Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Awatar użytkownika
Pela
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Mata łazienkowa w klatce

Postautor: Pela » 22 grudnia 2007, 14:28

mam matę a pod nią żwirek i jedno pytanie: czy mogę myć matę? Bo tak sobie pomyślałam czy jak np. wyszoruję ją żelem pod prysznic to czy swince nie zaszkodzi jak będzie z tego jeść warzywka... :zdezorientowany:

Obrazek

Awatar użytkownika

Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Marek Li » 22 grudnia 2007, 14:57

Ja pod matą mam Cats best eco., który zbryla, więc nie wymieniam całej podściółki, tylko te w bryłkach. Matę po wytrzepaniu, po prostu szoruję w samej wodzie i zostawiam do wypchnięcia na kaloryferze. Nie używam detergentów. A suszenie jest ważne, by nie rozwijały się w porach maty drobnoustroje, jak bakterie i grzyby. Sama bardzo ciepła woda wystarcza.

Marek Li

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 22 grudnia 2007, 15:42

Pod matą mam pigwę i raz na tydzień jest cała zmieniana, wtedy mata jest myta gorącą wodą. Natomiast raz na na jakiś czas prana jest w pralce (ok. raz w miesiącu) :D

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Marek Li » 22 grudnia 2007, 16:30

Miałem pigwę, ale to diabelstwo trzeba całe wyrzucać i strasznie pyli. to co używam teraz, po prostu podważam i wyrzucam tylko zużyte. Mimo, ze droższe, to wychodzi na to samo, bo wyrzuca się tylko zasilaną część żwirku, który jest zbity w grudki, dające się wyjąć, bez problemu. Całą nie zużytą część zostawiam. Gdy wsypię paczkę, to starcza na bardzo długi czas :)

Marek Li

Awatar użytkownika
Pela
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Pela » 22 grudnia 2007, 16:48

jednak ostatnio mata bardzo nie ładnie pachniałai trochę polałam ją samą pianą z żelu pod prysznic czy mogę tak robić?

Obrazek

Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Marek Li » 23 grudnia 2007, 3:28

Teoretycznie środki mylące zapachowe, nie ustną zapachu, tylko go zamaskują, bo jest w przypadku maty prawdopodobnie spowodowany drobnoustrojami. Radzę porządnie wyszorować i zalać gorąca woda, powtórzyć szorowanie i dokładnie wyruszyć. Najlepiej mieć 2 maty, by jedna dokładnie schła po myciu, a nie wilgotna szła do klatki. Nie mam takiego problemu, ale to może dlatego, ze pod mate sypie mi żwirek neutralizator, który hamuje rozwój bakterii i grzybów. Więc mocz świnek nie kisi się pod matą i nie pozwala to na nieprzyjemne zapachy. A jest bezpieczne, bo świnki i tak nie mają z nim kontaktu. Może spróbuj mate polac wodą utlenioną. Wybije bakterie, które powodują cuchnięcie, ale nie wiem jak zadziała na sama mate. Warto ją wtedy dobrze powygniatać, by zadziałało w porach maty. Jeśli zapach będzie się utrzymywał, to wyrzuc tę matę - taki smrodek dowodzi, że jest tam mnóstwo bakterii i nic dobrego z tego nie wyniknie.

Marek Li

Awatar użytkownika
Radek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Ciekawe Trociny

Postautor: Radek » 1 lutego 2008, 20:22

Dziś moi Rodzice byli w Lidlu i kupili ciekawe trociny :

Są one firmy pepito i mają 60 l pojemności ważą 3.6 kg i są w ładnej zapakowanej siatce tzn.takim worku...

A Oto Zdjęcie Obrazek

Jestem ciekaw waszych opin na temat tych trotów :)

Kacha
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Ciekawe Trociny

Postautor: Kacha » 1 lutego 2008, 21:16

co w nich ciekawego? O.o z tego co widzialam to kilka firma na trociny po 50-60l :S

Awatar użytkownika
Pela
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Pela » 1 lutego 2008, 21:19

ile kosztują te troty??

Obrazek

SwinkaMorskaDyzio
Użytkownik
Kontaktowanie: