z lenistwa :P), i też dobrze się sprawował - był duży i przestronny, a Shell mógł sobie na niego wskakiwać (uwielbiał na nim spać ;) )

Awatar użytkownika
Migusia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Migusia » 25 października 2007, 20:43

Superowe!!! :D :super:

Moje kochaniutkie maleństwa :
Obrazek

Awatar użytkownika
Dominika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Domek w klatce.

Postautor: Dominika » 10 listopada 2007, 19:10

Za kazdym razem jak wstawialam swince domek do klatki, to ciagle w nim siedziala. Gdy byla na zewnatrz, tylko ktos podchodzil, natychmiast sie chowala. Zdecydowalam, ze narazie, poki nie jest oswojona, wyjme jej domek. Czy to dobre rozwiazanie? Mysle, ze w ten sposob szybciej sie przyzwyczai do ludzi.

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: motylek1007 » 10 listopada 2007, 22:01

Dominika pisze:Za kazdym razem jak wstawialam swince domek do klatki, to ciagle w nim siedziala. Gdy byla na zewnatrz, tylko ktos podchodzil, natychmiast sie chowala. Zdecydowalam, ze narazie, poki nie jest oswojona, wyjme jej domek. Czy to dobre rozwiazanie? Mysle, ze w ten sposob szybciej sie przyzwyczai do ludzi.

to normalne ze w nim siedzi, bo jest nowa, a domek daje jej poczucie bezpieczenstwa. Moje maja szeroka półke ktora jest ich schronieniem i mimo ze sa w 100% oswojone uwielbiaja siedziec pod pólka....

Mysle ze jak teraz wyjmiesz jej domek,swinka straci "swoj azyl", brak jej bedzie psychicznego kompfortu ale z drugiej strony bedzie sie wolniej oswajala. Sama musisz zdecydowac czy wolisz powoli ale spokojnie z nia postepowac, czy troszke egoistycznie i szybko swinke oswoic....

Bibi - spokony i zrównoważony kawaler
Czandor - rozbrykany prowodyl ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
kasik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: kasik » 10 listopada 2007, 22:02

Nie jest to dobre rozwiązanie.

Świnka, póki jest dzikuskiem, powinna mieć swój azyl, gdzie może sie schować przed tymi wielkoludami co sie kręcą przy klatce ;)
Musi mieć kącik, gdzie może sie ukryć. Wyjmując jej domek, szczególnie na początku, narażasz ją na dodatkowe stresy...
Z czasem stanie sie odważniejsza i sama zacznie wychodzić i poznawać otoczenie :)

Dodano: He he, Motylku, pisałyśmy w tym samym czasie :P

Obrazek

Kacha
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kacha » 10 listopada 2007, 22:18

moja ma domek od wczoraj, dostała razem z nową klatką....przedtem nie miała sie gdzie schować, teraz cigle w nim siedzi, nie da sie nawet złapać ucieka odrazu do chałupki:S wychodzi do ręki tylko jak sie trzyma jedzonko. a no i uwielbia sikać na domek -_- i wskakiwac i zeskakiwac z niego :P

wczoraj jak ją wpuscilam pierwszy raz do tej klatki...to wskoczyła na domek, i potem na pełnym gazie przez klatke do domku, robiła tak ze 3 razy...potem nie trafiła w otwór O.o :D znowu ze 3 razy....i znowu nie trafiła :D

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca