Marek Li pisze:motylek1007 pisze:sprzątem co 2 dnia ale codziennie wytrzepuje mate

O jaką mate chodzi? Czy to coś w stylu dry bed? Bo jeśli można na czymś takim trzymać świnki, to wolę kupić maty. Wtedy mieć kilka. Jedne w praniu, inne w klatce. Czy można taka mate suszyć w suszarce? Bo wtedy to pełen luksus. Wióry śmierdza, żwirek pyli. Taka mata to byłoby dobre rozwiązanie

Miały by sucho i czyściutko

Wymieniam co tydzień, ale mam sporą klatkę 100w60. I codziennie 1-2 x wybieram bobki. Po tygodniu aż szkoda wyrzucać żwirek, bo przynajmniej pół paczki jest nie zużyte.
Mate możesz dostac bez problemu a sklepach gospodarstwa domowego itp, ja akurat moja kupilam w sklepie z tapetami....sprzedawali na metry (u mnie metr 30zł) ale jest to wydatek jednorazowy.
Oczywiscie najlepiej kupic 2 od razu, bo jak jedna schnie, druga zakłądasz.
Ja piore recznie je, ale w pralce tez mozna, wywieszam na balkon i schnie

Chwale sobie mate bo moje prosiaki przez wiekszosc dnia (jak tylko jestem w domu) maja klatke otwarta i moga sobie biegac do woli a ze mam 2 długowłose wybieranie trocin wyprawiloby mnie szybko w nerwice

Codziennie wytrzepuje bobki, raz w tygodniu piore

Pod mate sypie żwirek Benek (6zł na aninalii) i jest bardzo dobry, pokusilam sie kiedys o żwirek w Tesco za 5zł ale nie bylam zadowolna...
Jak wszystko i mata ma swoje minusy. Po pierwsze jak sie kupie taka z małymi dziurkami to mocz szybko nie wsiąka (ja akurat nie mam tego problemu), jak jedza pomidorka i ogólnie po paru dniach te dziurki są zatkane róznymi pestkami ziarenkami...
Niektórzy mowia ze swinki na macie troche inaczej pachną - ja mam mate od maja i nie zauważylam czegos takiego:)
Na samym poczatku troche ją obryzaly, teraz juz nie.
Jednak najwieszym minusem maty u mnie jest to ze moje prosiaki wchodza pod nia bo lubia tak lezec...juz to zaakceptowalam bo nie mam co zrobic...nie kazda swinka tak robi, moje akurat tak...
wklejam fotki poglądowe tej maty.
Jakbys mial jeszcze jakies pytania to wal śmialo

tak Czandor wchodzi pod nią

a tak sobie zawsze zawijają rogi, coz widac lubia miec tyłki w piasku hehe