Mam swoją dość krótko, bo nie upłynął jeszcze miesiąc:-) więc nic nie śmierdzi. Szoruję szczotką przy każdym czyszczeniu, czyli 2-3 razy w tygodniu. Mata sprawdziała sie w klatce świnek dzieci, nie śmierdzi, nie włażą pod nia i nic się nie dzieje. A że świnie sikają w stałuch miejscach, to wyrzucam tylko mokre placyki i uzupełniam nowym żwirkiem posypanym neutralizatorem (żwirek Pigwa, neutralizator lawendowy Certech).
W klatce moich świnek, musiałem zmienić i wrócić do poprzedniego systemu. Dlatego, że klatka ma kuwetę metalową (interzoo rabbit 100, taka na kółkach z wysuwaną szufladą). Po 2 tygodniach pojawiły się na dnie kuwety plamy. Obawiam się, że taka udeptana wilgotna ściółka nie działa najlepiej na metal, mimo, że jest to kuweta powlekana jakąś farbą. Gdyby to była kuweta z masy, to co innego. Najwyrażniej w klatkach z metalowym dnem musi jednak być lepsza cyrkulacja powietrza w pogłożu:-)
Jak była wystawa w PKiN dostałem próbkę świetnej ściółki BRAMI firmy LITH. Jest super, absolutnie bez nieprzyjemnych zapachów, naturalny kolor, mozna napsać maskujacy, bo wcale nie widac odchodów

Zrobiona nie z siana, tylko ze słomy pszenicznej. Nie pyli. Niestety nigdzie nie mogę jej dostać w Polsce. Dzwoniłem nawet do Czech i rozmawiałem z producentem, ale jakoś nie bardzo widzą mozliwość przesyłania 20 paczek. Prawdopodobnie kosztuje około 5.80zł u producenta. Jest w paczkach 4 kg, co ilosciowo odpowiada mniej więcej 7-8 litrom Pigwy czy Cat'sa. Producent przysłał mi maila, że jak bedzie w Warszawie, to da znać (jeśli dobrze zrozumiałem, bo pisał w czeskim, a nie jest aż tak podobny do polskiego:-) Mam nadzieję, że uda mi się jakoś kupić tą podściółkę, bo mówiąc szczerze, to każdy, kto ma długowłose świnki wie jak strasznie się brudzi sierść i jak pyli żwirek, co wdychają pupile. Ta podściółka nie pyli wcale. Kiedyś kupiłem podobna podściółkę z siana. Były po prostu zielone granulki - nie wiem, czy jakoś okres upałów był nie za bardzo, ale cuchneło okropnie (zresztą każdy wie, jak śmierdzi siano rozwalone z pasnika i zasikane:-(. Ta podściółka nie jest zielona, tylko "piaskowa". Ciemniejsza niż Cat's - dokładnie prawie takiego koloru jak Cat's po zmoczeniu