Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Samodzielne sprzątanie i inne dyskusje na ten temat :)

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
nati202055
Użytkownik
Świnki morskie: brak :/
Kontaktowanie:

Re: Samodzielne sprzątanie i inne dyskusje na ten temat :)

Postautor: nati202055 » 12 czerwca 2011, 12:30

To ja też się wypowiem ;)

Pies - na ogół to tata daje mu rano jeść, bo ja nie mam czasu, więc kilka razy w tygodniu gdy przyjdę ze szkoły, to wtedy coś mu przygotowuję. Sprzątam ja. Kąpię ja z tatą, bo mamie nie chce się w to bawić. Czeszę ja. Tak zwany "przegląd" (sprawdzanie czy nie ma kleszczy) też jest dokonywany przeze mnie, lub tatę. Aplikacja wszelkich preparatów - tata. Mama czasami da mu tylko jeść, siostra się nie miesza w zwierzaki.
Koszty: są podzielone, najczęściej to ja kupuję akcesoria lub karmę, albo mama daje mi na to kasę, jeśli chodzi natomiast o weterynarza i środki owadobójcze - na to kasę wykłada tata.

Koty - aktualnie mam kocicę i jej synka, który niedługo pójdzie do nowego domu :) lubię je rozpieszczać, więc ja kupuję/robię zabawki, karmi tata, mama lub ja. Mieszkają w takiej szopce, więc im sprzątam (mają tam duży wiklinowy kosz, swoje miski i podłogę wyłożoną polarem no i zabawki) Zabawą z nimi zajmuję się ja lub mama i w zasadzie to tyle ;]
Koszty: również podzielone, czasami ja kupuję jedzenie, innym razem mama (chociaż najczęściej daje mi po prostu pieniądze na to), zabawki kupuję ja, miski też

Chomik - tutaj full serwis należy do mnie :) sprzątam ja, wymieniam wodę, daję jedzonko, wypuszczam, biorę na ręce itp.
Koszty: zazwyczaj ja kupuję jedzonko, zioła, siano, trociny, kolby, ale jeśli brakuje mi grosza, to proszę mamę i daje mi na trocinki i jedzonko ;]

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 12 czerwca 2011, 21:28

Jak wszyscy, to ja również.

Świnki morskie- Samodzielnie im sprzątam, karmię i zmieniam wodę. Czasem w sprzątaniu pomaga mi mama, np. trzyma worek na bobki. Kiedy nie ma mnie w domu mama je karmi, a tata sprząta.
Koszty: Sama zamawiam w sklepie internetowym animalia.pl, za wszystko płacę. Karmę Cavia Pro kupuję ja, Cavia Crispy stawia mi ciocia a Vitakraft Menu Vital stawia mama. Mama kupuje również sianko i żwirek.

Wiewióra- Sprzątam razem z tatą, jako że klatka jest duża. Z jedzeniem różnie, ja daję kolację i śniadanie, ale zawsze ktoś z rodziny podrzuci mu tam jakiś orzeszek, lub słonecznik. :)
Koszty: Z karmą jest różnie. Raz kupuje mama, raz ja. Przysmaki kupuję ja.

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Martex
Użytkownik
Świnki morskie: Miki i Lukas
Kontaktowanie:

Postautor: Martex » 11 lipca 2011, 17:23

A u mnie tak :

PIES
Ogólnie zajmują się Gają rodzice , kupują jej karmę, kąpią ją itp, ale ja często nalewam wodę lub karmię, oczywiście chętnie się z nią bawię. Ale niestety od dzisiaj przez 3 dni nie mogę jej dotykać, ni głaskać, bo miała krople , szczepionki, odrobaczenie itp... :(

ŚWINKI MORSKIE
Najczęściej to ja się nimi zajmuję, częściej, niż moja siostra, ale tak to wporzo. Podział obowiązków nad świnkami jest nad całą naszą rodziną, prócz starszego brata, który niezbyt je lubi ;-) Ja sprzątam, głaszczę, wszystko! Zosia praktycznie to samo, mama w nocy wstaje, żeby je nakarmić jak są głodne, a tata przynosi rano i wieczorem mlecze. Jak idzie z Gają ;-) I jak wraca to świnki rzucają się na kraty i piszczą, bo już czują, że wujek Maciek im coś przyniósł ;p Mój tata ciągle to powtarza "szczury, wujek Maciek coś przyniósł " ; D

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 11 lipca 2011, 17:52

Szkoda, że nie możesz wychodzić z Gają na dwór-Chodziłybyśmy razem na spacery...

