Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Re: Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuw

Postautor: Engi » 28 sierpnia 2012, 22:18

Ja próbowałem z gazetą i powiem Ci że marne rozwiązanie. Po 2-3 godzinach gazeta, a raczej gazety były całe mokre. Po całym dniu świnki by chyba w klatce pływały. A warstwa nie była wcale taka mała( 2-3 cm). Lepsze od gazet są podkłady seni.

Obrazek

Awatar użytkownika

sloneczko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sloneczko » 28 sierpnia 2012, 22:55

Wracam jeszcze do tematu maty-moje swinki tez robia duzo bobkow i w ciagu dniana jednym trzepaniu maty sie nie konczy.Jednak to wytrzepywanie zajmuje raptem chwilke. Bobki robia dosc twarde(mimo warzyw) wiec nie mozna ich wgniesc w mate . Jak juz pisalam nie smierdzi bo na mate nie sikaja ale gdyby sikaly to raczej zdecydowala bym sie na dry-bed. Zwirek bez maty byl zaraz w bobkach a ze zwirku ciezko je bylo posprzatac, wiec mimo ze zwitek byl suchy to i tak musialam go wymieniac co 3-4 dni bo bylo pelno bobkow. Teraz zawsze jest czysto w klatce i swinki maja wygodniej. Bawelna tez sie nie sprawdzila, swinki mialy mieko ale bobki nie chcialy sie od niej odczepic .Kilka osob pisalo , że swinki bobki robia w jednym miejscu. Super by bylo gdyby moje tak robily ale jak widze nie maja zamiaru i tak sie ciesze ze sikaja w swoich miejscach .

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Świnki morskie: Lilly:)
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 28 sierpnia 2012, 22:59

sloneczko pisze:Wracam jeszcze do tematu maty-moje swinki tez robia duzo bobkow i w ciagu dniana jednym trzepaniu maty sie nie konczy.Jednak to wytrzepywanie zajmuje raptem chwilke. Bobki robia dosc twarde(mimo warzyw) wiec nie mozna ich wgniesc w mate . Jak juz pisalam nie smierdzi bo na mate nie sikaja ale gdyby sikaly to raczej zdecydowala bym sie na dry-bed. Zwirek bez maty byl zaraz w bobkach a ze zwirku ciezko je bylo posprzatac, wiec mimo ze zwitek byl suchy to i tak musialam go wymieniac co 3-4 dni bo bylo pelno bobkow. Teraz zawsze jest czysto w klatce i swinki maja wygodniej. Bawelna tez sie nie sprawdzila, swinki mialy mieko ale bobki nie chcialy sie od niej odczepic .Kilka osob pisalo , że swinki bobki robia w jednym miejscu. Super by bylo gdyby moje tak robily ale jak widze nie maja zamiaru i tak sie ciesze ze sikaja w swoich miejscach .
a gdzie można ten dry bed kupić ?

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 28 sierpnia 2012, 23:03

Słoneczko, uwierz da się, nawet te twarde bobki. Moje wieprzki jeszcze przegryzają te kupska, wtedy do dopiero jest syf ;x
Patrycja, dry bed najtaniej chyba kupić na allegro. ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 28 sierpnia 2012, 23:07

Engi przy jednej śwince ten dry bed to jest dobre rozwiązanie ? chciałabym aby miała mięciutko ona tak bardzo lubi sie tulić :) boje sie tylko czyszczenia i smrodku ale pisałeś że nie jest tak zle ;)

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 28 sierpnia 2012, 23:13

Zależy ile świnka sika. Moim zdaniem przy 1 prosiaku jest ok. Ja jednego dry-bed'u używałem rok. Później już pomimo prania trochę śmierdział. Właśnie jeśli chodzi o mycie to ja prałem go 1 w tygodniu w pralce. Szybko wysychał i było ok.
Wiec polecam, spróbuj, powinnaś być zadowolona :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 28 sierpnia 2012, 23:16

czytałam jeszcze że są różne grubości włosia dry bedu ma to jakieś wieksze znaczenie ?

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 28 sierpnia 2012, 23:20

Szczerze to nie słyszałem o różnych grubościach włosia. Wiem, że są dry-bed'y z podgumowanym spodem i bez niego. Ja miałem z podgumowanym i sprawował się b.dobrze.

Obrazek

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 28 sierpnia 2012, 23:23

ok węc poszperam za takim w necie z tym włosiem to czytałam że sa dry bedy o mniejszej lub większej gęstosci tego misia.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 28 sierpnia 2012, 23:53

Dzięki za odp Engi. Żwirek drewniany dla gryzoni może być na dno klatki,a na to mata.?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”