Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Co zrobić żeby świnka załatwiała się do kuwety?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Pucio_official
Użytkownik
Świnki morskie: Pysio Frodo i Pucio Bilbo
Kontaktowanie:

Co zrobić żeby świnka załatwiała się do kuwety?

Postautor: Pucio_official » 6 maja 2021, 13:07

Moja świnka nie chce załatwiać się do kuwety, jak ją do tego zachęcić?

Kocham wszystkie świniaczki świata

Awatar użytkownika

Morświneczka
Użytkownik
Świnki morskie: Pixel, Frędzel "Pędzel"
Kontaktowanie:

Re: Co zrobić żeby świnka załatwiała się do kuwety?

Postautor: Morświneczka » 16 maja 2021, 21:26

1. postaw kuwete tam gdzie świnka załatwia się najczęściej
2. przenoś odchody świnki do kuwety
3. zadbaj o to, żeby w kuwecie było inne podłoże niż w klatce
4. zawieś paśnik w kuwecie

Pozdrawiam,
mam dwóch najwspanialszych świnek na świecie :)

Merowing
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Merowing » 27 stycznia 2025, 21:27

Witam, żeby nie powielać tematów skorzystam z tego gdyż jest podobny, zrobiłem dla swoich czterech świnek klatkę samoróbkę, zrobiłem kuwetę z peletem, woda wisi nad kuwetą, siano też, miska w z karmą w kuwecie, warzywa dostają w kuwecie a mimo to i tak sikają poza kuwetą na dywanik. Najwięcej zaraz przed samą kuwetą na środku klatki. Zabezpieczyłem płytę OSB ceratą więc nic nie dostaje się do samej płyty ale z klatki wydobywa się nieprzyjemny zapach i dywanik na dole jest mokry, na pięterkach prawie nie sikają (sporadyczne przypadki). Co prawda w nowej klatce są od niedawna a do tej pory miały do dyspozycji dwie klatki 120x50 i 100x50 postawione bokami do siebie w całości wypełnione pelletem. Dwa prosiaki mają coś około roku, kolejne dwa (dzieci) pół. Od razu mówię, ukociły się dwie samiczki, samiec wykastrowany więc nie będzie dalszej reprodukcji. Nie mam pojęcia co zrobić albo jakich podkładów, dywaników użyć aby zneutralizować trochę zapach z klatki. Sprzątane jest co dwa dni (wymiana pelletu + wymiana dywaników) ale niestety non stop leją poza kuwetę na potegę :|
Obrazek

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » 27 stycznia 2025, 22:07

Moje trzy świnki też nigdy nie nauczyły się robić do kuwety. Załatwialy się gdzie popadnie, więc zrezygnowaliśmy z kuwety. Moje dwie inne świnki od samego początku załatwialy się w rogach klatki. Jedna z nich jak zobaczyła, że inne załatwiają się gdzie popadnie, to też zaczęła tak robić. Druga znowu cały czas załatwia się tylko w rogach klatki. Ja ich tego nie uczyłam, same już tak umiały. Szczerze powiedziawszy, to nie wiem jak nauczyć tego świnkę, bo te wszystkie rady z internetu u mnie się nie sprawdziły. Czasami myślę, że to niewykonalne nauczyć świnkę załatwiania się do kuwety. Te nieliczne przypadki, o których się słyszy, to chyba wyjątki. Tak, jak moje dwie swinki - one już same od siebie załatwialy się w rogach. Wydaje mi się, że dlatego, że wcześniej żyły w małych klatkach, więc wolały sobie nie brudzić miejsca do leżenia.
A co do podłoża, to możliwości są różne:
- mata łazienkowa, a pod nią pellet lub podkład chłonny (wtedy mocz będzie wsiąkał w pellet lub podkład)
- dywanik łazienkowy (minus jest taki, że jak dużo nasikają w jednym miejscu, to będą chodzić po mokrym)
- vet bed, a pod nim podkład chłonny (mocz przenika przez vet bed i wsiąka w podkład).
Ja osobiście przeszłam przez te wszystkie podłoża i u mnie najlepiej sprawdzają się vet bedy. Cały mocz wsiąka do podkładów, świnki nie chodzą po mokrym (vet bed zostaje suchy). Nie jest to najtańszy z rodzajów podłoża, bo sam vet bed sporo kosztuje, a i podkłady chłonne nie należą do najtańszych. Ale przez te wszystkie lata ten rodzaj podłoża sprawdził się u nas najlepiej.
A co do nieprzyjemnego zapachu, to niestety nie da się go zlikwidować w stu procentach. Jak miałam małe świnki, które mało sikały, to nie było czuć smrodu. Ale jak dorosly i zaczęły dużo sikać, to niestety było czuć specyficzny zapach. Ja, żeby możliwie jak najbardziej wyeliminować nieprzyjemny zapach, codziennie wymieniam swinkom vet bedy i przesikane podkłady. Do tego mam oczyszczacz powietrza, który trochę eliminuje nieprzyjemny zapach. Ale jak to mawia mój kolega - jak masz w domu zwierzę, to zawsze unosi się w domu jego zapach i to jest naturalne. :)

Merowing
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Merowing » 27 stycznia 2025, 23:10

tyle że jak robiłem im zagrodę w salonie na specjalnie dla nich kupionym dywanie, do wieka od mauzera nasypywałem pelletu to przez cały dzień potrafiły sikać tylko do tego małego pojemnika o średnicy 15 cm. I nie było też tak że ten pojemnik (wieko) stało w jakimś trategicznym punkcie czyli pod poidłem czy coś. Zresztą, 15cm średnicy więc nie wiadomo jak z tym poszaleć nie mogłem a mimo to sikały do tego. Wyszedłem z założenia że wiedzą co jest pięć i jak dostaną klatkę w której będzie kuweta to będą robić do kuwety. Dzisiaj natomiast po napisaniu postu zauważyłem że jedna ze świnek nasikała na dywanik ale sama siedziała w kuwecie :D. Więc nie ma rady, muszę ogarnąć jakąś większą kuwetę, jutro pojadę do JYSK'a i spróbuję kupić jakiś pojemnik na przerobienie na kuwetę.