Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Samiec czy samiczka? Pomoc przy ustalaniu płci

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
arwena_oka
Użytkownik
Świnki morskie: Klusek, Kędzior
Kontaktowanie:

Re: Samiec czy samiczka? Pomoc przy ustalaniu płci

Postautor: arwena_oka » 30 grudnia 2014, 12:41

na 99% kobitka ;)

butterfly92
Użytkownik
Kontaktowanie:

Samiec czy samica?

Postautor: butterfly92 » 17 stycznia 2015, 10:39

Mam świnkę od 1,5 miesiąca i sprzedawca powiedział, że to samiczka, ale ostatnio jak się jej przyjrzałam, to nie jestem pewna i chyba to jednak samiec. Dołączam zdjęcie. Może Wy się lepiej znacie i powiedzie czy to samiec czy samica. Szkoda, gdyby się okazało, że jednak samiec skoro ma już imię Fruzia od ponad miesiąca.
Załączniki
swinia-crop.jpg

Chizuu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Chizuu » 23 stycznia 2015, 23:18

Jakieś dwa miesiące temu wzięłam świnkę do domu, jak się okazało świnkę w ciąży (cóż, przynajmniej plany związane z drugą i późniejsze łączenie same się rozwiązały), trzy dni temu pojawiły się trzy maluchy.
Jeden prosiak na pewno zostanie u mnie z mamą (w zależności od płci, zostanie oczywiście samiczka), pozostałym szukam domów. Dwóm płeć ustaliłam, jeszcze za jakiś czas, jak będą starsze sprawdzę znów by się upewnić. Jednak pozostaje jeszcze rudzielec, co do którego pewności nie mam a który wydaje mi się być, charakterem, najbardziej odpowiedni.
Chłopiec/dziewczynka?
Wiem, że zdjęcie niezbyt udane, jeśli będzie konieczność jutro postaram się zrobić lepsze. I z góry dziękuję za pomoc. :)
Załączniki
Rudzina.JPG

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 24 stycznia 2015, 0:06

Wydaje mi się, że chłopczyk, ale daj lepsze zdjęcia.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

myszkaaa96
Użytkownik
Kontaktowanie:

Jaka to płeć? Proszę o pomoc pilne...

Postautor: myszkaaa96 » 28 stycznia 2015, 18:36

Bardzo proszę.. Kupiłam już chwilę temu dwie świnki, samiczki. Od hodowcy.. Okazało się że są różnej płci, były małe... Teraz najmniejszego z miotu oddałam do samca, do osobnej klatki, a drugi prosiaczek siedzi nadal z matką. Zastanawiam się czy to samiec czy samica. Nie chce kazirodztwa.. Na cztery świnki mam czas, pieniądze, warunki, duże klatki ze sklejki, dwie oczywiście. Ale wiem że z większą ilością sobie nie poradzę, znów ciąża, stresujący poród itd.. Dlatego proszę o pomoc...
Załączniki
DSCN9949.JPG
DSCN9948.JPG
DSCN9948.JPG

Awatar użytkownika
wie-kot
Użytkownik
Świnki morskie: Niko & Nesquik
Kontaktowanie:

Re: Jaka to płeć? Proszę o pomoc pilne...

Postautor: wie-kot » 28 stycznia 2015, 20:28

Witam, jak dla mnie to chłopak... jak widzisz "kółeczko" to płeć męska, jak coś na kształt literki "v" to płeć żeńska. Potem, przy lekkim naduszeniu nad genitaliami u chłopców "kółeczko" się wysuwa, a "v" już nie. Musiałby to zobaczyć ktoś bardziej kompetentny, to tylko moje wrażenie.

:tooth: Nulla vis maior pietate vera est!!!!! :tooth:
K+B=A

Spicy78
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Spicy78 » 28 stycznia 2015, 20:34

Jest to samczyk.

myszkaaa96
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: myszkaaa96 » 28 stycznia 2015, 21:27

wie-kot pisze:Witam, jak dla mnie to chłopak... jak widzisz "kółeczko" to płeć męska, jak coś na kształt literki "v" to płeć żeńska. Potem, przy lekkim naduszeniu nad genitaliami u chłopców "kółeczko" się wysuwa, a "v" już nie. Musiałby to zobaczyć ktoś bardziej kompetentny, to tylko moje wrażenie.

W tym problem że naciskałam i nic się nie pojawiało.. Przy samiczkach czuć taką jakby kość? Bo coś przy tej śwince czuję... Jakby penis , kość. Ale czy u samiczek też jest to możliwe do wykrycia?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca