Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Akcesoria w klatce MUST HAVE

Rozmowy na temat wyposażenia klatki oraz innych akcesoriów.
ekstranoni
Użytkownik
Świnki morskie: Fifi (gładkowłosa) Zuzia (Rozetka/Peruwiańska)
Kontaktowanie:

Akcesoria w klatce MUST HAVE

Postautor: ekstranoni » 29 grudnia 2024, 14:30

Witam, chciał bym się dowiedzieć jakie akcesoria (np. hamaki, zabawki a nie miseczki, poidełka. Chodzi o rzeczy związane z zabawą itp...) i rozmiar ich zakupić na początek dla 2 świnek morskich. I jak wygląda sprawa z hamakami, świnki same sobie tam wchodzą?

P.S. czy klatka 100 będzie dobra dla 2 samiczek lub samców ?

Awatar użytkownika

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Akcesoria w klatce MUST HAVE

Postautor: swinki4 » 29 grudnia 2024, 17:40

Świnki uwielbiają wszelkiego rodzaju tunele. Jeżeli chodzi o ich rozmiar, to trzeba dostosować do ilości miejsca w klatce. Świnki lubią też rzeczy, które mogą gryzc, np. tunel wiklinowy, piłeczki wiklinowe, pieńki z drewna (można do nich dodatkowo wlozyc trochę siana i świnki maja frajdę). Hamaku nigdy nie miałam, ale mam zamiar zrobić moim swinkom. Widziałam filmiki, na których świnki albo wchodzą na hamak, albo śpią pod nim. Można też samemu zrobić zabawki. Do kawałka papierowej rolki wkładasz siano. Niby znowu siano, ale świnki uwielbiają różnorodność i każdy nowy sposób podania siana jest dla nich frajda.
Jeżeli chodzi o wielkość klatki, to powiem na podstawie mojego doświadczenia. Jak moje świnki były malutkie (miały 4 miesiące), to taka klatka była wystarczająca. Ale jak podrosły, to uznałam, że mają zdecydowanie za mało miejsca i zaczelam poszerzać klatkę.
Jeszcze co mogę doradzić, to fajnie by było, gdyby w klatce świnki miały o jedną kryjówkę więcej niż jest świnek. Chodzi o to, żeby świnki zawsze miały wybór, gdzie chcą leżeć.

Awatar użytkownika
MajaiRosie
Użytkownik
Świnki morskie: Za TM: Rosie [*], Malibu [*], Pigwa [*], Baranek [*],
Moje stadko: Kahlua, Mercedes i Tequilla
Kontaktowanie:

Postautor: MajaiRosie » 29 grudnia 2024, 20:59

Dla 2 świnek minimum 120cm długosci, nawet wiecej byloby lepiej. Z dodatków do klatki to większość świnek uwielbia wszystko co miękkie :) Więc wszelkie polarowe posłanka, norki, kapcie, tunele są super, wiele osób je robi na zamówienie, np. Chrupcio na facebooku kiedyś robił. Z hamaku moje nie korzystały nigdy, natomiast lubiły półki w klatce, na których można spać na podwyższeniu. Jedna z moich świnek (1 na ponad 8) bawiła się kulą smakulą, uwielbiała ją <3 Ale z tego co wiem to mało świnek je lubi, chce za nimi biegać, turlać je.

ekstranoni
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ekstranoni » 31 grudnia 2024, 18:50

Dziękuje za odpowiedzi ;)

CzarnaPantera676
Użytkownik
Świnki morskie: Pysia
Szczurek
(Nienarodzone świnki)
Kontaktowanie:

Postautor: CzarnaPantera676 » 10 stycznia 2025, 12:43

TUNELE - zabawa mega
HAMAK - można zrobić nawet z kawałka ubrania i sznurka, dobre miejsce do zabawy i po prostu żeby się schować
DOMEK - można dać po prostu karton
SIANOOO - miejsce w którym świnka może się zakopać w sianie, one to uwielbiają

KarolinaMazurek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KarolinaMazurek » 16 stycznia 2025, 14:31

Świnki morskie uwielbiają wszelkiego rodzaju tunele. Mogą to być tunele wiklinowe, materiałowe lub plastikowe. Dodatkowo, tunele z siana mogą pełnić funkcję zarówno kryjówki, jak i przekąski.

ekstranoni
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ekstranoni » 25 stycznia 2025, 8:42

Dziękuje za odpowiedzi

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Akcesoria”