Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Konto usunięte

Re: Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuw

Postautor: Konto usunięte » 6 sierpnia 2012, 19:03

Ale masz jeszcze siano w paśniku?

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 6 sierpnia 2012, 22:26

Kiki i Rika pisze:Ja polecam: Na podłoże klatki nasyp trociny , a na wierzch posyp sianka.
Robię tak ponieważ: Trociny wchłaniają mocz, a świnka lubi wylegiwać się w sianku.
-Jak ma się tak jak ja trzy świnki to sianko trzeba zmieniać co dziennie , a jak na podłoże klatki nasypie się trociny , a na wierzch posypie sianka to wtedy wystarcza to na kilka dni:)

Takie rozwoazanie niestety jest najgorsze z mozliwych, trociny-owszem,ale pod nie zwirek,a sianko tylko do pasnika, swinka nie moze lezec na sianku,ktore bedzie jadla,bo sika na nie i bobczy

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 7 sierpnia 2012, 9:36

Moim zdaniem wydaje ci się, że wystarcza. Siano zakrywa bobki i zasikane części klatki, więc rzadziej tam sprzątasz, bo po co. Lepiej syp żwirek, a potem trociny, tak jak napisała Ruby :)

Kiki i Rika
Użytkownik
Świnki morskie: Kiki
Kontaktowanie:

Postautor: Kiki i Rika » 7 sierpnia 2012, 18:59

Dobra:)

irminna

Postautor: irminna » 8 sierpnia 2012, 9:55

ruby pisze:
rafciol pisze:one nic nie wchłaniają - robi się bagno i śmierdzi''

W zyciu nie slyszalam takich glupot,trociny na czas zmieniane niegdy nie smierdza,to tak jak z gaciami,jak je bedziesz noisic tydzien,to jakie beda? a jak zmienisz codziennie to swiezynka,od lat stosuje zwirek drewniany i trociny, a swinie maja sucho,czysto i pachnaca.Nie wiem coscie sie tak uczepili tych trocin?

Jak dla mnie trociny śmierdza po jednym dniu. Kiedys byly uzywane kiedy nie bylo zwirku a jeszcze kiedys leglina i tez byly osoby ktore twierdzily ze nie smirdzi. Ja uzywam zwirku cats best nie brylujacego, nie pyli, jest delikatny. Na wierzch klade bawelniana sciolke. Owszem zwirek tani nie jest ale kupuje w wielkich torbach i nie wychodzi drogo. Jesli uzywasz trocin to uzywaj ale nie pisz ze nie smierdza juz po jednym dniu. Wnioskuje ze nie czujesz tego zapachu, ze nie przeszkadza zapach trocin ani swinki ktora chodzi po mokrych trocinach.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 8 sierpnia 2012, 19:47

irminna pisze:Wnioskuje ze nie czujesz tego zapachu, ze nie przeszkadza zapach trocin ani swinki ktora chodzi po mokrych trocinach.

A ja wnioskuje,ze masz niewiele doswiadczenia z trocinami,zapewniam Cie,ze trociny na zwirku nie smierdza,mam 4 swinki,2 biale,maja sucho i czysto,na tym punkcie mam fiola,a wchodzac do mojego domu nie domyslisz sie,ze sa tam zwierzeta,bo pachnie tylko czystoscia.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 8 sierpnia 2012, 21:01

Też używałam trocin, przez dobrych kilka miesięcy. Najpierw sypałam tylko torty, potem trochę żwirku i trochę trocin. Jak dla mnie okej, tylko że trociny sypały się po całym pokoju...Zapach da się całkowicie wyeliminować :) trzeba tylko poświęcać kilka minut co drugi, trzeci dzień, i wybierać zasikane miejsca...

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 sierpnia 2012, 1:08

Ja co 3-4 dni wymieniam calosc,niestety moje wieprze leja po calej klatce,nie tylko w katach,ale trudno,chcialam swinie ,bede sprzatac.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 sierpnia 2012, 8:58

No taak, dwie świnie to nie cztery ;)

irminna

Postautor: irminna » 9 sierpnia 2012, 12:14

ruby pisze:
irminna pisze:Wnioskuje ze nie czujesz tego zapachu, ze nie przeszkadza zapach trocin ani swinki ktora chodzi po mokrych trocinach.

A ja wnioskuje,ze masz niewiele doswiadczenia z trocinami,zapewniam Cie,ze trociny na zwirku nie smierdza,mam 4 swinki,2 biale,maja sucho i czysto,na tym punkcie mam fiola,a wchodzac do mojego domu nie domyslisz sie,ze sa tam zwierzeta,bo pachnie tylko czystoscia.

Mam duze doswiadczenie z trocinami bo roznych trocin uzywalam i juz nigdy wiecej xD Trocimy nawet kiedy sa na zwirku to i tak wchlaniaja mocz swinki i smierdza. Sam zwirek wchlnia i nie smierdzi ale trociny takich wlasciwosci nie maja.
Nie mam zamiaru juz na ten temat polemizowac bo wiem ze nie ma mozliwosci by nie czuc zapachu uzywajac trociny. Oczywiscie mozesz miec swoje zdanie, robic jak uwazasz i nic mi do tego :P bo razem nie mieszkamy :D

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”