Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
admin
Administrator
Kontaktowanie:

Re: Granulat drzewny:S

Postautor: admin » 31 sierpnia 2007, 19:23

Potwierdzam, że trociny/granulat z drzew iglastych może wywołać uczulenie. Polecam granulat firmy Pinio, bądź Cats Dream. Wypróbowane :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Colette
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Podściółka

Postautor: Colette » 31 sierpnia 2007, 20:10

U mnie różne granulaty są bardzo drogie, po 15 zł... W wakacje to jeszcze pół biedy, bo świnki całymi dniami siedzą na dworze i głównie tam się załatwiają, ale zimą klatkę trzeba czyścić częściej i idą na to większe pieniądze. Co do sianka, to moje świnki obsiusianego nie tkną, tylko czekają na świeże i czyste.

Kacha
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kacha » 31 sierpnia 2007, 20:17

uczulenie...hm no ok..ale nie wiem czy np, świnka od tego nei zdechnie czy cos...i czy moge tego uzyc w niewielkich ilsociach...czy oddac komus czy cos:S

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: admin » 31 sierpnia 2007, 20:28

U mojej świnki objawami były krwiste bąble na skórze. Wyglądało to okropnie :( Możesz na to położyć trochę sianka/trocin i wtedy spróbować. Bezpośrednio raczej bym nie polecał.

Awatar użytkownika
jabuba
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: jabuba » 2 września 2007, 22:13

Ja używam granulatu drzewnego Super Pinio (7 zł za 5 l).
Do mojej klatki 80-tki sypię pół paczki tego granulatu i na to pół małej paczki trocin.
Sprzątam gruntownie raz w tygodniu. Czasami wybieram większe "skupisko" lub gruntownie przesikany granulat z narożnika.
Też nie jestem zwolenniczka jedzenia posikanego sianka - moje maja stale siano w paśniku.

Bibi Obrazek Lucy Obrazek

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 8 września 2007, 18:03

Byłam dziś na targach rolnych w Barzkowicach. Przechodziłam obok stoiska z materiałami na opał i tak patrzę i widzę granulki podobne do podściółki (pigwa). Pytam mamy czy to jest to samo, czy może skoro na opał, to ma jakieś dodatki żeby się lepiej paliło. A mama poszła do faceta i się pyta, czy to może byc stosowane dla zwierząt jako podściółka, czy ma jakieś dodatki. No więc facet mówi, że to naturalne, że oni też produkują ściółkę dla zwierząt, więc nie ma problemu, żeby to również było dla zwierzaków. Mama powiedziała, że szukałyśmy w zoologicznych 35 litrowych worków, ale ciężko to dostać i w ogóle, to facet powiedział, że możemy sobie wziąć jeden worek :P No to nie zastanawiając się długo chwyciłyśmy wskazany przez pana worek ... 15 kg. Tym sposobem moje prosiaki przez jakiś czas będą miały czysto za darmo :D
Wzięliśmy namiary od tego faceta, ale nie pamiętam skąd on dokładnie jest :P

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Mata łazienkowa w klatce

Postautor: Marek Li » 16 września 2007, 3:09

motylek1007 pisze:sprzątem co 2 dnia ale codziennie wytrzepuje mate :)

O jaką mate chodzi? Czy to coś w stylu dry bed? Bo jeśli można na czymś takim trzymać świnki, to wolę kupić maty. Wtedy mieć kilka. Jedne w praniu, inne w klatce. Czy można taka mate suszyć w suszarce? Bo wtedy to pełen luksus. Wióry śmierdza, żwirek pyli. Taka mata to byłoby dobre rozwiązanie :) Miały by sucho i czyściutko :)
Wymieniam co tydzień, ale mam sporą klatkę 100w60. I codziennie 1-2 x wybieram bobki. Po tygodniu aż szkoda wyrzucać żwirek, bo przynajmniej pół paczki jest nie zużyte.
Ostatnio zmieniony 9 stycznia 2011, 9:01 przez admin, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Wydzielam do nowego tematu.

Marek Li

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Jak często sprzątacie swoim świnkom?

