Po raz kolejny ja . Tym razem z pytaniem, czy używacie jakiejś podściółki pod trocinami? Jeśli tak, to jakiej? I czy jest to konieczne, nie mogą być w klatce same trociny i sianko? Ja mam dużą klatkę, dlatego częste wymienianie różnych żwirków jest dość kosztowne, chciałabym znaleźć jakiś inny sposób. Może wy coś zaproponujecie?
hm ja dzisiaj za 8zł kupiłam jakis granulat drewniany dla gryzoni...nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale tak czy siak bede jej podsypywać w rogu gdzie siusia.
Ja stosuję granulat. Wymienia się go raz na tydzień, dobrze chłonie i świnka pozostaje sucha. Nie potrzeba dla niego żadnych podściółek, ale niektórzy używają trocin dla bardziej miękkiego podłoża. Moim świnkom granulat nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, doceniły wylegiwanie się na sianie
No właśnie szukałam czegoś do podsypywania w rogu tam gdzie świnka siusia i znalazłam na półce w sklepie (leclercu) granulat drzewny dla kotów i gryzoni. Cena przystępna, bo 8 zł za 5l. Oczywiście co z tyłu jest napisane nie spojrzałam. W domu dokładnie przeczytałam o co w tym chodzi i cytuje 'wyprodukowane z mikrowłókien drzew iglastych'. Przed kupnem świnki czytałam, że ściółka pod żadnym pozorem nie może być z trocin np. sosnowych bo świniak może sie udusić od zapachu. Dla pewności powąchałam ten granulat i rzeczywiście śmierdzi iglakami. Bałam się jej tego nasypać do klatki, więc pytam Was..czy można takie coś prosiakowi nasypać czy to nie wskazane?
hmm Kacha powem tobie tak , nie wiem jak to z tymi iglakami jest - czy to wydziela zapach czy trzeba sie porzadnie zaciagnac zeby poczuc - jak to drugie to swinka raczej nie niucha w co sika, ale na przyszlosc macie Carefoura? za 8.99 kupisz 7l zwirka ktory nie pachne zadnymi choinkami a starcza na bardzo dlugo. Co do iglakow ja sie nie wypowiadam
wiesz carefoura mamy ale to kupno..to był impuls taki..bo szczerze nie byłam tam żeby kupić granulat..tylko wpadł mi w oko. jak będzie zły to oddam komuś kto ma kota:]
Brila sianko na dnie to nie zbyt fajne. jedza to w co leja feeee - ja stosuje granulat za ok.9zl ktory mma na dlugo bo daje go tylko w rogi a na to trocinki i tydzien spokojnie jest w miare i nie trzeba sprzatac, sinao mam w pasniku nie znosze oszczanego zielska - jak mozna patrzec ze pupil je osikany przysmak fuj. W carefourze ak juz pisalam zwirek jest za 9zl 7l i na dlugo wystarcza jak dasz w same rogi - sam zwirek jest malo praktyczny , swinie biegaja w tym tak ze zaraz jest pelno lysych dziur, a dwa narobia takiego szumu jakby grad wali ci w parapet :mur: