Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Awatar użytkownika
Meam
Użytkownik
Świnki morskie: Rita- mały terrorysta
Kontaktowanie:

Re: Posłanie Dry-Bed

Postautor: Meam » 14 lipca 2011, 13:52

Miałam dry bed, bardzo dobry jeżeli chodzi o załatwianie się świnki. Łatwo się go "odkurza" i pierze. Schnie ok 4-6 godzin bez wirowania, a z wirowaniem ok 2 godzin. Pamiętajcie, dry bed przed włożeniem do klatki musi być całkiem suchy :)
Musiałam z niego zrezygnować, ponieważ Rita go gryzła i nic prawie z niego nie zostało ;)

Rita jest ze mną od 10.05.2010

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Świnki morskie: Krakers i Drops
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 14 lipca 2011, 16:16

Ja zrezygnowałam z dry bedu i choć na początku byłam bardzo zadowolona, to teraz uważam, że to była strata pieniędzy. Przy dwóch świnkach dry bed nie wyrabiał z siuśkami i z reguły leżeli na mokrym (bo nie mieli ochoty przenieść się na suche :roll: ) przez co obaj niemiłosiernie śmierdzieli i wiecznie byli cali pomarańczowi. Dodatkowo włos dry bedu po 5 miesiącach tak się zniszczył, że nie był już przyjemny w dotyku. Poza tym prześmierdł i pranie raz w tygodniu to było za mało, a warto dodać, że u mnie pranie zajmowało nawet ze 3 godziny i wymagało siły, żeby go wykręcić z wody. Właściwie, żeby zapanować nad zapachem musiałabym prać codziennie, na co zwyczajnie nie mam czasu i chęci. Nie chcę wiedzieć co byłoby w wakacje.

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 14 lipca 2011, 17:24

Cherry pisze:Ja zrezygnowałam z dry bedu i choć na początku byłam bardzo zadowolona, to teraz uważam, że to była strata pieniędzy. Przy dwóch świnkach dry bed nie wyrabiał z siuśkami i z reguły leżeli na mokrym (bo nie mieli ochoty przenieść się na suche :roll: ) przez co obaj niemiłosiernie śmierdzieli i wiecznie byli cali pomarańczowi. Dodatkowo włos dry bedu po 5 miesiącach tak się zniszczył, że nie był już przyjemny w dotyku. Poza tym prześmierdł i pranie raz w tygodniu to było za mało, a warto dodać, że u mnie pranie zajmowało nawet ze 3 godziny i wymagało siły, żeby go wykręcić z wody. Właściwie, żeby zapanować nad zapachem musiałabym prać codziennie, na co zwyczajnie nie mam czasu i chęci. Nie chcę wiedzieć co byłoby w wakacje.

Ja to samo, identycznie to samo, wydałam 30 zł, a już po jakimś czasie Dry-Bed wylądował w koszu na śmieci. Szczerze powiedziawszy nie polecam, chyba, że ktoś chce sobie to dać na wybieg, tylko dlatego, żeby śwince było miękko. ;)

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 14 lipca 2011, 18:05

Ha, ja wydałam 120 zł :roll:

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 14 lipca 2011, 19:21

Cherry pisze:Ha, ja wydałam 120 zł :roll:
:shock: OK. Ja kupiłam tylko jeden, tak na próbę za 30 zł, jakby co to tylko tyle stracę, tak se myślałam. No i dobrze se myślałam.

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 14 lipca 2011, 19:34

Ja potrzebowałam największy do klatki 120-tki, a tyyyyle się naczytałam jaki on jest fantastyczny i jak odmienił życie... :roll:

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 14 lipca 2011, 19:39

No to ja tak samo. Ja CI powiem, może jest fajny, ale dla jednej świnki, dla więcej już nie. Szybko się brudzi, długo się pierze przynajmniej ja długo prałam. Przyklejają się do niego kłaki i okruszki, np: z chleba.

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 14 lipca 2011, 19:45

Wiem, sama to w końcu przeżyłam :D Od prania i wyciskania to wyrobiły mi się mięśnie :lol:

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 14 lipca 2011, 21:29

Becia pisze:, długo się pierze

To zależy na ile nastawisz -ja mam dry bed i polecam mam 2 świnki w klatce 80 cm jest dużo pracy ale ja lubie sprzątać i wogóle robić coś przy zwierzętach ;)

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 14 lipca 2011, 21:36

Ja prałam ręcznie, bo jak raz wyprałam w pralce to miałam ubrania w sierści, jak prałam później ciuchy. :?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”