Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Awatar użytkownika
LadyKlaudusiek
Użytkownik
Świnki morskie: Nico

Re: Mata łazienkowa

Postautor: LadyKlaudusiek » 18 stycznia 2012, 21:41

Ja mam tą matę od jakiś 2-3 dni. Dowiedziałam sie o niej 3 dni temu, i spytałam mamy gdzie ją można kupić i mama powiedziała że mamy nie potrzebną więc dałam ją Nicusiowi. Sprawdza się moim zdaniem wspaniale. Nie ma jedzenia w trocinach. I nie jest sam w trocinach ( ma długie włosy - rasa Sheltie. ) . Gdy zdjęłam ją (pod nią były trociny) były mokre trociny, a mata troszeczke. Jestem zadowolona z maty. ;) :D

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Dylematy czyli.... czym wykładać kuwetę

Postautor: Konto usunięte » 19 stycznia 2012, 11:02

Zwirek pochlania wilgos i smrod,a trociny sa miekkie wiec swinka nie podrazni sibie lapek,sam zwirek jest za ostry

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Mata łazienkowa

Postautor: nugatka » 19 stycznia 2012, 12:02

Z tym zmienianiem to w zależności od powierzchni klatki - im mniejsza, tym częściej. Ja przy 80cm zmieniałam rano i wieczorem. Czasem wycinałam zasikane miejsca i kładłam czyste kawałki podkładu.

Awatar użytkownika
kama2565
Użytkownik
Świnki morskie: Maja, Luna.
............
Za TM Pego, Pegi, Kazuya, Lily, Milka, Stówka, Czarna.
Kontaktowanie:

Re: Co dać zamiast trocin?

Postautor: kama2565 » 19 stycznia 2012, 15:12

Osobiście kupiłam dzisiaj to pinio i na to wyłożyłam siano.
Myślę, że śwince nie jest źle :D

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Re: Dylematy czyli.... czym wykładać kuwetę

Postautor: Engi » 19 stycznia 2012, 16:54

Ahaaa, coś mi się chyba pomylilo. Myślałem że sensibles oprócz trocin i żwirku daje na to jeszcze mate Heheehee :mrgreen: dlatego się pytałem jaka jest różnica, Sory :D

Obrazek

VelGizmowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Wyściółka klatki

Postautor: VelGizmowa » 24 stycznia 2012, 21:34

Mam pytanko. Kupiłam klatkę 120 cm, ale mam problem, bo nie wiem, czym mogę ją wyścielić. Dotychczas używałam trocin, ale przy klatce takiej wielkości, musiałabym zużywać całą torbę, poza tym, z tego względu, że klatka będzie stała praktycznie na podłodze, wiem że trociny będą fruwać po całym pokoju :roll: . Myślałam nad tym, żeby wydzielić kawałek kuwety i tylko tam dać trociny, a na resztę położyć matę łazienkową. Ale co pod nią? Może leżeć po prostu na dnie? Świniak jest pół długowłosy, więc chciałabym, by w przypadku jak będzie chodził po tej macie, nie dreptał po swoich siuśkach, bo wszystko wsiąknie mu w sierść. I wiecie może w jakiej cenie są takie maty? Albo macie może jakiś inny pomysł jak to wszystko zorganizować? :D

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Wyściółka klatki

Postautor: vagina_denata » 24 stycznia 2012, 22:24

Pod mata lazienkowa musi znajdowac sie normalna sciolka - tronicy lub zwirek, albo jedno i drugie. Polecam przeczytac temat o matach.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 25 stycznia 2012, 4:11

Mata łazienkowa jest trudna w utrzymaniu jej w czystości. Ciężko ją doprać i sam zrezygnowałem. Do tego pewnie znajdą się głosy, że jest siedliskiem wielu różnych bakterii;)
Teraz wymieniłem klatkę z 100-tki na 120-tkę i najpierw sypię żwirek drewniany Pinio (bądź tego typu), a na to trociny. I wcale tak dużo nie schodzi, jak się gospodarnie sypie. ;)

VelGizmowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: VelGizmowa » 25 stycznia 2012, 20:37

Właśnie chciałabym w miarę możliwości zrezygnować z trocin. Świniak ma dłuższą sierść i wytrzepywanie jej jest dość mozolną pracą, poza tym dość mocno po zamianie kicha, smarkoli i się czochra ;) A sam żwirek, schodzi, wiem, jak to wygląda przy 60 a co dopiero przy 2x większej klatce. A jakby był sam żwirek to pewnie po 1 dniu i tak znalazłby się w rogach klatki i znając małego na złość sikałby na środku :roll:
No cóż, na razie spróbuję wydzielić ten kawałek klatki na kuwetę, na resztę wyścielę mniejszą ilością trocin i położę na to matę :D Zobaczymy jak będzie spełniać zadanie. A słyszeliście o czymś takim jak dry bed? Ktoś to stosuje? ;)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 25 stycznia 2012, 22:40

Wiesz, mam jedną pseudo sheltie i jakoś nie jest źle z trocinami.
Dry bed jest ciężki w utrzymaniu czystości. Trudno go prać, bardzo wszystko wchłania. W sumie, to codziennie trzeba czyścić, żeby zachował świeżość.
Już bardziej Ci polecę podkłady seni;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”