Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Mata łazienkowa w klatce

Postautor: dirdib » 29 września 2007, 18:41

nie, szwedzi tak nie trzymaja

Awatar użytkownika

Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Marek Li » 29 września 2007, 20:05

skinny pisze:nie, szwedzi tak nie trzymaja

A jak?

Marek Li

Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: dirdib » 29 września 2007, 20:15

na trocinach normalnie

Sandra_&_Max
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandra_&_Max » 29 września 2007, 20:18

Ja nie używam maty łazienkowej bo moja świnka zaraz by była cała w siuśkach.I jak ją już dobrze ją znam by się w nich kąpała.

Pozdrowienia dla wszystkich prosiaczków!! :D

Awatar użytkownika
Justyna K
Użytkownik
Świnki morskie: świnka Dexter+Fantasja+Navara+Łezka pies:Max moje świnki pochodza z hodowli BANIE MISIE :D
Kontaktowanie:

Postautor: Justyna K » 12 października 2007, 10:40

Mam pytanie odnosnie tej maty,czy jak one robia siku to nie smierdzi bardziej niz na zwykłych trocinach czy kuleczkach drewnianych??w koncu to niby przelatuje przez ta mate ale na pewno jakas czesc w nia wsiaka?pierzecie ja co jakis czas?

Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Marek Li » 12 października 2007, 11:28

Mam swoją dość krótko, bo nie upłynął jeszcze miesiąc:-) więc nic nie śmierdzi. Szoruję szczotką przy każdym czyszczeniu, czyli 2-3 razy w tygodniu. Mata sprawdziała sie w klatce świnek dzieci, nie śmierdzi, nie włażą pod nia i nic się nie dzieje. A że świnie sikają w stałuch miejscach, to wyrzucam tylko mokre placyki i uzupełniam nowym żwirkiem posypanym neutralizatorem (żwirek Pigwa, neutralizator lawendowy Certech).
W klatce moich świnek, musiałem zmienić i wrócić do poprzedniego systemu. Dlatego, że klatka ma kuwetę metalową (interzoo rabbit 100, taka na kółkach z wysuwaną szufladą). Po 2 tygodniach pojawiły się na dnie kuwety plamy. Obawiam się, że taka udeptana wilgotna ściółka nie działa najlepiej na metal, mimo, że jest to kuweta powlekana jakąś farbą. Gdyby to była kuweta z masy, to co innego. Najwyrażniej w klatkach z metalowym dnem musi jednak być lepsza cyrkulacja powietrza w pogłożu:-)
Jak była wystawa w PKiN dostałem próbkę świetnej ściółki BRAMI firmy LITH. Jest super, absolutnie bez nieprzyjemnych zapachów, naturalny kolor, mozna napsać maskujacy, bo wcale nie widac odchodów :-) Zrobiona nie z siana, tylko ze słomy pszenicznej. Nie pyli. Niestety nigdzie nie mogę jej dostać w Polsce. Dzwoniłem nawet do Czech i rozmawiałem z producentem, ale jakoś nie bardzo widzą mozliwość przesyłania 20 paczek. Prawdopodobnie kosztuje około 5.80zł u producenta. Jest w paczkach 4 kg, co ilosciowo odpowiada mniej więcej 7-8 litrom Pigwy czy Cat'sa. Producent przysłał mi maila, że jak bedzie w Warszawie, to da znać (jeśli dobrze zrozumiałem, bo pisał w czeskim, a nie jest aż tak podobny do polskiego:-) Mam nadzieję, że uda mi się jakoś kupić tą podściółkę, bo mówiąc szczerze, to każdy, kto ma długowłose świnki wie jak strasznie się brudzi sierść i jak pyli żwirek, co wdychają pupile. Ta podściółka nie pyli wcale. Kiedyś kupiłem podobna podściółkę z siana. Były po prostu zielone granulki - nie wiem, czy jakoś okres upałów był nie za bardzo, ale cuchneło okropnie (zresztą każdy wie, jak śmierdzi siano rozwalone z pasnika i zasikane:-(. Ta podściółka nie jest zielona, tylko "piaskowa". Ciemniejsza niż Cat's - dokładnie prawie takiego koloru jak Cat's po zmoczeniu :-)

Marek Li

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 20 października 2007, 22:07

Ja swoje maty co jakiś czas piorę w pralce, więc u mnie nic nie śmierdzi :D

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
klauduśa :)
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: czy mogę położyć dywan...?????

Postautor: klauduśa :) » 27 października 2007, 23:01

nie, nie, nie! (jak to mówi superniania xD)
Mocz będzie w niego wsiąkał i będzie miało to nieprzyjemny zapach. Poza tym nie wiadomo, czy może nie zalęgą się w tym dywanie drobnoustroje... :szok:

Niech ucieka ode mnie ten, kto powie złe słowo na świnki morskie! Pozdro 4 all! :*

asiunia93
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: czy mogę położyć dywan...?????

Postautor: asiunia93 » 29 października 2007, 15:30

oczywiście ze niemozesz położyc do klatki dywanu !!
to jest bardzo nie etstetyczne i śmierdzi gdy świnka wyda swój mocz.. po za tym trocinki są SUPER :super: :super: tak jak tutaj inni forumowicze pisali , a po za tym są niedrogie wieć to jest WIELKI PLUS !! :ok: , sianko tez kupuj ;) jest mniejwiecej w tej samej cenie co trocinki ok.2,00zł / 2,50 zł :tak: :tak: , pozdrawiam

pOzdrOwiOnka ;)

Awatar użytkownika
Migusia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Wiórki czy sianko??

Postautor: Migusia » 4 listopada 2007, 14:58

Cześc!!! Co lepiej wkładać do klatki wiórki czy siano (jako ściółkę)??Ja wkładam wiórki ,ale tam gdzie kupowałam Emi w klatce było sianko... :|

Moje kochaniutkie maleństwa :
Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”