Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Robaki z sianka?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Posty: 485
Rejestracja: 4 kwietnia 2007, 21:42
Kontaktowanie:

Re: Sianko

Postautor: motylek1007 » 17 grudnia 2007, 15:19

Miakusia pisze:
A wiesz co to były za robale i jak udało ci się je unieszkodliwic?


jak widzisz cos niepokojacego trzeba wyrzucic cała paczke :(

sianko nalepiej przechowywac w miejscu przewiezwnym i suchym

Bibi - spokony i zrównoważony kawaler
Czandor - rozbrykany prowodyl ;)

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Miakusia
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 25 października 2007, 13:02
Kontaktowanie:

Re: Sianko

Postautor: Miakusia » 17 grudnia 2007, 16:09

Właśnie z tym zauważeniem było by cieżko gdyby nie mój ojciec a jak ty je zauważyłaś?

Obrazek

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Posty: 485
Rejestracja: 4 kwietnia 2007, 21:42
Kontaktowanie:

Re: Sianko

Postautor: motylek1007 » 17 grudnia 2007, 17:23

u mnie to byl jeden duzy zółty robak (gdzies tu zalaczylam fotke) tylko jednego widzialam na opakowaniu, ale wyrzucilam cale

Bibi - spokony i zrównoważony kawaler
Czandor - rozbrykany prowodyl ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Miakusia
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 25 października 2007, 13:02
Kontaktowanie:

Re: Sianko

Postautor: Miakusia » 17 grudnia 2007, 21:01

A u mnie nie wiadomo i mam nadzieję żę w następnym sianku tego nie będzie pozatym chlopak mi dziś powiedział że on zamrażał sianko w zamrażarce na jakiś czas myslisz że to dobry pomysł?

Obrazek

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Posty: 485
Rejestracja: 4 kwietnia 2007, 21:42
Kontaktowanie:

Re: Sianko

Postautor: motylek1007 » 17 grudnia 2007, 21:42

słyszalam o tej metodzie, ale nie stosowalam jej...nie wiem tylko czy jak sianko bedzie rozmrażane nie powstanie wilgoc...nie wiem nie stosowalam...

Bibi - spokony i zrównoważony kawaler
Czandor - rozbrykany prowodyl ;)

Obrazek

Marek Li
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 30 lipca 2007, 22:34
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Re: Sianko

Postautor: Marek Li » 18 grudnia 2007, 3:15

Ja zamrażam siano;:) po prostu gdy wyjmuje zamrożone, wkładam nowe do lodówki. Temperatura ustawiona na -32. Zwykle przez tydzień siano się mrozi. Po wyjęciu z lodówki wrzucam do dużego pudła z IKEI, gdzie dochodzi do normalnej temperatury i wietrzy się z nadmiaru wilgoci, bo podczas rozmrażania przez chwilę robi się wilgotne. Wszystko jest ok

Marek Li

Awatar użytkownika
Miakusia
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 25 października 2007, 13:02
Kontaktowanie:

Re: Sianko

Postautor: Miakusia » 24 grudnia 2007, 22:31

Ja marazie wystawiam siano na balkon ale dajesz prosto do zamrazarki czy lodowki i całe w opakowaniu?

Obrazek

wkurzona na robaki

Re: Robki z sianka?

Postautor: wkurzona na robaki » 7 lipca 2011, 18:53

W sianie są robaki ! kupowałam już w różnych sklepach, nawet w najbardziej sprawdzonym zoologicznym się zdarzyły, żeby sprawdzić wystarczy wyjąć trochę siana najlepiej na jakąś jasną powierzchnie i mocno potrząsać robaki są malutkie i dopiero po przyjrzeniu się dobrze je widać bo się ruszają. Na białej śwince widać je jako malutkie brązowe kropeczki. Przez te robaki z siana moje świnki się drapią i chorują. Weterynarz poradził mrozić siano na noc, podobno tego nie przetrzymają poza tym nie kłaść je w klatce najlepiej w jednym miejscu, zawieszonym tak by świnki się w nim nie tarzały i nie spały na nim.


agnessylwia
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 stycznia 2016, 13:37
Lokalizacja: siedlce
Świnki morskie: Wickus ☺
Kontaktowanie:

Re: Robaki z sianka?

Postautor: agnessylwia » 18 lutego 2016, 12:08

Ja dzisiaj nakladalam sianko swince i cos mnie albo dziabnelo albo cos bo odrazu zaczelam sie drapac i wyskoczyla mi gula jak przy ulaszeniu komara...wyrzucam sianko odrazu, bo zaraz sie rozniesie po domu :confused:


Awatar użytkownika
Świnkowy poleca


Wróć do „Sprzątanie i podłoża”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

  • Dołącz do nas