Postautor: *nicia* » 16 września 2007, 9:10

To jest mata łazienkowa taka co sie kupi w sklepie z artykulami gospodarstwa domowego - uzywa sie jej zazwyczaj w lazience kolo wanny, prysznica albo na dno wanny zeby orla nie wywinac ( taka dziurkowana) pod spod sypiesz zwirek ktory wchlania mocz, a na macie zatrzymuja sie kupki ktore wytrzepujesz, zwirek chyba pod to kupuje sie zwykly, nie drewniany ale to juz niech ci Motylek dokladnie wytlumaczy

tutaj masz fote jej klatki na ktorej widac dokladnie mate
http://images24.fotosik.pl/79/5265a68689b4e1a8.jpg

Obrazek

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: motylek1007 » 16 września 2007, 13:39

Marek Li pisze:
motylek1007 pisze:sprzątem co 2 dnia ale codziennie wytrzepuje mate :)

O jaką mate chodzi? Czy to coś w stylu dry bed? Bo jeśli można na czymś takim trzymać świnki, to wolę kupić maty. Wtedy mieć kilka. Jedne w praniu, inne w klatce. Czy można taka mate suszyć w suszarce? Bo wtedy to pełen luksus. Wióry śmierdza, żwirek pyli. Taka mata to byłoby dobre rozwiązanie :) Miały by sucho i czyściutko :)
Wymieniam co tydzień, ale mam sporą klatkę 100w60. I codziennie 1-2 x wybieram bobki. Po tygodniu aż szkoda wyrzucać żwirek, bo przynajmniej pół paczki jest nie zużyte.

Mate możesz dostac bez problemu a sklepach gospodarstwa domowego itp, ja akurat moja kupilam w sklepie z tapetami....sprzedawali na metry (u mnie metr 30zł) ale jest to wydatek jednorazowy.
Oczywiscie najlepiej kupic 2 od razu, bo jak jedna schnie, druga zakłądasz.
Ja piore recznie je, ale w pralce tez mozna, wywieszam na balkon i schnie :)
Chwale sobie mate bo moje prosiaki przez wiekszosc dnia (jak tylko jestem w domu) maja klatke otwarta i moga sobie biegac do woli a ze mam 2 długowłose wybieranie trocin wyprawiloby mnie szybko w nerwice ;)
Codziennie wytrzepuje bobki, raz w tygodniu piore :)

Pod mate sypie żwirek Benek (6zł na aninalii) i jest bardzo dobry, pokusilam sie kiedys o żwirek w Tesco za 5zł ale nie bylam zadowolna...

Jak wszystko i mata ma swoje minusy. Po pierwsze jak sie kupie taka z małymi dziurkami to mocz szybko nie wsiąka (ja akurat nie mam tego problemu), jak jedza pomidorka i ogólnie po paru dniach te dziurki są zatkane róznymi pestkami ziarenkami...
Niektórzy mowia ze swinki na macie troche inaczej pachną - ja mam mate od maja i nie zauważylam czegos takiego:)
Na samym poczatku troche ją obryzaly, teraz juz nie.
Jednak najwieszym minusem maty u mnie jest to ze moje prosiaki wchodza pod nia bo lubia tak lezec...juz to zaakceptowalam bo nie mam co zrobic...nie kazda swinka tak robi, moje akurat tak...

wklejam fotki poglądowe tej maty.
Jakbys mial jeszcze jakies pytania to wal śmialo :)

Obrazek

tak Czandor wchodzi pod nią :P
Obrazek

a tak sobie zawsze zawijają rogi, coz widac lubia miec tyłki w piasku hehe
Obrazek

Bibi - spokony i zrównoważony kawaler
Czandor - rozbrykany prowodyl ;)

Obrazek

Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Marek Li » 16 września 2007, 15:25

Jest niedroga, więc najpierw kupię ją. Jeśli nie będą wchodziły pod mate i nie będzie smrodku, to może jakiś żwirek silikonowy wsadze. Myślałem, ze to taka mata jak dla sikających psów :)

Marek Li

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”