Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Brila
Użytkownik
Świnki morskie: Lucek.
Kontaktowanie:

Re: żwirek, granulki...

Postautor: Brila » 29 sierpnia 2007, 15:35

A no faktycznie :)

Przepraszam, pomyliłam się.

Na czas wakacji powracam do forumowania :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
jabuba
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: jabuba » 29 sierpnia 2007, 15:45

Ja tez uzywam Super Pinio i jestem bardzo zadowolona.
U mnie 5 l worek kosztuje 7 zł, a 10l worek 12 zł.

Bibi Obrazek Lucy Obrazek

Elizabeth
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Elizabeth » 29 sierpnia 2007, 16:52

U mnie Cat's Dream kosztuje 12,50 za 7l :(
Dlatego zarządziłam powrót do korzeni, znaczy do trocin :D

Awatar użytkownika
Colette
Użytkownik
Kontaktowanie:

Podściółka

Postautor: Colette » 31 sierpnia 2007, 17:17

Po raz kolejny ja ;-). Tym razem z pytaniem, czy używacie jakiejś podściółki pod trocinami? Jeśli tak, to jakiej? I czy jest to konieczne, nie mogą być w klatce same trociny i sianko? Ja mam dużą klatkę, dlatego częste wymienianie różnych żwirków jest dość kosztowne, chciałabym znaleźć jakiś inny sposób. Może wy coś zaproponujecie?

Kacha
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kacha » 31 sierpnia 2007, 17:49

hm ja dzisiaj za 8zł kupiłam jakis granulat drewniany dla gryzoni...nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale tak czy siak bede jej podsypywać w rogu gdzie siusia.

Brila
Użytkownik
Świnki morskie: Lucek.
Kontaktowanie:

Re: Podściółka

Postautor: Brila » 31 sierpnia 2007, 18:32

Ja stosuję granulat. Wymienia się go raz na tydzień, dobrze chłonie i świnka pozostaje sucha. Nie potrzeba dla niego żadnych podściółek, ale niektórzy używają trocin dla bardziej miękkiego podłoża. Moim świnkom granulat nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, doceniły wylegiwanie się na sianie ;)

Na czas wakacji powracam do forumowania :)

Kacha
Użytkownik
Kontaktowanie:

Granulat drzewny:S

Postautor: Kacha » 31 sierpnia 2007, 19:09

No właśnie szukałam czegoś do podsypywania w rogu tam gdzie świnka siusia i znalazłam na półce w sklepie (leclercu) granulat drzewny dla kotów i gryzoni. Cena przystępna, bo 8 zł za 5l. Oczywiście co z tyłu jest napisane nie spojrzałam. W domu dokładnie przeczytałam o co w tym chodzi i cytuje 'wyprodukowane z mikrowłókien drzew iglastych'. Przed kupnem świnki czytałam, że ściółka pod żadnym pozorem nie może być z trocin np. sosnowych bo świniak może sie udusić od zapachu. Dla pewności powąchałam ten granulat i rzeczywiście śmierdzi iglakami. Bałam się jej tego nasypać do klatki, więc pytam Was..czy można takie coś prosiakowi nasypać czy to nie wskazane?

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Granulat drzewny:S

Postautor: *nicia* » 31 sierpnia 2007, 19:16

hmm Kacha powem tobie tak , nie wiem jak to z tymi iglakami jest - czy to wydziela zapach czy trzeba sie porzadnie zaciagnac zeby poczuc - jak to drugie to swinka raczej nie niucha w co sika, ale na przyszlosc macie Carefoura? za 8.99 kupisz 7l zwirka ktory nie pachne zadnymi choinkami a starcza na bardzo dlugo. Co do iglakow ja sie nie wypowiadam

Obrazek

Kacha
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Granulat drzewny:S

Postautor: Kacha » 31 sierpnia 2007, 19:20

wiesz carefoura mamy ale to kupno..to był impuls taki..bo szczerze nie byłam tam żeby kupić granulat..tylko wpadł mi w oko. jak będzie zły to oddam komuś kto ma kota:]

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Podściółka

Postautor: *nicia* » 31 sierpnia 2007, 19:21

Brila sianko na dnie to nie zbyt fajne. jedza to w co leja feeee - ja stosuje granulat za ok.9zl ktory mma na dlugo bo daje go tylko w rogi a na to trocinki i tydzien spokojnie jest w miare i nie trzeba sprzatac, sinao mam w pasniku nie znosze oszczanego zielska - jak mozna patrzec ze pupil je osikany przysmak fuj. W carefourze ak juz pisalam zwirek jest za 9zl 7l i na dlugo wystarcza jak dasz w same rogi - sam zwirek jest malo praktyczny , swinie biegaja w tym tak ze zaraz jest pelno lysych dziur, a dwa narobia takiego szumu jakby grad wali ci w parapet :mur:

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”