Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Dry Bed i żwirek ?

Postautor: kin28 » 21 lutego 2012, 21:17

No, nie śmierdzi jak się sprząta, wilgoć przepuszcza, ale bobki trzeba sprzątać :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Freeesh
Użytkownik
Kontaktowanie:

Jaka ściółka dla świnki morskiej?

Postautor: Freeesh » 11 marca 2012, 11:53

Chodzi mi o taką, która pochłania zapach i nie będzie wysypywana z klatki. Czy mata łazienkowa będzie odpowiednia? Ktoś z niej korzysta?

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Re: Jaka ściółka dla świnki morskiej?

Postautor: kin28 » 11 marca 2012, 11:57

Najlepiej taki zestaw:
1.Na sam spód żwirek PINIO
2.Mata łazienkowa lub Dry-Bed
Powiem tak, ja matę miałam i zrezygnowałam, bo po nic mi to nie potrzebne, a Gizmo ma taki charakterek, że sikał na sianko, a jak ucięłam kawałek maty to na żwirek. Na pewno żwirek, bo on najlepiej pochłania zapachy, a PINIO to już w ogóle super, a mata tak jak pisałam, jak kto woli. Mi osobiście się nie spodobała i Gizmo mieszka na żwirku :) Ma tylko kawałeczek maty w domku, by było "mięciej".

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Konto usunięte

Re: Jaka ściółka dla świnki morskiej?

Postautor: Konto usunięte » 11 marca 2012, 13:06

viewtopic.php?f=81&t=3863&hilit=%C5%9Bci%C3%B3%C5%82ka
Temat zamykam,mamy ogromny dzial wlasnie o sciolkach.

borabora
Użytkownik
Świnki morskie: Effy
Kontaktowanie:

Najlepsze podłoże dla baaardzo brudzącej świnki

Postautor: borabora » 26 marca 2012, 23:30

Przejrzałem tematy i wszędzie dużo o wszystkim, ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania na mój problem. Mój prosiak je i pije za dwóch, a przez to okropnie brudzi. Gdyby tylko zostawiała bobki, to jeszcze jakoś się da po kilku dniach dosypać trocin i wszystko byłoby ok, ale najgorsze, że baaardzo dużo sika. Wypija ok 300ml wody w ciągu dnia i efekt jest taki, że po kilku dniach ściółka jest dosłownie przesiąknięta. Największy problem jest w tym, że ona sika przeważnie pod siebie, a potem w tym brudzie siedzi i śpi. Podsypywanie na jej legowisko trocin nic nie daje, bo potem i tak je rozgrzebie i śpi na wilgotnym. Sprzątnąć częściowo też się nie da, bo sika po całej klatce (chociaż najwięcej tam gdzie śpi). Zamontowałem jej hamak, ale na niego wskakuje tylko dla zabawy.
I dlatego zastanawia mnie, jakie podłoże będzie zbierało najwięcej wilgoci? Próbowałem żwirku (tych pałeczek z prasowanych trocin), ale był za ostry i łuszczyła jej się skóra na łapkach (a do tego strasznie hałasowała nim w nocy). Mata łazienkowa na żwirek też nie zdawała egzaminu bo po pierwsze to w ciągu dnia jak mnie nie było robiła się na niej dosłownie warstwa odchodów i świnia musiała w nich siedzieć przez cały dzień, a poza tym wilgoć na tej macie jednak zostawała, przez co świnia była nieustannie od dołu mokra. Teraz kładę same trociny, ale po 3 dniach jest już wilgotno i śmierdząco...
Macie jakieś patenty na to? Zależy mi na tym, żeby nie trzeba było wymieniać co 3 dni całej ściółki i żeby nie była ona taka droga, bo mam dużą klatkę i trochę tej ściółki trzeba jednak wysypać, żeby była odpowiednia warstwa.

Konto usunięte

Re: Najlepsze podłoże dla baaardzo brudzącej świnki

Postautor: Konto usunięte » 27 marca 2012, 10:24

borabora pisze:efekt jest taki, że po kilku dniach ściółka jest dosłownie przesiąknięta

Sluchaj,trudno cos doradzic,musisz przetestowac wszystkie opcje i wybrac ta,ktora Ci spasuje,mowisz,ze po kilku dniach sciolka jest przesiaknieta,ja cala klatce sprzatam co 3 dni,niestety swinki maja taka przemiane materii,ze duzo sie zalatwiaja,wiec musisz czesciej sprzatac,mozesz codziennie wybierac tam,gdzie jest najbardziej mokro,lub czesciej sprzatac calosc,nic na to nie poradzisz,ja daje drewniany zwirek pod trociny,to pochlania cala wilgoc.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 27 marca 2012, 19:02

Możesz mieszać żwirek z trocinami, ale częstego sprzątania nie unikniesz, taki już urok posiadanie świnek.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

borabora
Użytkownik
Świnki morskie: Effy
Kontaktowanie:

Postautor: borabora » 27 marca 2012, 19:40

vagina_denata pisze:Możesz mieszać żwirek z trocinami, ale częstego sprzątania nie unikniesz, taki już urok posiadanie świnek.

A tak mnie zastanawia - czy żwirek betonitowy się nadaje? Chodzi o taki, jaki się sypie kotu do kuwety. Oczywiście na wierzch trociny by poszły.
Mojemu kotu zawsze sypałem taki, bo najlepiej chłonął wilgoć i potem bardzo łatwo sprzątnąć to co jest brudne, bo zbryla się w grudki, a nie rozwala w pył, jak te prasowane trociny

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 27 marca 2012, 20:01

Świnki nie mogą mieć zbrylającego.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 27 marca 2012, 21:12

Nie nadaje sie,jedynie drewniany,ja od poczatku mam swinki na pellecie i trocinach,i wierz mi 4 narobia sporo,a nigdy nie smierdzi,ale jak mowie,sprzatam co 3 dni.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”