Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
rafciol

Re: Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuw

Postautor: rafciol » 4 lipca 2012, 18:06

vagina_denata pisze:mamka, wybacz, ale chyba trochę nie wiesz o czym piszesz. Są różne typy trocin, te duże, miękkie i opylone nie będą nigdzie wpadać ani niczego drażnić. Używam trocin od ponad 10 lat i nigdy nie miałam problemów z brudnymi czy "pozlepianymi" świnkami.

Widocznie masz zwykla gladkowlosa swinke. Poza tym kazde trociny maja swoj specyficzny zapach ale jeden lubi to a drugi co innego.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 4 lipca 2012, 18:59

rafciol pisze:
Widocznie masz zwykla gladkowlosa swinke.

Gdyby chcialo Ci sie poczytac na forum,wiedzial bys ,ze Aga ma niezwykle swinki... :mrgreen: takze nie sa gladkowlose

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 4 lipca 2012, 22:41

rafciol pisze:
vagina_denata pisze:mamka, wybacz, ale chyba trochę nie wiesz o czym piszesz. Są różne typy trocin, te duże, miękkie i opylone nie będą nigdzie wpadać ani niczego drażnić. Używam trocin od ponad 10 lat i nigdy nie miałam problemów z brudnymi czy "pozlepianymi" świnkami.

Widocznie masz zwykla gladkowlosa swinke. Poza tym kazde trociny maja swoj specyficzny zapach ale jeden lubi to a drugi co innego.

Mam coroneta (długowłosa rasa) i krzyżówkę rozetki z czymś. Miałam mieszańca ras długowłosych i jeszcze jedną "rozetkę". Żadna z moich świnek nie była i nie jest gładkowłosa.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

rafciol

Postautor: rafciol » 10 lipca 2012, 16:07

Nie nede sie z wami sprzeczac bo kazdy moze miec inne poczucie czystosci , zapochów itd. [quote="ruby"][quote="rafciol"]
Dla mnie kazde trociny smierdza i swinka bedaca w takich trocinach tez. Nawet po jednym dniu.
Jesli ktos ma inne zdanie na ten temat to jego sprawa ,ja nie lubie nieprzyjemnych zapachów .

Awatar użytkownika
kasica236
Hodowca
Świnki morskie: Gładka pasztetowa :P i jej córa ruda murzynka :)
Kontaktowanie:

Postautor: kasica236 » 20 lipca 2012, 14:33

U mnie dziewczyny mają dry bed a chłopaki matę łazienkową,oczywiście pod spodem żwirek. Z czasem będe dziewczyny przerzucać na matę bo jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości.Ten dry bed fajny bo mięciutki itd.ale z czyszczeniem go i suszeniem to masakra :sad: co do trocin to się nie wypowiem bo nigdy nie trzymałam świnki na trotach...śmierdzą mi...poza tym świnka cała urypana w tych trocinach jak się ją z klatki wyjmuje albo jak sama wyskakuje(widziałam u koleżanki)

Zapraszam na stronkę www.morswinka.pl.tl

Awatar użytkownika
Tajaa
Użytkownik
Świnki morskie: Lusiek i Niko :)
Kontaktowanie:

Postautor: Tajaa » 20 lipca 2012, 15:50

Same trociny to lipa, kiedyś próbowałam, ale one nic nie wchłaniają - robi się bagno i śmierdzi :disgusted:
Teraz daję pod matę żwirek zmieszany z trocinami i jest ok, wgl wydaje mi się, że wychodzi taniej (nie trzeba sypać aż tak dużo żwirku) :D

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 20 lipca 2012, 21:30

Tajaa, jakby nie wchłaniały, to mocz świnki by stał w klatce i pływałby pod trocinami. ;)

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
raspberry
Użytkownik
Świnki morskie: Chmurka ;)
Kontaktowanie:

Postautor: raspberry » 20 lipca 2012, 21:42

Ja daję trociny i na to sianko ;) moja świnka uwielbia na nim leżeć i podskubywać ;)

rafciol

Postautor: rafciol » 20 lipca 2012, 22:52

Sensibles pisze:Tajaa, jakby nie wchłaniały, to mocz świnki by stał w klatce i pływałby pod trocinami. ;)

Co z tego , ze mocz wsiaka w trociny jak i tak smierdzi.Domyslam sie ze Tajaa to miala na mysli piszac ''Same trociny to lipa, kiedyś próbowałam, ale one nic nie wchłaniają - robi się bagno i śmierdzi'' :yes: Ja i wiele osob mamy takie samo zdanie jak Tajaa

Awatar użytkownika
Tajaa
Użytkownik
Świnki morskie: Lusiek i Niko :)
Kontaktowanie:

Postautor: Tajaa » 20 lipca 2012, 23:12

Sensibles - ja wiem, chodzi mi o to, że one wchłaniają tak jakby częściowo, szału ni ma :tooth: Na moje oko to syf xD

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”