Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Co będzie lepsze mata łazienkowa czy trociny???

Postautor: vagina_denata » 2 maja 2011, 13:31

Jeżeli Łatek wszystko obgryza, to faktycznie lepiej nie dawać mu maty, bo ją po prostu zje.

Lucek kiedyś bardzo lubił zakopywać się w sianie, ale teraz ma swoją ukochaną poduszkę i tylko na niej śpi :)

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
LidiaL
Użytkownik
Świnki morskie: Jaroski ,Jessy ,Tuptuś oraz Moris <3

Postautor: LidiaL » 3 maja 2011, 13:29

Mój ma mate i jest ok ma ją już od ...miesiąca chyba i jest dobrze i droga inko
Inka97 pisze:Trzeba ją codziennie prać.
wcale nie codziennie ja przy klatce 100 prałam przy króliku co 4-5 dni jak wymieniałam ściółkę i nie śmierdziało wcześciej :roll: ,a przy 120 teraz obecnie co tydzień piorę w zimę ,a teraz gdzie jest zielonka co jakieś 4 dni piorę.
Inka97 pisze:Na macie gromadzą się i w tempie światła mnożą złe bakterie.
jakie bakterie masz na myśli ? co? bo nie wiem już sama zgadzam się z poprzedniczkami z jakiego źródła to wytszasnęłaś ?
Inka97 pisze:Trzeba co chwilę sprzątać bobki.
nie co chwilę tylko codziennie np. wieczorem :roll:
Inka97 pisze:Świnka nie ma naturalnego podłoża.
nie bawmy się w cuda świnka wychowała się na jakiś trotach siankach ona to traktuje jako swoje naturalne podłoże ,że tak powiem .
Inka97 pisze:Mata to jedno z najgorszych wyjść! O wiele lepsze są trociny...

Trociny ? jak wpadną do oka i uszkodzą je to są nie przyjemne efekty .Także myślmy zanim coś napiszemy :roll:

Life is like a poetry-sometimes hard to understand it. heh

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 3 maja 2011, 16:31

Już pisałam tutaj co myślę o macie. Skopiuję fragment mojej wypowiedzi:
Co do maty - siedlisko bakterii! Świnka siusia na matę, kładzie się na nią, potem sama śmierdzi. Mocz spływa na dół, ale jego część pozostaje w macie. Dalej - świnka bobczy, Ty zamiatasz te bobki, ale przy okazji świnka kilka z nich wdepcze w matę. Wspaniałe środowisko dla bakterii - wilgotna, ubrudzona kupkami mata. Poza tym, jeśli nawet nieczęsto (a są świnki, które żrą matę na potęgę) to świnka czasem podje tej pięknej, kolorowej maty z barwnikami i przy okazji własnym moczem. Pranie takiej maty ręcznie to horror! Sama przerabiałam matę, wylądowała na śmietniku.

O świetnym namnażaniu się bakterii na macie (sprzyjające środowisko) wiem od studenta medycyny. Poza tym, chyba nie trzeba nim być, żeby do tego dojść ;-).

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 3 maja 2011, 17:45

My stosujemy albo dry bed + pod niego żwirek, albo wióry i żwirek.
Sama wolałabym wszędzie wióry i żwirek, bo najczyściej - wystarczy wyrzucić, nie trzeba nic prać. Niestety nie mogę i chociaż na części musi być dry bed.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 3 maja 2011, 18:02

nugatka pisze:Już pisałam tutaj co myślę o macie. Skopiuję fragment mojej wypowiedzi:
Co do maty - siedlisko bakterii! Świnka siusia na matę, kładzie się na nią, potem sama śmierdzi. Mocz spływa na dół, ale jego część pozostaje w macie. Dalej - świnka bobczy, Ty zamiatasz te bobki, ale przy okazji świnka kilka z nich wdepcze w matę. Wspaniałe środowisko dla bakterii - wilgotna, ubrudzona kupkami mata.

Nugatka, ale to jest bez sensu. Pozwól, że sparafrazuję:
Co do trocin - siedlisko bakterii! Świnka siusia na trociny, kładzie się na nie, potem sama śmierdzi. Mocz spływa na dół, ale jego część pozostaje w trocinach. Dalej - świnka bobczy, Ty wydłubujesz te bobki, ale przy okazji świnka kilka z nich wdepcze w kuwetę. Wspaniałe środowisko dla bakterii - wilgotne, ubrudzone kupkami trociny.

Jak się zamieni trociny na żwirek/dry-bed tekst nadal pozostaje zgodny z prawdą i nadal bez sensu. To, że świnka ma kontakt ze swoim moczem i odchodami jest efektem tego, że mieszka w klatce i tego, że jej to nie przeszkadza (co by sugerowało, że świnki są ze swoimi bobkami za pan brat i kontakt z nimi im nie szkodzi, ale co ja tam wiem...).
To czy w klatce jest mata, czy dry-bed, czy trociny, czy żwirek nie robi różnicy. Przecież przy samych trocinach świnki zasikują kuwetę, a jej nie wyrzucasz przy każdym sprzątaniu.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 3 maja 2011, 18:49

Ale trociny czy żwirek to innej środowisko niż mata. Mata sprzyja rozwojowi bakterii bardziej niż trociny i żwirek. Maty łazienkowej nie sprzedają w zoologach, jako ściółki, to też o czymś znaczy.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 3 maja 2011, 20:44

nugatka pisze:Ale trociny czy żwirek to innej środowisko niż mata. Mata sprzyja rozwojowi bakterii bardziej niż trociny i żwirek. Maty łazienkowej nie sprzedają w zoologach, jako ściółki, to też o czymś znaczy.

Wyjaśnij mi czemu. Pokaż jakiś diagram, który to obrazuje.
Naprawdę, jeżeli ktoś wyjaśni i udowodni raz a dobrze, że mata wybitnie sprzyja rozwojowi bakterii to się ukorzę i zamknę, ale na razie wszyscy rzucają tym stwierdzeniem bez jakichkolwiek wyjaśnień.

W zoologach nie sprzedają też owoców i warzyw, to o czymś świadczy. W zoologach nie sprzedają materiału na hamaczki, to o czymś świadczy. W zoologach sprzedają śmieciową karmę, pylące trociny, kolby i rożki, to zapewne świadczy o tym, że są wspaniałe.

Awatar użytkownika
wlazły
Użytkownik
Świnki morskie: Tosiek
Kontaktowanie:

Postautor: wlazły » 3 maja 2011, 21:28

Masz racje vagina_denata

Mój największy skarb Tosiek.
Był chomik. Były rybki. Jest pies. Ale najbardziej kocham moją świnkę.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 3 maja 2011, 21:41

Nie zamierzam nikogo przekonywać. Sprawa jest prosta. Mocz + pianka, z której jest wykonana sprzyja rozwojowi bakterii. Mata nie wyschnie w 5 minut, całość moczu nie opadnie na dół, ale wsiąknie częściowo w matę. A jeśli świnka się na tym położy (na mokrą matę) - możliwe jest i odparzenie. Lepiej więc używać maty zgodnie z przeznaczeniem, jak sama nazwa wskazuje ;), tam spisuje się jak trzeba.

Awatar użytkownika
wlazły
Użytkownik
Świnki morskie: Tosiek
Kontaktowanie:

Postautor: wlazły » 3 maja 2011, 21:50

Może masz i rację. Ale niektórzy myją ją bardzo często i nie nazbiera się tak aż tyle bakterii.

Mój największy skarb Tosiek.
Był chomik. Były rybki. Jest pies. Ale najbardziej kocham moją świnkę.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”