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Świnki morskie: Krakers i Drops
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 13 lipca 2011, 18:15

Jakby moi rodzice zaczęli się ot tak opiekować moimi świnkami to bym się zapytała ich czy ze zdrowiem wszystko w porządku :lol: Zawsze zwierzętami opiekowałam się ja. Moi rodzice zajmują się nimi tylko jak ja wyjadę.

Z kolei w domu mojej koleżanki panują zupełnie inne warunki. Królik jest jej pupilkiem, a nie robi przy nim kompletnie NIC. Jej tata kupuje karmę (śmieciową bo Dako-Art), jej tato czyści klatę (60-tka, siano z Animals jako ściółka). A do weterynarza chodzą może raz na jakieś 5 lat (o ile kiedykolwiek ten królik nieszczęsny był u niego). Tak nawiasem mówiąc - ile to ja namawiałam ją, żeby zmieniła karmę i zaczęła dbać o tego królika, który ma 10 lat, jest gruby i nie ma prawie wcale ruchu. A idźcie, do niej nic nie trafia. Jak tylko próbuję jej wytłumaczyć cokolwiek to zaraz mówi mi, że mam się nie wymądrzać i nie udawać weterynarza :?

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 13 lipca 2011, 18:17

Ech... i tacy ludzie są :roll:

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Świnki morskie: Krakers i Drops
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 13 lipca 2011, 18:21

A nie, przepraszam! COŚ jednak ta moja koleżanka robi! Od czasu do czasu kupuje królikowi dropsy i daje mu musli. :? Szczerze mówiąc to gorszych warunków dla zwierzaka nie widziałam... Ręce opadają. :?

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

Awatar użytkownika
LidiaL
Użytkownik
Świnki morskie: Jaroski ,Jessy ,Tuptuś oraz Moris <3

Postautor: LidiaL » 17 lipca 2011, 11:00

PIES

Z Selvą to bywa różnie ja i rodzice i mój chlopak zależy ;) teraz rodzice wyjechali na parę miesięcy więc wszysko robię ja .Oni zostawiają mi pieniądze ,a ja je wydaje na Selvę tak to działa

Koszty :czasem ja tak to rodzice .

ŚWINKI MORSKIE

Tu to stanowczo robię wszysko ja ,przynosze mlecze,sianko,karmę zmieniam wodę w poidełku ;) jak był tylko Jaroski było większe zainteresowanie każdy mu przynosił jedzenie i wogóle .
Koszty :pokrywam ja czasem rodzice się dorzucą

SZCZURY :

Ech... Amindę i Deranę kochają wszyscy ! :D więc tu nie ma problemu miziane są przez każdego ale sprzątam i karmię tylko ja

Koszty :ja,rodzice

Chomiki :nazywają je myszorami ,brzydzą się chomików .Lecz mama bardzo lubi Kokodilka i ten jego wytrzeszcz oczu :lol: ale wszysko robię ja ;)
Koszty :całkowicie ja

Myszy:
U... Anja i Melva nie są mile widziane w moim domu wszyscy się ich boją i mówią ,że są obrzydliwe choć powoli je już głaszczą.Wszysko robie ja.

Koszty :ja całkowicie

Wszysko zmienia się w zależności od sytuacji jak mama kupuje sobie jakiś ręcznik to weźmie parę sztuk kocyków mi do klatek gryzoni ,jak kupuje karmę Selvie to i gryzoniom.Tata jedzie do kolegi na wieś przywozi zieleninkę ,a czasami są wredni i nic nie przyniosą :lol: ogólnie godzą się ,że mamy zwierzyniec na pewno jeszcze coś przybędzie :D

Life is like a poetry-sometimes hard to understand it. heh

Kaśax33

Re: Jak często sprzątacie swoim świnkom?

Postautor: Kaśax33 » 17 lipca 2011, 16:21

Ja mojej śwince sprzątam co 2-3 dni. Teraz aktualnie nie ale kiedyś kupowałam jej podkład to sprzątałam co 5-7 dni i pod spód kładłam gazetę. :P

Awatar użytkownika
Tajaa
Użytkownik
Świnki morskie: Lusiek i Niko :)
Kontaktowanie:

Postautor: Tajaa » 17 lipca 2011, 23:03

Przy moim prosiaku wszystko robię sama, a utrzymuję go raczej ze swojego kieszonkowego :)
Gdy gdzieś wyjeżdżam opiekę nad Luśkiem przejmuje mój chłopak :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca