Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Awatar użytkownika
Pauly
Użytkownik
Świnki morskie: Pauly :-)
Kontaktowanie:

Re: Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuw

Postautor: Pauly » 27 sierpnia 2012, 13:41

Mój Pauly ma obsesje na sianko, nie może się powstrzymać gdy tylko czuje zapach gwiżdże, kwiczy i robi żużel w klatce.... Gdy tylko wyłożyłam mu klatkę siankiem non stop jadł ;)
Wióry mnie wykańczają... odkurzanie 5 razy dziennie.... męczące....
Ten podkład to chyba twardy jest??
Nie będzie mu niewygodnie... W sumie w domku położyłam mu kocyk żeby te trociny mu się wiecznie wszędzie nie przyklejały... Jest długowłosy... Rasa nie wiem jaka ;)

No i jednak jak trociny są... sprzątanie co dwa dni... Bo smród... :/

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 27 sierpnia 2012, 13:44

Sianko? Nie. Sianko to zły wybór, świnka na to sika, a potem to je. Sianko powinno byś w paśniku. Jeśli chcesz by miał miękko to daj mu żwirek(nie zbrylający) na spód, a na górę trociny lub matę łazienkową/dry bed. I będzie okej.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Pauly
Użytkownik
Świnki morskie: Pauly :-)
Kontaktowanie:

Postautor: Pauly » 27 sierpnia 2012, 13:51

Jestem początkującym hodowcą :-)
Czyli ten dry-bed dajemy na wierzch trocin czy żwirku? Będę musiała wypróbować :-)
Dzięki za podpowiedź :-)

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 27 sierpnia 2012, 13:56

Dry bed kładzie się na trociny lub żwirek, ale lepiej na żwirek, który lepiej wchłania. Oczywiście taki dry bed trzeba często trzepać, bo bobki, sianko i jakieś resztki nie przenikają przez niego :) No i prać co jakiś czas. Przeczytaj sobie ten temat, to poznasz opinie innych, ja dry bedu nie miałam.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Świnki morskie: Lilly:)
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 27 sierpnia 2012, 18:07

ja stosuję żwirek Pinio a pod niego podkład Seni (do kupienia w aptece),na trociny raczej się nie zdecyduję bo mam peru i z pewnością. niezbyt dobrze by się czuła z poplątanymi włoskami i trocinami.Zastanawiam się także nad dry bed jakie macie doświadczenia z tym podkładem? czy przy świnkach długowłosych dobrze się on sprawdza?

sloneczko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sloneczko » 27 sierpnia 2012, 22:13

Ja stosuje Pinio oraz Cats Best (ekologiczny żwirek dla kotów, który się nie zbryla) Pinio jest grubszy i twardszy a czas bet drobny i delikatniejszy. Cats best jest dużo droższy natomiast niewiele lepszy od Pinio.Cats Troszkę lepiej wchłania od Pinio i jest dla świnek mniej twardy. Ja jednak i tak używam maty. Catsa kupiłam kilka toreb, bo była wyjątkowa promocja. Kiedy się skończy i promocji nie będzie wrócę do Pinio, który jest jak już pisałam dużo tańszy i nie gorszy?
Drybler nie używałam, ale właśnie wczoraj czytałam o nim na jakiejś stronie intern i wygląda na to ze jest ok. Używam mate łazienkowa (piankowa). Mata u mnie się sprawdza, bo świnki sikają tylko w jednym miejscu wiec zasikana mata nie leży i świetnie wytrzepuje się z niej bobki, dzięki czemu cały czas w klatce jest czysto. Jeśli nawet zdarzyłoby się śwince zesikać na mate to i tak wsiąknie, ale jeśli świnki by siksy często na mate to uważam ze dry bed był by lepszy, jeśli naprawdę ma takie właściwości, jakie są opisane na stronie gdzie mozna go kupic.Ciekawe jak z wytrzepaniem bobków by było, bo dry bed ma powierzchnie jak kocyk.

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 27 sierpnia 2012, 22:31

Miałem dry-bed rok. Przy jednej śwince(peruwiance) świetne rozwiązanie. Moim zdaniem jest lepszy od maty, bo tak od niego nie śmierdzi. Moja Engi go uwielbiała, ale przy 2 świnkach nie wiem czy sprawdzał by się tak dobrze. 2x więcej moczu i bobków chyba by go szybko zniszczyły.

Obrazek

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Świnki morskie: Lilly:)
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 27 sierpnia 2012, 23:30

no właśnie dobry jest ten dry bed dla peruwianki? niema problemu z włosami jak śwince podrosną? chodzi mi o to czy dobrze się go pózniej czyści po długowłosej lokatorce:)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 28 sierpnia 2012, 9:13

Engi, mam matę i nie śmierdzi. Piorę ją raz w tygodniu, czasem nawet co dwa, i jakoś nie ma problemu...

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 28 sierpnia 2012, 9:56

Czyszczenie go zajmuje trochę czasu. Ja codziennie rano trzepałem go z włosów, odchodów i innych resztek. Jeśli chodzi o 'obieranie' go z sierści, to wystarczy wilgotną ręką przejechać po górze i zebrać wszystkie włosy, potem jeszcze raz przetrzepać i będzie ok ;) Dimii- ja, gdy miałem matę musiałem prać ją raz w tyg. co najmniej, bo po dłuższym czasie w moim pokoju śmierdziało jak w stajni. Moje świnki sikają po całej powierzchni klatki, wiec nie mam możliwości wybierania zasikanych miejsc- sprzątam im co 5 dni. Do tego one gdy zrobią bobki od razu je rozdeptują i wdeptują w te dziurki maty, nie pomagało to, że zamiatałem im klatkę 3-4 razy dziennie. Ja w lato w ogóle bym się nie zdecydował ani na dry-bed ani na matę, ponieważ jak wiadomo wtedy jest wysoka temperatura, a pod matą czy dry-bedem ten żwirek się po prostu kisi. Ma mało dostępu powietrza przez co bardziej śmierdzi. Dlatego ja teraz mam trociny ze żwirkiem, nic nie śmierdzi i jest ok. Ale ile ludzi tyle opinii :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”